Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Στα Χανιά σήμερα η Λίνα Μενδώνη

» Εγκαινιάζει το Μουσείο – Στρατηγείο Επανάστασης του Θερίσου

Το Μουσείο – Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου (1905), που ανακαινίστηκε από το Εθνικό Iδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, εγκαινιάζει σήμερα στις 6 μ.μ. η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην εκδήλωση θα παραστούν επίσης οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών κ.ά.
Το Στρατηγείο (για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εκτενές αφιέρωμα σήμερα στις “διαδρομές”) λειτουργεί από τον Ιούλιο ως σύγχρονο Μουσείο, υπό τη διαχείριση και τη φροντίδα του Ιδρύματος, μετά την ολοκλήρωση σημαντικών εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και μουσειακής αναβάθμισης. Η έκθεση εκτείνεται στους δύο ορόφους του κτιρίου και περιλαμβάνει πρωτότυπο μουσειακό υλικό και πολύτιμα τεκμήρια από το αρχείο του Ιδρύματος και σημαντικές πρόσφατες δωρεές.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κύριοι χορηγοί του έργου είναι η Cosmote, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Εριέττα Λάτση. Χορηγοί είναι η ANEK LINES, τα Super Markets SYNKA, η ΕΤΑΝΑΠ – SAMARIA, η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ (Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ), η ΦΙΝΟΜΠΕΤΟΝ Α.Ε., ο Παύλος Χανιωτάκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων, ο Κωνσταντίνος Γύπαρης και ο Πέτρος Παπακυριακού. Στην πραγματοποίηση της ανακαίνισης συνέβαλαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Χανίων.

Συμφωνία για τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου
Η κα. Μενδώνη βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο απ’ όπου ανακοινώθηκε η κατ΄ αρχήν συμφωνία για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και το Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με την αξιοποίηση των Ενετικών Τειχών.
Στη συμφωνία κατέληξαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η Υπουργός Πολιτισμού , στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευήςστην Λότζια, παρουσία και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Η σύμβαση θα καθορίζει τους όρους συνεργασίας και τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς σε σχέση με τα Τείχη και θεωρείται ως ένα ενδιάμεσο στάδιο, με τελικό στόχο την παραχώρησή τους στον Δήμο.
Κατά την παρουσία της στο Ηράκλειο, η υπουργός συναντήθηκε και με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «θα ενισχύσουμε το περιφερειακό μας πρόγραμμα με το ποσό των 10.000.000 ευρώ, για να προετοιμαστούν έργα στον τομέα του πολιτισμού».
«Όλα τα έργα πολιτισμού δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ο πολιτισμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο και παράγει οικονομία», σχολίασε από μεριά της η υπουργός.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες