Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Στα πεταχτά

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

«ΝΑ ΑΓΑΠΑΤΕ τον συνάνθρωπό σας, να βοηθάτε στη δυστυχία του, να συγχωρείτε τα λάθη και να υπερασπίζετε το δίκιο του, από το ψωμί ως την ελευθερία και την ειρήνη του κόσμου». Μια απ’ τις παραγγελίες του Παππού, στην παρακαταθήκη του, την τελευταία εγκύκλιό του, που την υπογράφει ως “Ειρηναίος δούλος Χριστού και Επίσκοπος διά θελήματος Θεού” και του λαού του, της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Αύριο, Κυριακή των Μυροφόρων, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Καστέλι της Κισάμου, το δεύτερο συναπάντημα, από την εις ουρανούς εκδημία του.

EKEI που όλα φαίνονται να μας οδηγούν σε ρήξη με τους δανειστές μας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, εκεί αλλάζει η κατάσταση κι όλα φαίνονται ότι πάμε για συμφωνία, με ό,τι και αυτή συνεπάγεται. Μεγάλο το κόστος της ρήξης και για τις δύο πλευρές. Μεγάλο το κόστος της συμφωνίας, όμως, κυρίως για την ελληνική πλευρά. Απού καεί στον χυλό (για μας ισχύει αυτό) φυσά και το γιαούρτι…

ΔΙ’ ΕΥΧΩΝ των… αγίων θεσμών ημών! Απού ζει μεταζώνεται. Μέχρι τις 11 Μαΐου, που θα γίνει το επόμενο Γιούρογκρουπ, έχει ο Θεός. Αναμενόμενη η… απόλυση στη Ρίγα.

ΚΑΙ ΣΤΟ τέλος ήρθε ο Πρίντεζης με το τρίποντό του κι έστειλε τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης. Αυτά στο μπάσκετ. Ενα τρίποντο, ένα τρίποντο, έστω την τελευταία στιγμή μας σώζει και γενικότερα. Η μπάλα στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα… Για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα η χθεσινή κουβέντα που κάναμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ τελικά από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για επαναπρόσληψη 12.000 υπαλλήλων η διάταξη που θέσπιζε την Κάρτα του Πολίτη. Οπως γράφτηκε στην “Καθημερινή” (8.4.2015) η επίμαχη διάταξη απεσύρθη «λόγω χιλιάδων αρνητικών σχολίων που συγκέντρωσε κατά τη διαβούλευση». «Να υποθέσουμε ότι η απόσυρση αυτή σημαίνει και οριστική εγκατάλειψη για υποχρεωτική “Κάρτα του Πολίτη” ή απλώς μετάθεση της υλοποίησής της σε άλλη ευκαιρία;». Από τον “βοριά” στη στήλη του “9 μποφόρ” (βλ. εφ. Χριστιανική, 9 Απριλίου 2015) η μη ρητορική ερώτηση. Αναμένουμε…

«ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ τη σιάζουνε τη νέα ασπιρίνη/ τα πιο σπουδαία γιατρικά η Φύση μας τα δίνει». Με την κατασκευή της λεγόμενης “κρητικής ασπιρίνης” ασχολείται στη σημερινή της μαντινάδα η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Τέλεια!

ΧΑΡΑΣ ευαγγέλια για πολλά Χανιωτάκια και Ρεθεμνιωτάκια μικρούς δημοσιογράφους σήμερα το απόγευμα στο Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων” στην εκδήλωση απονομών του Α’ παγκρήτιου διαγωνισμού δημοσιογραφικών δεξιοτήτων “Λευτέρης Δασκαλάκης” για μαθητές. Και γιατί θα ’χουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας!

ΚΑΠΟΤΕ ο Αριστείδης κατήγγειλε έναν εχθρό του και η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο. Μετά την απαγγελία της κατηγορίας οι δικαστές δεν ήθελαν να ακούσουν τον κατηγορούμενο, θεωρώντας τον ένοχο, χωρίς αμφιβολία και ζητούσαν να ψηφίσουν αμέσως εναντίον του. Τότε ο Αριστείδης σηκώθηκε βιαστικά από τη θέση του και, μαζί με τον κατηγορούμενο, παρακαλούσε τους δικαστές να τον αφήσουν να απολογηθεί και να του δώσουν κάθε δικαίωμα που όριζε ο νόμος. Από το βιβλίο “Η άλλη όψης της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”.

«Κι όσες φορές τον άνθρωπο τα βάσανα πληγώνουν/ και τον υψώνουν στον Σταυρό και τον κυλούν στο μνήμα,/ τ’ αλλού ανθρώπου η κακιά και της ζωής οι μπόρες,/ Γυναίκα συ τον ακλουθάς αιώνια Μυροφόρα./ Mητέρα θρέφεις τα παιδιά, κόρη πονάς τ’ αδέλφια/ γυναίκα στέκεσαι δεξιά στον άντρα και παλεύεις/ και δίνεις στον φτωχό ψωμί και στον εχθρό Ειρήνη/ κι ειν’ η αγάπη σου πλατειά σαν του Θεού τη γνώμη./ Πολλές φαντάζουν στα φλουριά κι άλλες νικούν στα γούστα/ ρήγισσες πέφτουν χαμηλά κι οι “γόησσες” περνούνε/ μα σεις καθίζετε σεμνά στους θρόνους της αγάπης/ κι αιώνια βασιλεύετε Γυναίκες Μυροφόρες». Από το ποίημα “Γυναίκες Μυροφόρες” του μακαριστού μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

(petaxta.blogspot.com)

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες