Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

“Στη φωλιά των λύκων” ο Δένδιας

Ο διεθνής και ο ελληνοτουρκικός Tύπος προσπαθεί ν’ αποκρυπτογραφήσει, ποιoς ήταν ο στόχος της επίσκεψης Δένδια στην Τουρκία κατόπιν πρόσκλησης του Ερντογάν, να συναντηθεί πρώτα μ’ αυτόν και εν συνεχεία με τον Τσαβούσογλου. Αν μ’ αυτό τον τρόπο ήταν να συντηρηθεί κάποια ύφεση και στο επόμενο βήμα, να προχωρήσουμε σε διάλογο, είναι ένα ερώτημα.

Ο κ. Δένδιας χωρίς περιστροφές έδωσε σκληρές, αποστομωτικές και πληρωμένες απαντήσεις στον ομόλογό του και μάλιστα επί τουρκικού εδάφους, όχι μόνο για όσα θέματα προκλήθηκε, αλλά πήγε και πάρα πέρα. Οσα είπε τ’ άκουσαν Ελληνες, Τούρκοι και άλλοι λαοί, με επιχειρήματα περί των δικαίων της Ελλάδος θεμάτων, αλλά και των τυφλών εθνικιστικών θέσεων της Τουρκίας.

Η προσπάθεια Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου ήταν να πείσει το ακροατήριο, πώς ό,τι έγινε, έγινε! «Συνεχίζουμε» είπε, σαν να μη συνέβη τίποτα! Για το θέμα των Οθωμανικών Μνημείων στην Ελλάδα και των θρησκευτικών στην Τουρκία, όπως και το ότι έγινε τζαμί η Αγιά Σοφιά, «ας τα ξεχάσουμε και προχωρούμε». Στόχος ήταν να δείξει η Τουρκία στην Ε.Ε., ότι όλα βαίνουν καλώς. Ομως η παρέμβαση Δένδια ήταν πολύ κρίσιμη, ν’ ακυρώσει αυτόν τον σχεδιασμό της Τουρκίας.

Μετά την τοποθέτηση Τσαβούσογλου, η ομιλία Δένδια έγινε από χειρογράφου. Η ελληνική πλευρά ήταν αποφασισμένη να θέσει όλα τα ζητήματα. Οταν όμως απάντησε στις άλλες παρεμβάσεις του Τσαβούσογλου, μίλησε από στήθους. Αξιοποίησε την ευκαιρία να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο. Για τις έρευνες του Ορουτς Ρέις, το τουρκολιβυκό Σύμφωνο, τον Εβρο, τις συνεχείς παραβιάσεις, το casus Belli, τη Θράκη, τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, τη διαφορά μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, που είναι 6 και 10 ν.μ. αντιστοίχως. Αυτή η αναντιστοιχία χρονολογείται απ’ το 1934 και το θυμήθηκαν το 1974. Για την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είπε, ότι τούτο συμβαίνει, διότι τα νησιά απειλούνται. Η νομιμότητα να είναι στρατιωτικοποιημένοι προέρχεται μετά τη Συνθήκη του Μοντραί, την οποίαν η Τουρκία προκάλεσε για το θέμα των Στενών, που εξαλείφθηκε η δεσμευτική διάταξη της Λωζάνης για τα νησιά, αφού η Τουρκία αποδέχθηκε να επαναστρατιωτικοποιηθούν τα ελληνικά νησιά, όπως και τα δικά της Ίμβρος και Τένεδος.

Η Τουρκία μετά τη συνέντευξη, για την οποίαν ο τουρκικός Τύπος βρίθει σχολίων εναντίον του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι στις κατηγορίες του εναντίον της Τουρκίας η απάντηση Τσαβούσογλου ήταν ένα “χαστούκι” απαξιώνοντάς τον, δεν μπορεί να πει, ότι δεν συνεχίζει τις διερευνητικές. Ενας άλλος λόγος, που συνηγορεί σ’ αυτό είναι ότι η Τουρκία πιέζεται οικονομικά και ο Ερντογάν εκ τούτου ανησυχεί πολιτικά, υποχρεούμενος να γυρίσει στη Δύση και να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Η πρόθεση του κ. Δένδια ήταν να κάνει γνωστό προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η πολιτική του κατευνασμού είναι ξεπερασμένη και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα μείγμα πολιτικής του Ευρωπαϊκού χάρτη, μέσω αποτροπής συγκρούσεων και εξισορρόπησης των αντιθέσεων.
Πάντως το επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου δεν ήταν αναμενόμενο. Κρινόμενο εκ βαθέων και εκ του ότι τα αρνητικά της ομιλίας του δεν απαντήθηκαν, αποκαλύπτει πόσο μεθοδευμένη είναι εις βάρος μας η τουρκική επεκτακτική πολιτική.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες