Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Στέφανος Κασσελάκης στα “Χ.ν.”: «Προοδευτική αντεπίθεση»

Ο αρχηγός της Αξιωµατικής Αντιπολίτευση παρουσιάζει θέσεις – στόχους του «αναταγµένου» ΣΥΡΙΖΑ

 

Κάλεσµα για «προοδευτική αντεπίθεση» µέσα από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που «έχει αναταχθεί και ανασυγκροτηθεί», απευθύνει ο αρχηγός της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης.
Με αφορµή την παρουσία του στα Χανιά, ο κ. Κασσελάκης µίλησε στα “Χανιώτικα νέα” στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Μουσείο Τυπογραφίας, παρουσιάζοντας θέσεις – προτάσεις κόµµατος για εθνικά αλλά και τοπικά ζητήµατα, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Μουσείο Τυπογραφίας.

Έχουν περάσει περίπου 11 µήνες από την πρώτη σας συνέντευξη στα “Χ.ν.”, ως υποψήφιος τότε στο Επικρατείας. Έκτοτε άλλαξαν πάρα πολλά πράγµατα στη ζωή σας αλλά και στο κόµµα σας. Νοµίζω όµως, άλλαξε και η ρητορική σας. Βλέπουµε µια στροφή στο “σκληρό ροκ”. Αυτό για κάποιους ενέχει τον κίνδυνο του µηδενισµού, από τη στιγµή που απέναντί σας έχετε µία κυβέρνηση µε νωπή, σχετικά, λαϊκή εντολή και µάλιστα µε εντυπωσιακό ποσοστό.

Ζητάµε εκλογές για να σταµατήσει το άλλοθι του 41% που επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση. Να σας θυµίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει εκλογές ένα µήνα µετά την ανάληψη της προεδρίας της Ν∆. Εξάλλου, δεν πρόκειται για µία νέα κυβέρνηση, είναι πλέον πέντε χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου και οι οικονοµικές και κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών της είναι δραµατικές για τους πολίτες. Το αποτέλεσµα των εκλογών δεν δίνει λευκή επιταγή ούτε “ξεπλένει” τις ευθύνες µίας κυβέρνησης που όλα αυτά τα χρόνια πλήττει συστηµατικά το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τους δηµοκρατικούς θεσµούς. Είναι η πρώτη φορά µετά τη δικτατορία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε διακοµµατικά µια ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου. Μια ιστορική ντροπή που στιγµατίζει τη χώρα µας, όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να την αποκρύψει.

• Αναφέρεστε τελευταία στην «σύγχρονη Αριστερά». Μπορείτε να µας εξηγήσετε πως ορίζετε τη σύγχρονη Αριστερά και τι διαφορές έχει για παράδειγµα από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τη “Νέα Αριστερά” αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Σήµερα δηµιουργούµε µια σύγχρονη προοδευτική παράταξη, που εκφράζει τα όνειρα και τις ανάγκες του δηµοκρατικού προοδευτικού κόσµου. Σήµερα περισσότερο από ποτέ ο λαός µας και η χώρα µας χρειάζονται έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αγωνίζεται για την ενδυνάµωση και την εµβάθυνση της δηµοκρατίας σε πολιτικό, οικονοµικό και κοινωνικό επίπεδο και εκφράζει µε σύγχρονους όρους µία πλατιά πλειοψηφική κοινωνική συµµαχία για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Η έννοια της σύγχρονης Αριστεράς αποτυπώνεται στην ανοικτή συµµετοχική λειτουργία και στις προγραµµατικές προτάσεις και απαντήσεις στα προβλήµατα και στις µεγάλες προκλήσεις της εποχής µας. Σε αυτήν την κατεύθυνση καταθέσαµε πρόσφατα τις προτάσεις µας για την οικονοµία και το φορολογικό και τις θέσεις µας για την Ευρώπη. Την επόµενη εβδοµάδα θα παρουσιάσουµε τις προτάσεις µας για το κράτος δικαίου.

•.Περνά στον κόσµο αυτό το διαφορετικό που λέτε πως κοµίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σήµερα; Από τις δηµοσκοπήσεις ποια είναι τα µηνύµατα που έχετε εσείς; Γιατί αυτά που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας, φαντάζοµαι θα προκαλούν προβληµατισµό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχοντας ανασυγκροτηθεί και αναταχθεί, προχωρά µπροστά µε καθαρές θέσεις, µε συσπείρωση και ανανέωση. Τα µηνύµατα που καθηµερινά εισπράττω από την επαφή µε τον κόσµο είναι ιδιαίτερα θετικά. Εκφράζουν την ανάγκη και την προσδοκία του κόσµου για µια νέα προοπτική προοδευτική για τον τόπο. Όπως βλέπετε αυτή η θετική δυναµική αποτυπώνεται πλέον και στις δηµοσκοπήσεις και θα καταγραφεί και στο αποτέλεσµα των ευρωεκλογών.

• Καλώς ή κακώς, τα κόµµατα στην Ελλάδα είναι προσωποπαγή. Ψηφίζουν οι Έλληνες δηλαδή, αρχηγούς κι όχι τόσο θέσεις και προγράµµατα κοµµάτων. Προσωπικά, είναι κοινή παραδοχή ότι αλλάξατε το επικοινωνιακό “παιχνίδι” µε την εκλογή σας στη θέση του προέδρου. Αυτό που όµως ενδιαφέρει τον κόσµο είναι το τι διαφορετικό έχει να φέρει ο Στέφανος Κασσελάκης στην πολιτική ζωή του τόπου και κυρίως στην καθηµερινότητα του Έλληνα.

Όταν µιλάω για το «ελληνικό όνειρο» είναι γιατί πιστεύω πραγµατικά ότι η χώρα µας έχει µεγάλες δυνατότητες και δεν της αξίζει, όπως δεν αξίζει και στον λαό µας, η σηµερινή οικονοµική και κοινωνική πραγµατικότητα που την έχει καταδικάσει η κυβέρνηση της Ν∆ και η συνεχής απόκλιση από το Ευρωπαϊκό κεκτηµένο. Σε µία περίοδο οικονοµικών, κοινωνικών και ψηφιακών αλλαγών και µετασχηµατισµών δεν µας αξίζει να χάσουµε άλλη µια φορά το τραίνο των εξελίξεων. ∆εν αξίζει ο εγκλωβισµός σε µία κοινωνία χαµηλών προσδοκιών σε έναν τόσο δηµιουργικό λαό που προοδεύει και διακρίνεται παντού σε ολόκληρο τον κόσµο. ∆εν αξίζει στη νέα γενιά µε τα εφόδια που έχει να αναγκάζεται να ξενιτευτεί για βρει δουλειά. ∆εν αξίζει στη χώρα της ∆ηµοκρατίας να βιώνει το «επιτελικό κράτος» της Ν∆ του αυταρχισµού, της αυθαιρεσίας και της συγκάλυψης. Με τόλµη και αποφασιστικότητα, µε προγραµµατική δουλειά, ανανέωση, ουσιαστική επαφή µε τους πολίτες και άνοιγµα στην κοινωνία προβάλλουµε ένα σχέδιο εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης.

• Είµαστε στον δρόµο για τις Ευρωεκλογές κι ένα από τα ζητήµατα που καθορίζει τις ζωές πολλών -ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη- είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επιδοτήσεις που συνεχώς µειώνονται, η ελαιοπαραγωγή οδεύει προς εξαφάνιση. Μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση ή χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό µοντέλο κι αν ναι ποιο;

Από την πρώτη στιγµή σταθήκαµε στο πλευρό των κινητοποιήσεων των αγροτών που κυριολεκτικά δίνουν µάχη επιβίωσης. Η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής απαιτεί την αντιµετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής και ένα νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη µιας βιώσιµης γεωργίας, που θα παρέχει προϊόντα ασφάλειας ποιότητας και ταυτότητας, θα βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών, θα διασφαλίζει την προσιτή σε τιµές πρόσβαση των καταναλωτών και τη διατροφική επάρκεια της χώρας. Σε αυτήν την κατεύθυνση παρουσιάσαµε συγκεκριµένες προτάσεις, όπως για την άµεση κατάργηση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιµα για το αγροτικό πετρέλαιο και επιστροφή ποσού που ισούται µε τη διαφορά µεταξύ του 24% και 6% του ΦΠΑ, πλαφόν στα 7 λεπτά ή 0,07ευρώ/KWh για το αγροτικό ρεύµα, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασµάτων και ρύθµιση των οφειλών των αγροτών. ∆ιεκδικούµε τον επανασχεδιασµό του Εθνικού Σχεδίου ∆ράσης στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής µε στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τοµέα. ∆εν είναι δυνατόν η Ν∆ να έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση, δηµιουργώντας διακρίσεις µεταξύ µεγάλων και µικρών παραγωγών. Μια αναθεώρηση που θα επαναφέρει τους πόρους των άµεσων επιδοτήσεων στα προηγούµενα επίπεδα, θα στηρίζει τις µικροµεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις και θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.

 

•Εν όψει ευρωεκλογών λοιπόν, υποβάλλατε ένα αίτηµα που προκάλεσε αντιδράσεις. Τη διεξαγωγή εκλογών µε διεθνείς παρατηρητές. Τι στοιχεία έχει ο αρχηγός της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης για να υποβάλλει ένα τέτοιο αίτηµα το οποίο έχει τεράστιο διεθνή αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας µας;

Παρατηρητές υπάρχουν ούτως ή άλλως στις εκλογές. Όσον αφορά τη διεθνή εικόνα της χώρας αυτή πλήττεται συνεχώς από τις κυβερνητικές µεθοδεύσεις εις βάρος του κράτους δικαίου και από τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, του εγκλήµατος των Τεµπών και η πρωτοφανής διαρροή στο κόµµα της Ν∆ προσωπικών δεδοµένων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι η πρώτη φορά που έχουµε επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Υπάρχουν στοιχεία εκλογέων του εξωτερικού που έχουν διαρρεύσει, έχουν εργαλειοποιηθεί, και δεν έχουµε καµία διαβεβαίωση ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκλογέων του εσωτερικού. Χρειάζεται να διασφαλισθεί ότι οι ευρωεκλογές θα είναι απολύτως αδιάβλητες, δηµοκρατικές και χωρίς καµία αµφισβήτηση.

“…∆εν αξίζει ο εγκλωβισµός σε µία κοινωνία χαµηλών προσδοκιών σε έναν τόσο δηµιουργικό λαό που προοδεύει και διακρίνεται παντού σε ολόκληρο τον κόσµο…”

 

• Τι προσδοκάτε από τις προκριµατικές εκλογές για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόµµατος σας;

Είµαστε το µόνο κόµµα που κάνει αυτήν την καινοτόµα διαδικασία των προκριµατικών εκλογών για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Κάνουµε πράξη την άµεση δηµοκρατία και την ενεργό συµµετοχή. Οι προκριµατικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Απριλίου. Απευθύνοµαι στα µέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους καλώ να συµµετάσχουν µαζικά και να επιλέξουν, τους υποψήφιους και τις υποψήφιες που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες.

• Στον Αθηναϊκό Τύπο αναπτύσσετε θέσεις για ζητήµατα πανελλαδικού ενδιαφέροντος. Η συνέντευξή µας αυτή είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσετε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το µεγάλο ενεργειακό ζήτηµα. Βλέπουµε επενδύσεις, σχέδια, αναγκαία µεν για την ενεργειακή επάρκεια στο νησί αλλά χωρίς σεβασµό στο φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγµα, το πρωί της Πέµπτης βρεθήκατε στη Μαλάξα για το θέµα των πυλώνων. Ανοιχτό “µέτωπο” έχουν επίσης οι τοπικές κοινωνίες µε τις µεγάλες Β.Α.Π.Ε. Υπάρχει τρόπος να βρεθεί η χρυσή τοµή ανάµεσα σε τέτοια σχέδια και στο σεβασµό του φυσικού περιβάλλοντος;

Κατανοούµε την αδήριτη ανάγκη ενεργειακής επάρκειας και αυτονόµησης της Κρήτης και στηρίζουµε κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο όµως οφείλουµε να µεριµνήσουµε ότι θα γίνει µε δίκαιο τρόπο, για τους κατοίκους του νησιού, για το περιβάλλον και την δηµόσια υγεία. ∆εν µπορεί οι ανάγκες ενός τόπου να αποτελούν όχηµα κερδοσκοπίας λίγων και “εκλεκτών” επιχειρηµατιών εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και του µοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης που έχουν επιλέξει οι τοπικές κοινωνίες. Όσον αφορά στην ανάγκη µεταφοράς της παραγόµενης ενέργειας, υπάρχουν λύσεις και µάλιστα συµβατές µε τη διεθνή εµπειρία και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Οφείλουµε να τις αναζητούµε σε απόλυτη όµως σύµπνοια µε την προστασία του περιβάλλοντος και το δηµόσιο συµφέρον. Με ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο µε τις τοπικές κοινωνίες σε όλες τις φάσεις σχεδιασµού, της δηµόσιας διαβούλευσης, αλλά και της υλοποίησης.

• Ποια είναι η θέση σας για το µεταναστευτικό
-που απασχολεί έντονα την Κρήτη- και το Σύµφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που αποφασίστηκε στην Ε.Ε.;

Η µετανάστευση και το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτηµα. Το νέο Σύµφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε., στο οποίο συµφώνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταδικάζει τις χώρες εισόδου σε µόνιµες αποθήκες ψυχών της Ευρώπης.
Όποιο κράτος-µέλος δεν δέχεται αιτούντες άσυλο, µπορεί απλώς να αποζηµιώνει τις χώρες εισόδου, µε αποτέλεσµα οι αιτούντες άσυλο να εγκλωβίζονται µονίµως σε αυτές. Σηµατοδοτεί επίσης το τέλος του ανθρώπινου δικαιώµατος απονοµής ασύλου στην Ε.Ε., οδηγώντας στην αναστολή σχεδόν όλων των δικαιωµάτων των ατόµων που αναζητούν διεθνή προστασία.
Το Σύµφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πλαίσιο ενιαίας ευρωπαϊκής µεταναστευτικής πολιτικής, που θα σέβεται την Οικουµενική ∆ιακήρυξη Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων και τη Σύµβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων.
∆ιεκδικούµε µια νέα µεταναστευτική πολιτική µε υποχρεωτική, αναλογική κατανοµή των αιτούντων άσυλο στα 27 κράτη-µέλη της Ε.Ε. και ισχυρό ευρωπαϊκό µηχανισµό επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, ώστε να αποσυµφορηθούν οριστικά οι χώρες εισόδου. Αλλά και µε ασφαλείς, νόµιµες διόδους µετανάστευσης, ώστε να µπει τέλος στις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και να χτυπηθούν αποφασιστικά τα δίκτυα διακίνησης και εκµετάλλευσης ανθρώπων. Οι αναγνωρισµένοι πρόσφυγες µπορούν να συµβάλλουν δηµιουργικά στην ευηµερία της Ευρώπης µε τις δεξιότητες και τη νόµιµη εργασία τους.
Χρειάζεται όµως η Ε.Ε. να αναλάβει ηγετικό ρόλο, πιέζοντας όλα τα κράτη-µέλη να εφαρµόσουν δίκαιη και ανθρώπινη πολιτική.

• Ολοκληρώνοντας, και µε δεδοµένο ότι δεν έχουµε τον χρόνο να αναπτύξουµε όλα τα θέµατα, θα θέλαµε το δικό σας µήνυµα στους συντοπίτες σας, τους Χανιώτες, που ζουν µάλιστα µια σπάνια συγκυρία να έχουν έναν Χανιώτη πρωθυπουργό κι έναν Χανιώτη πρόεδρο της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης.

Νιώθω τιµή και συγκίνηση που βρίσκοµαι στην ιδιαίτερη πατρίδα µου.
Ξεκινάµε από τα Χανιά, από την Κρήτη των δηµοκρατικών, κοινωνικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, την προοδευτική αντεπίθεση και την πορεία µας στις ευρωεκλογές. Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο και δεν πρέπει να απέχουν.
Η συµµετοχή και η ψήφος τους είναι καθοριστική, γιατί οι Ευρωεκλογές καθορίζουν την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για τα επόµενα πέντε χρόνια που έχει άµεση επίδραση στη ζωή και στην καθηµερινότητά µας. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία είναι ψήφος για µια δηµοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη και για µία ισχυρή διεκδικητική φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συµφέροντα της χώρας µας και του λαού µας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα