Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στέφανος Φιωτάκης: Ο άγνωστος φωτογράφος των επαναστατών του Θερίσου

Mε αφορμή το πρόσφατο συνέδριο για την ελληνική φωτογραφία στο Κ.Α.Μ., ανέτρεξα σε παλαιότερο δημοσίευμά μου στα “Χανιώτικα νέα” και παραθέτω κάποια στοιχεία που ίσως σήμερα δεν είναι γνωστά:

«Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας να μη γνωρίζει, έστω και αν δεν το έχει επισκεφθεί, το μουσείο Μπενάκη. Το τεράστιο σε έκταση, εκθέματα και προσφορά, ιδιωτικό αυτό οργανισμό που στα μοναδικά κτήριά του στεγάζει εκθέματα από τα πολύ αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και αποτελεί μια ζωντανή εικόνα της διαχρονικής Ελλάδας. Που κατέχει αμύθητης ιστορικής και πνευματικής αξίας αρχεία, συλλογές κ.λπ., με ένα από τα πλέον αξιόλογα από τα αρχεία του, το φωτογραφικό.

Πραγματικά εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες κάθε εποχής και ιδίως του 19ου και 20ου αιώνα και αρνητικά αποτελούν έναν αμύθητο εθνικό θησαυρό.

Στην τελευταία ετήσια έκδοση του Μουσείου (για το 2006), η κα Αλίκη Τσίργιαλου, επιμελήτρια αυτού του φωτογραφικού αρχείου, αναφέρεται με πολλές λεπτομέρειες στο έργο ενός άγνωστου μέχρι τις ημέρες μας Χανιώτη φωτογράφου. Του Στέφανου Ιδομ. Φιωτάκη που δεν αναφέρεται σε καμιά ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας ή σε άλλο σχετικό έντυπο. Κατά την κα Τσίργιαλου το μικρό μέρος του αρχείου που διασώθηκε, που αφορά κυρίως την περίοδο της επανάστασης του Θερίσου αλλά και πριν από αυτήν, απέκτησε το μουσείο το έτος 2005. Κατά την κα Τσίργιαλου ο Φιωτάκης γεννήθηκε στο Θέρισο την 26η Μαΐου 1881. Παντρεύτηκε τη Μαρία Στυλιανού Παρασκευάκη από την Πλάκα Αποκορώνου και από 15 χρονών, όταν απόκτησε, άγνωστο πώς, την πρώτη του φωτογραφική μηχανή άρχισε να απαθανατίζει κάθε τι ενδιαφέρον.

Εικάζεται ότι μαθήτευσε σε κάποιον επιφανή Χανιώτη φωτογράφο, ίσως τον Π. Διαμαντόπουλο. Θεωρείται ο μόνος φωτογράφος που απαθανάτισε συστηματικά τους αγωνιστές της επανάστασης του 1905, την κρητική πολιτοφυλακή και άλλα.

Στις 6 Μαΐου του 1916 επιβιβάστηκε στο καράβι “Πατρίς” με το οποίο μετά από 19 ημερών ταξίδι έφθασε στη Νέα Υόρκη. Εκεί εργάσθηκε, μέχρι το 1951 που συνταξιοδοτήθηκε, σε συγκεκριμένα μεγάλα φωτογραφικά εργαστήρια των ΗΠΑ και είχε λήψεις διάσημων Αμερικανών ηθοποιών όπως της Τζην Χάρλοου κ.λπ. Στην Κρήτη ερχόταν και για τελευταία φορά την επισκέφθηκε το 1958. Πέθανε στη Νέα Υόρκη την 8η Απριλίου 1971, σε ηλικία 90 ετών, μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε στο διαμέρισμά του και που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου αρχείου του.

Το Μουσείο Μπενάκη απέκτησε 1.000 πρωτότυπες φωτογραφικές εκτυπώσεις και 11 γυάλινα αρνητικά.

Το αρχείο αυτό φυσικά ευρίσκεται στα καλύτερα χέρια που θα ήταν δυνατόν. Ίσως όμως θα ήταν πολύτιμες κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες και στο Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, σε αντιγραφή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα