Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, 2020

Στα βήματα του Οσίου Ιωάννη του Ερημίτη…

Ο Αντώνης Γ. Πλυμάκης είναι ένας ξεχωριστός Χανιώτης κι ένας σπουδαίος Κρητικός, με περίσσια αγάπη στον άνθρωπο και στη φύση, στον τόπο και στην ιστορία, στην παράδοση και στον πολιτισμό…
Το συνεχές ενδιαφέρον του, για να βρει στέγη το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, ανάλογη με τη σπουδαιότητα και την προσφορά του, είναι μοναδικό. (Βλ. στην εφημ. Χανιώτικα Νέα. Για τη μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, 19.1.2013, 1.2.2012, 12.3.2013, 14.3.2013, 2.4.2013 κ.ά.). Η συγκίνησή του, που η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου απέκτησε το δικό της κτήριο, εκφράστηκε με πολύ κολακευτικά λόγια. (Βλ. πάλι στην εφημ. Χ.Ν., «Η αξιοσύνη των Ρεθεμνιωτών και εμείς», στις 17.5.2012 και «Παράδειγμα έργου από το Ρέθυμνο», στις 15.6.2015).
Περίσσια είναι η αγάπη του και στο βιβλίο. Διαβάζει πολύ και γράφει περισσότερο. Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή του παίρνει μεγάλο μέρος του πολύτιμου χρόνου του… ακόμα και από την ορειβασία!
Ο μεγάλος αριθμός των βιβλίων του διασώζει τα βιώματα από τις πιο συχνές ενασχολήσεις του, όπως δείχνουν οι τίτλοι τους: Μνήμες Σαμαριάς. Κούμοι-Μιτάτα και Βοσκοί στα Λευκά Όρη. Το Αγρίμι της Κρήτης. Τα Σπήλαια Νομού Χανίων. Προσκυνητάρια στην Κρήτη. Δίκταμος της Κρήτης. Τα Φαράγγια των Χανίων κ.ά. Με αυτά συναριθμείται και το πιο πρόσφατο βιβλίο του: Στα βήματα του Οσίου Ιωάννη του Ερημίτη και των συν αυτών 98 Θεοφόρων Πατέρων, Χανιά 2015, σσ.222.
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πόνημα, όπου ο συγγραφέας περπατά στα βήματα του Οσίου Ιωάννη του Ερημίτη και των συν αυτώ 98 Θεοφόρων Πατέρων, με το φως της ευλογίας τους. Αρχίζει από τον τόπο καταγωγής του Οσίου Ιωάννη του Ερημίτη, την Αίγυπτο, ακολουθεί την πορεία του, στην Κύπρο, στη Μικρά Ασία, στη Γαύδο, στον Αζωγυρέ Σελίνου και καταλήγει στο Ακρωτήρι Μελέχας Κυδωνίας, στο σπήλαιο που φέρει, από τα μέσα του 16ου αιώνα, το όνομά του και βρίσκεται κάτω από τη Μονή Γουβερνέτου, εκεί που ο Όσιος κοιμήθηκε.
Η διαχρονική παρακολούθηση των αγίων βημάτων από τον Αντώνη Γ. Πλυμάκη, εκπλήρωση οφειλόμενου χρέους προς τον Όσιο και τους συν αυτώ 98 Θεοφόρους Πατέρες για τον αγιασμό των τόπων που πέρασαν και τις ευεργεσίες που επιδαψίλευσαν στους ανθρώπους που συνάντησαν, δίνει τη δυνατότητα σε όποια και όποιο το επιθυμεί να κάνει την ίδια πορεία και να περπατήσει στα ίδια βήματα. Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει με ακρίβεια, μέσα από σχέδια, χάρτες, εικόνες, πολύ αντικειμενικά και παραστατικά, τα βήματα των Οσίων και να δεχθεί τη χάρη και τον αγιασμό τους.
Τα ασκητήρια, τα ερημητήρια, τα προσκυνήματα, τα προσκυνητάρια, οι ναοί, η εικονογραφία αποτελούν τα σύγχρονα βήματα των πιστών, τους τόπους και τους τρόπους έκφρασης της ευλάβειάς τους.
Στα βήματα αυτά οδηγεί τον αναγνώστη του ο Αντώνης Γ. Πλυμάκης, με τον δικό του γεωγραφικό προσανατολισμό και τον φωτισμό των Οσίων.
Στον δικό μας βηματισμό, με την ανάγνωση του πονήματος, προσέξαμε πόσο εξαντλητική είναι η έρευνά του… εντός και εκτός της Κρήτης. Δεν παραλείπει κανέναν τόπο που οι πιστοί τον έχουν συνδέσει με την τιμή που αποδίδουν στους Οσίους, τον Ιωάννη τον Ερημίτη και τους συν αυτώ 98 Θεοφόρους Πατέρες…
Ο συγγραφέας αναφέρεται με λίγα λόγια και στον Κρητικό Όσιο Ιωάννη τον Ξένο, επειδή παλαιότερα κάποιοι τον είχαν ταυτίσει με τον Ιωάννη τον Ερημίτη τον εξ Αιγύπτου. («Σύγχυση και ταύτιση του αγίου κυρ Ιωάννη του Ξένου… με τον άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη» Ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος ο εν τη Κρήτη, Σίβας 2015, 257).
Ο Κυρ Ιωάννης ο Ξένος γεννήθηκε πολύ νωρίτερα στον Σίβα Πυριγωτίσσης, του Δήμου Φαιστού, και κοιμήθηκε στην Κίσαμο. Έζησε μεταξύ του 10ου και 11ου αιώνα. Με το Ρέθυμνο συνδέει τον Ιωάννη τον Ερημίτη η Μονή του Σωτήρα Χριστού, στην οποία το ένα κλίτος του καθολικού της είναι αφιερωμένο στη μνήμη του, από την ίδρυσή της. Τον Κυρ Ιωάννη τον Ξένο συνδέει με το Ρέθυμνο η Μονή Παναγίας της Αντιφωνήτριας (8 Σεπτεμβρίου), στα Μυριοκέφαλα, όπως αναφέρεται και στη Διαθήκη του.
Οι 300 εικόνες του πονήματος, τα σχέδια και οι χάρτες βοηθούν στη βαθύτερη κατανόηση των κειμένων, αλλά και σε διαφορετικές αναγνώσεις και προσεγγίσεις, ειδικότερα όσες και όσους ασχολούνται και με εκπαιδευτικά προγράμματα. Για τέτοιες προσεγγίσεις προσφέρονται και τα άλλα βιβλία του συγγραφέα, ακριβώς γιατί όλα στηρίζονται σε προσωπικά βιώματα και έχουν αφηγηματικό χαρακτήρα. Το υλικό που προσφέρει, πολύ απλά και κατανοητά, είναι ανεξάντλητο… μαδαρίτικο!

*άρχοντας ιερομνήμονας της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες