Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Στασιμότητα για τους δασικούς χάρτες

» Επισημάνσεις αγροτών μετά από σύσκεψη στη Διεύθυνση Δασών

» Νέες κινητοποιήσεις με αίτημα να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες

Εν αναμονή της υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών για τις αλλαγές στους δασικούς χάρτες βρίσκεται τόσο η Διεύθυνση Δασών Χανίων όσο και ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού να κάνει λόγο για “στασιμότητα” και να προσανατολίζεται σε νέες κινητοποιήσεις.
Χθες, μέλη της Ομοσπονδίας βρέθηκαν στην Διεύθυνση Δασών και ενημερώθηκαν από την προϊσταμένη, Πολύμνια Σκλαβάκη, για τις εξελίξεις πάνω στο θέμα.
Η κα Σκλαβάκη ανέφερε ότι δύο πράγματα είναι σε εξέλιξη: το ένα είναι η απόφαση του εθνικού συμβουλίου δασών που κατατάσσει τον ασπάλαθο στα φρύγανα άρα αν μια έκταση έχει στο σύνολό της ασπάλαθο, αντί να κατατάσσεται στην κατηγορία της δασικής, παίρνει τον χαρακτηρισμό χορτολιβαδικής και το δεύτερο είναι ότι άμεσα θα συσταθούν οι επιτροπές που θα κρίνουν τις υποθέσεις της πρώτης ανάρτησης.
«Από πληροφορίες που έχουμε βρισκόμαστε στην τελική φάση ώστε να συσταθούν οι επιτροπές οι οποίες άμεσα θα τροφοδοτηθούν με υποθέσεις» τόνισε η κα Σκλαβάκη.
Όπως προσέθεσε, η διεύθυνση δασών είναι «εν αναμονή οδηγιών από την κεντρική υπηρεσία στο πώς θα κινηθούμε παραπέρα στο πλαίσιο πιθανής αναμόρφωσης του χάρτη όπως έχει εξαγγελθεί ή ακόμα και επιτάχυνσης των διορθώσεων πρόδηλων σφαλμάτων ή ό,τι άλλο κριθεί ότι πρέπει να αναμορφωθεί στο πλαίσιο νομοθετικών βελτιώσεων που έχει εξαγγείλει ο υπουργός».

ΠΡΟΔΗΛΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ
«Αυτό το οποίο υλοποιούμε ήδη είναι περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων, περιπτώσεις διοικητικών πράξεων που δεν είχαν γεωχωρικά δεδομένα και δεν μπορούσαν να περαστούν στον χάρτη.
Συνεπώς, όποιος πολίτης έχει στα χέρια του μια απλή διοικητική πράξη μπορεί ατελώς να την εισφέρει στην υπηρεσία δασών. Κάποιος πολίτης που θεωρεί ότι το ακίνητό του κακώς έχει χαρακτηριστεί δασικό, μπορεί και με ένα απλό e-mail να μας εισφέρει το έγγραφο εάν δεν μπορεί να το καταχωρήσει ο Ίδιος στην εφαρμογή ως πρόδηλο» εξήγησε.
«Θεωρούμε ότι αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν αλλά και με τον καλύτερο τρόπο και για τους πολίτες αλλά και για το φυσικό περιβάλλον της Π.Ε. Χανίων για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι» τόνισε ενώ επεσήμανε και την ανάγκη να ενισχυθεί η υπηρεσία με προσωπικό.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από τη μεριά τους οι αγρότες, χαρακτηρίζουν ως «ύποπτη» την στασιμότητα της Κυβέρνησης, θεωρούν δευτερεύον το θέμα των ασπαλάθων και ζητούν από τους Δημάρχους του νομού να πάρουν θέση πάνω στο θέμα των δασικών χαρτών.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, τόνισε: «Μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα νεώτερο από το Υπουργείο για τους δασικούς χάρτες. Όπως μας ανακοίνωσε η κα Σκλαβάκη, δεν έχει αλλάξει κάτι μετά τις κινητοποιήσεις και τις εξαγγελίες του Υπουργού. Ούτε αναστολή, ούτε 50% μείωση στο παράβολο. Είμαστε της γνώμης ότι ο Υπουργός κατέβηκε για να μας καθησυχάσει ώστε το κράτος να κερδίσει χρόνο».
«Εμείς αμέσως μετά θα κάνουμε σύσκεψη και θα δούμε πώς θα κινηθούμε, δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε, δεν μας πείθουν τα λόγια, θέλουμε έργα Το θέμα πρέπει να λυθεί, ειδικά το ιδιοκτησιακό και η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη διαφέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα και να νομοθετήσει».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες