Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Στα μονοπάτια της ζωής και της αγάπης

Mε βίωμα και έμπνευση την πίστη του στα μεγάλα ιδανικά της ζωής και την απέραντη αγάπη του στη φύση και στον άνθρωπο, η ευαίσθητη πολύκαρπη και εύκαρπη ψυχή του αξιαγάπητου κ. Δημήτρη Τυραϊδή μας έδωσε τον νέον της καρπό “Στα μονοπάτια της ζωής και της αγάπης”.
Το εξώφυλλο σε εντυπωσιάζει και δένεται απόλυτα με το υπέροχο και συναρπαστικό περιεχόμενο του βιβλίου. Δύο νέοι “εν ενί σώματι και μια καρδία” πορεύονται στα μονοπάτια της ζωής και της αγάπης. Καμιά σκιά δεν πέφτει πάνω τους παρά των δένδρων. Μια εικόνα και μία ευχή έτσι να είναι μέχρι τα βαθιά γεράματά τους, κάτι, δυστυχώς που σπανίως συμβαίνει.
Πολλοί ύμνησαν και πολλοί την πρόδωσαν την αγάπη. Αυτήν την “αγάπη” τη βδελίσσεται ο εκλεκτός συγγραφέας. Σχεδόν όλα τα ποιήματα του και τα πεζά του, που τακτικά απολαμβάνουμε, γι’ αυτήν μιλούν και μάλιστα πολύ γλυκά και τρυφερά. Καμιά σχέση με το χυδαίο και σαρκικό. Το έτερον φύλον είναι ιερό, ο όποιος πλησίον εικόνα του Θεού. Στην καρδιά του δεν υπάρχουν “μικροί” και “μεγάλοι”. Αλλωστε, μεγάλοι κατ’ αυτόν, είναι οι απλοί, οι άνθρωποι οι κατατρεγμένοι, του μόχθου και του τίμιου ιδρώτα. Οι στεναγμοί και τα βογγητά των φτωχών και των κατατρεγμένων ματώνουν την ευαίσθητη καρδιά του. Μα, αυτό είναι το γνώρισμα των όμορφων καρδιών.
Ευτυχώς που στα μονοπάτια της ζωής μας συνοδεύει η αγάπη του Θεού και των συνανθρώπων μας. Κι αν έχομε απέναντι, κι αυτοί αδέλφια μας είναι. Κι αυτοί κάπου πονάνε. Ποιος ξέρει τι τους έφερε σ’ αυτή τη θέση. Εμείς, όπως κάνει και ο κ. Τυραϊδής, θα  πορευόμαστε στα μονοπάτια της αγάπης.
«Τίποτε στον δρόμο δεν μας σκιάζει,/ ούτε οι μπόρες ούτε το χαλάζι» για να θυμηθώ τον ποιητή.
Το βιβλίο του κ. Τυραϊδή πρέπει να διαβασθεί από πολλούς. εχει γράψει μέχρι τώρα δέκα πεζά, ποιητικές συλλογές, διηγήματα του χωριού και της στάνης. Έχει επίσης υπό έκδοση τη ποιητική συλλογή “Της μούσας μου απανθίσματα”. Πλήθος τιμητικών διακρίσεων και είναι μέλος πολλών Λογοτεχνικών και πολιτιστικών Συλλόγων.
Χαιρόμεθα που συμπορευόμαστε από τα πρώτα του βήματα στον πεζό λόγο γι’ αυτό και μας ονομάζει Δάσκαλό του, όπως και για τον ποιητικό λόγο ονομάζει Δάσκαλό του τον αείμνηστο φιλόλογο Νικόλαο Μαραγκουδάκη. Μεγάλη τιμή στον Δάσκαλο να καμαρώνει τα πνευματικά του παιδιά. Κι ευχαριστούμε τον κ. Τυραϊδή που μας τιμά με την αξιοπρεπή ζωή του, την προς ημάς αγάπη του και τον γραφτό του λόγο, λίαν προσφιλές ανάγνωσμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα