Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Σταγόνες Χανιώτικης Ιστορίας: Οι δημοτικές εκλογές το 1929 στα Χανιά

Μια ενδιαφέρουσα προεκλογική έντυπη σύγκρουση παρουσιάζεται στο πρωτοσέλιδο άρθρο του «Παρατηρητή» στις 3/8/1929 στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών εκλογών του 1929 για το ∆ήµο Χανίων.

Η εφηµερίδα του Εµµανουήλ Μπάκλατζη υπερασπίζεται και προβάλει τον πρώην ∆ήµαρχο και νυν υποψήφιο Εµµανουήλ Μουντάκη, ενώ κατηγορεί τον έτερο υποψήφιο για τον δηµαρχιακό θώκο Ιωάννη Μουντάκη, ο οποίος σηµειωτέον ήταν πρώτος ανιψιός του Εµµανουήλ Μουντάκη. Ο πρώην δήµαρχος εκλεγόταν για 23 συναπτά έτη, ανήκε στο κόµµα των φιλελευθέρων και είχε την υποστήριξη του Βενιζέλου.

Τα σηµαντικότερα έργα του ήταν η ∆ηµοτική Αγορά και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Αγιά. Σε αυτές τις εκλογές, όµως, το κόµµα των φιλελευθέρων ήταν διχασµένο και ο Μπάκλατζης, ο Βολουδάκης, ο Πολυχρονίδης και ο Μαρκαντωνάκης υποστήριξαν τον θείο Μουντάκη, ενώ τον ανιψιό υποστήριξαν µια σειρά σηµαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Μανούσος Κούνδουρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νικόλαος Σκουλάς, κ.ά.

Η εφηµερίδα µε βάση το δηµοσιευµένο πρόγραµµα του Ιωάννη Μουντάκη τον κατηγορεί ότι θέλει να γίνει δήµαρχος για να βολέψει τους ηµετέρους και ότι είναι ψευδείς οι δηλώσεις περί εξωραϊσµού της πόλης, την αναδιοργάνωση του ∆ηµοτικού Νοσοκοµείου, τη δηµιουργία δηµόσιων λουτρών, την ίδρυση γηροκοµείου, την επέκταση του σχεδίου πόλεως, τη µείωση της φορολογίας, καθώς και την ίδρυση σφαγείου στον Κλαδισό. Επίσης, δεν αναγνωρίζει το αξιόλογο έργο του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην Αγιά, το οποίο επαίνεσε και εγκαινίασε ο ίδιος ο Βενιζέλος.

Σε αυτό το έργο ο δηµοσιογράφος αναφέρει τεχνικές λεπτοµέρειες, όπως ότι έγινε υπό την επίβλεψη του Αυστριακού αρχιµηχανικού της εταιρείας Φόϊτ Γιάντετζεκ και ότι στο εργοστάσιο είχαν εγκατασταθεί τρεις µεγάλοι υδροστρόβιλοι, θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα του έργου για την ύδρευση της πόλης των Χανίων.
Τελικά, τις εκλογές κέρδισε ο ανιψιός Ιωάννης Μουντάκης µε ποσοστό 60% και διετέλεσε ∆ήµαρχος Χανιών µέχρι το 1937 που τον έπαψε η δικτατορία του Μεταξά για να ξαναναλάβει τη ∆ηµαρχία τη διετία 1945-1946.

Πηγή
https://www.chania.gr/dimos/diatel-dimarxoi/mountakisemm.html?item_id=35778, 15/11/29023.

*Ο κ. Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης είναι
ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισµολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα