Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Σταθάκης: Στόχος μας η ενίσχυση της εξωστρέφειας σε όλους τους παραγωγικούς τομείς

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας οριζόντια σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, είπε ο υπουργός Οικονομίας – Ανάπτυξης – Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, είναι απαραίτητη η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα εξασφαλίσει την σταθεροποίηση της οικονομίας. Επίσης, ο υπουργός χαρακτήρισε τον κλάδο αλουμινίου ως έναν από τους δυναμικότερους και πιο εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός, περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» που ακολουθεί η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, ο οποίος περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των δύο φάσεων των διαπραγματεύσεων για τα προαπαιτούμενα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -δράσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί- την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, και την έναρξη της συζήτησης για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο και μετά το 2022.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας, το οποίο θα δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια, στα μικρά και μεσαία έργα υποδομών, στις θεσμικές παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό και οικολογικό αποτύπωμα και σε μια νέα επιχειρηματικότητα που θα προάγει την προστιθέμενη αξία προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Η μετάβαση σε αυτό το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, περιλαμβάνει:

– Την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμά του για την οικονομία και την κοινωνία.

– Τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα είναι πιο φιλικός στη μεσαία και καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

– Τον νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις που θα θέτει κανόνες στο πώς θα διενεργούνται οι συμβάσεις και οι προμήθειες του Δημοσίου.

– Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα