Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Σταγόνες Χανιώτικης Ιστορίας: ‘‘Η ακρίβεια των τροφίμων’’

Παραμονή Χριστουγέννων στα Χανιά το 1911 και το κόστος ζωής έχει αυξηθεί, προκαλώντας τη διαμαρτυρία των πολιτών, η οποία εκφράζεται στην εφημερίδα «Σύνταγμα» στις 23/12/1911 με το άρθρο «Η ακρίβεια των τροφίμων» στη στήλη «Γεγονότα και Σχόλια».

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι «Τα τρόφιμα ακολουθούν διαρκώς τοιαύτην προς αύξησιν των τιμών των τάσιν, ώστε η αγορά κατέστη απρόσιτος πλέον. Το κρέας 2.40, τα άγρια χόρτα 50 και 60 λεπτά, ο βούτυρος έξ δραχμάς, όλα τα τρόφιμα τέλος πάντων ακριβότερα καθ΄εκάστην[…]». Αυτή η ακρίβεια τώρα το χειμώνα ήταν πιο αισθητή, λόγω της αυξημένης πρόσληψης τροφής. Μπροστά σε αυτό το κύμα ακρίβειας ο Δήμος Χανίων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης, προσπάθησε να ελέγξει την αγορά τροφίμων επιβάλλοντας διατίμηση των βασικών καταναλωτικών αγαθών για να ανακουφιστούν οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις της πόλης. Το πλαφόν αφορούσε τις τιμές στο κρέας και στο ψωμί. Η φιλότιμη προσπάθεια των τοπικών αρχών απέτυχε, διότι οι έμποροι συνέχισαν τη διατήρηση των υψηλών τιμών. Επιπλέον, οι αρτοποιοί πουλούσαν άψητο το ψωμί, με αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία των κατοίκων. Ο αρθρογράφος ως λύση προτείνει τον έλεγχο των κρεοπωλών και των αρτοποιών για να σταματήσει η αισχροκέρδεια.

Η οικονομική κρίση, η οποία περιγράφεται στην τοπική εφημερίδα, αναφέρεται στον πληθωρισμό, καθώς η Κρήτη δεν είχε ενωθεί ακόμα με την Ελλάδα και η οικονομία της στηριζόταν στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στη γεωργία με κυρίαρχα εξαγώγιμα προϊόντα το κρασί και το λάδι. Τα ελάχιστα σιτηρά για την παρασκευή του άρτου και η ανεπαρκής κτηνοτροφία για την παραγωγή κρέατος προκαλούσαν αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα την διαρκή άνοδο των τιμών, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξαναν το ήδη ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο. Επίσης, τότε δεν υπήρχε μια κεντρική τράπεζα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών και τη στήριξη των ντόπιων βιοτεχνικών και εμπορικών μονάδων.
Μετά από 111 χρόνια τόσο η τοπική όσο και ελληνική κοινωνία γενικότερα ξαναβιώνει για πολλοστή φορά μια οικονομική κρίση με αιχμή του δόρατος την ενέργεια, η οποία προκαλεί την άνοδο όλων των καταναλωτικών αγαθών.

Με άλλα λόγια, άλλαξαν η εποχές, άλλαξαν οι άνθρωποι, αλλά η δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα