Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Στα Χανιά Αμυράς – Μπακογιάννη για τους δασικούς χάρτες

Τηλεδιάσκεψη για την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Π.Ε Χανίων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23.02.2021 στις 13.30  μεταξύ του Υφυπουργού Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά, της Βουλευτή Χανίων κ. Ν. Μπακογιάννη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Ν. Καλογερή, του Γενικού Δ/ντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ε. Γκουντούφα, της Δ/ντριας Δασών Χανίων κ. Π. Σκλαβάκη και στελεχών του ΥΠΕΝ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής ενότητας Χανίων, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη και στόχο είχε να υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πρώτη εικόνα και τα ερωτήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση αυτή που περιλαμβάνει το σύνολο της Π.Ε. Χανίων.

Η κα Μπακογιάννη πρότεινε στον κ. Υφυπουργό και το επιτελείο του να επισκεφθούν τα Χανιά μέσα τον επόμενο μήνα και να παραθέσουν Συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών, πρόταση την οποία αποδέχθηκε με χαρά.

Μάλιστα σε ανάρτησή της η βουλευτής της Ν.Δ Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρει τα εξής: «Σήμερα, με τον υφυπουργό περιβάλλοντος, Giorgos Amiras – Γιώργος Αμυράς, τον γενικό διευθυντή Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου, κ. Γκουντούφα, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Καλογερή, και την Δασάρχη Χανίων, κ. Σκλαβάκη, είχαμε μια πολύ αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για την υλοποίηση του μεγάλου έργου Δασικών Χαρτών. Επίσης συζητήσαμε για προβλήματα που έχουν ανακύψει στην #Κρήτη και το Νομό #Χανίων.⠀

Το έργο των δασικών χαρτών είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο έργο, άμεσα συνυφασμένο με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι οι δασικοί χάρτες δεν έχουν καμία επίπτωση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά εφάπτονται αποκλειστικά με τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων. Η χρήση των εκτάσεων είναι κάτι που κατοχυρώνεται, ενώ o χαρακτήρας χορτολιβαδικής ή δασικής έκτασης δεν απαγορεύει de facto την χρήση της έκτασης. Σε κάθε περίπτωση όλα τα λάθη που έχουν γίνει θα διορθωθούν.⠀

Το υπουργείο έχει προχωρήσει, με νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σε σημαντικό έργο που θα επιλύσει εκκρεμότητες και θα ξεκαθαρίσει ζητήματα, μεταξύ άλλων και των χορτολιβαδικών εκτάσεων. Ήδη υπάρχει σχετική εφαρμογή για την εύκολη και άμεση δήλωση του χαρακτήρα των εκτάσεων, ενώ θα υπάρξουν και σημεία στήριξης πολιτών.⠀

Τόσο ο υπουργός κ. Αμυράς, όσο και ο γενικός διευθυντής κ. Γκουντούφας, αποδέχθηκαν την πρόσκληση μου να έρθουν στα Χανιά αρχές του επόμενου μήνα, για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία ως προς τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και να ακούσουν τους προβληματισμούς των πολιτών».

Ο Καλογερής

Σε ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας όσον αφορά την τηλε-συνάντηση αναφέρονται τα εξής, «ο κ. Καλογερής ενημέρωσε για τα κυρίαρχα ερωτήματα των πολιτών και τα ειδικά ζητήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή μας και ζήτησε ενημέρωση από τον Υπουργό και τους συνεργάτες του.
Ανάμεσα στα θέματα που έθιξε ο κ. Καλογερής είναι αυτά που αφορούν σε εκτάσεις που φέρονται ως δάση ή δασικές και αποτελούν βοσκότοπους, στα ζητήματα που προκύπτουν στους ιδιοκτήτες εκτάσεων που φέρονται ως δάση ή δασικές στις αεροφωτογραφίες παλαιότερης λήψης ενώ μεταγενέστερα και σήμερα αποτελούν αγροτικές εκτάσεις, καθώς και στην ανισότητα που υπάρχει στις χορτολιβαδικές εκτάσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες που εξέδωσαν οικοδομική άδεια στο παρελθόν και σε αυτούς που δεν το έκαναν.
Ειδικότερα όσον αφορά στους βοσκότοπους, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το πολύ υψηλό κόστος που θα πρέπει να πληρωθεί από τους κτηνοτρόφους για την υποβολή αντιρρήσεων δεδομένου ότι στο νομό Χανίων αυτές οι εκτάσεις είναι συνήθως πολύ μεγάλες.
Κοινός τόπος όλων είναι ότι οι δασικοί χάρτες είναι ένα απαραίτητο εργαλείο το οποίο θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα, ενώ επιβεβαιώθηκε από τον κ. Υφυπουργό ότι προετοιμάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Μετά από ανταλλαγή απόψεων και πληροφόρησης συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο και με δεδομένους τους περιορισμούς της πανδημίας, κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί και η Δ/νση Δασών Χανίων».

 

Παρέμβαση Διγαλάκη 

Εν τω μεταξύ την ανάγκη άμεσης διόρθωσης των πολλών και σοβαρών λαθών που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και παράτασης του χρόνου για την υποβολή αντιρρήσεων – ενστάσεων από τους πολίτες επισήμανε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Διγαλάκης στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

Ο κ. Διγαλάκης επικοινώνησε με τον κ. Αμυρά για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, και τόνισε στον αρμόδιο Υφυπουργό ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών, την περασμένη Παρασκευή, έχει προκαλέσει δικαιολογημένη αναστάτωση σε πάρα πολλούς πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, οι οποίοι διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι περιουσίες τους χαρακτηρίζονται δασικές, αν και αυτό, σε πλείστες περιπτώσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αναστάτωση που εντείνεται δεδομένου του ορατού κινδύνου απώλειας σημαντικών χρηματικών ποσών από επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Χανίων. Παράλληλα, επισήμανε στον κ. Αμυρά ότι, εκτός από συγκεκριμένες γενικότερες αστοχίες στη διαδικασία προσδιορισμού, ειδικότερα στην Κρήτη οι αεροφωτογραφίες του 1945, που, μεταξύ των άλλων, λήφθηκαν υπόψη ως βάση δεδομένων για τους δασικούς χάρτες, δημιουργούν εκ των πραγμάτων ανισότητες και αδικίες, καθώς το νησί απελευθερώθηκε από τη γερμανική κατοχή αρκετούς μήνες μετά την απελευθέρωση της υπόλοιπης χώρας, με αποτέλεσμα οι εν λόγω αεροφωτογραφίες να αποτυπώσουν, ουσιαστικά, μία καλλιεργητική πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη που επικράτησε λίγους μήνες αργότερα και για τα επόμενα χρόνια.

Ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ ενημερώθηκε από τον κ. Αμυρά ότι υπάρχει πρόθεση, από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου, να προχωρήσει η διόρθωση των χαρτών μέσω της διαδικασίας του “προδήλου σφάλματος”, μιας απλής διαδικασίας, χωρίς κόστος, με την προσκόμιση οποιουδήποτε σχετικού τεκμηρίου, ακόμη και φωτογραφιών.

Ο κ. Διγαλάκης ενημερώθηκε, επίσης, ότι έχει συγκροτηθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με σκοπό να εξετάσει το ζήτημα και να δώσει λύσεις, τόσο σε χωρικό επίπεδο (ανά Περιφερειακή Ενότητα), όσο και ανά είδος (χορτολιβαδικές εκτάσεις, δασωμένοι αγροί, κ.λπ.).

 

Στο 56ο επεισόδιο, βάφουμε τα Χανιά «πράσινα» στους δασικούς χάρτες ενώ περιμένουμε την πρόταση του Δήμου Χανίων για τον Λόφο Καστέλι και «ταξιδεύουμε» στην μετά covid εποχή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σύλληψη 37χρονου για ενδοοικογενειακή βία στην Κίσσαμο

Στην σύλληψη ενός 37χρονου άντρα για ενδοοικογενειακή βία προχώρησαν αστυνομικοί της Κισσάμου το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη έγκυος σύζυγος του συλληφθέντα...

Το Ι.Χ. κατέληξε… στον τοίχο!

Πάνω σε εξωτερικό τοιχείο κατοικίας στην οδό Νικηφόρου Φωκά στο Κουμ Καπί έπεσε ΙΧ αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες της Κυριακής λίγο πριν τις 6. Από...

Αυξημένη επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα των Χανίων

» Τονωτική ένεση για την οικονομία της υπαίθρου “Ζωή” στην ενδοχώρα δίνουν χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν τα χωριά του νομού Χανίων....

Εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου στα Χανιά

Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Καλοκαιριού και αφιερώνεται στην Παναγία με τις δέουσες δοξασίες ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Σε...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα