Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Στ΄Ασκύφου οι περισσότερες βροχοπτώσεις

Οι περισσότερες βροχοπτώσεις στην Κρήτη τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφηκαν στ’ Ασκύφου, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών που παρέθεσε χθες ο μετεωρολόγος, Μαν. Λέκκας. Μεγάλα επίσης ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Κάντανο και στο Βάμο. Οσο για τα ύψη χιονιού, δεν υπάρχουν στοιχεία καθώς δεν έχουν εγκατασταθεί σχετικά μετεωρολογικά όργανα μετρήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Λεκκα, «αξιόλογα χαρακτηρίζονται τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη για το μήνα Δεκέμβριο 2016. Αξιοσημείωτες είναι επίσης και οι δύο χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς,  στις οποίες σημειώθηκαν σημαντικά ύψη χιονιού,  για τα οποία όμως δυστυχώς δεν διαθέτουμε καμία επίσημη πληροφορία λόγω έλλειψης μετεωρολογικών οργάνων μέτρησης ύψους χιονιού».
Ο κ. Λέκκας διευκρινίζει ότι «το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών περιλαμβάνει σταθμούς που ανήκουν σε διάφορους φορείς της Κρήτης καθώς και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι περισσότεροι όμως εξ’αυτών παρακολουθούνται και συντηρούνται από ερασιτεχνικές ομάδες φίλων της Μετεωρολογίας στους οποίους πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους».

Οσο για τις μετρήσεις ο κ. Λέκκας επισημαίνει:
•Στο Ν. Χανίων «τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην βόρεια ορεινή ζώνη με τα Ασκύφου να υπερέχουν με μέγιστο τα 472,6 Χλστ. Το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ύψος σε ολόκληρη την Κρήτη. Εκτιμάται βέβαια ότι πιθανά μεγάλο θα είναι το ύψος βροχής και στο Ξυλόσκαλο του Οροπεδίου του Ομαλού που δυστυχώς έχει διακοπεί η λειτουργία του, πιθανά λόγω προβλημάτων από την κακοκαιρία. Στα βόρεια του νομού Χανίων σημαντικό ύψος βροχής σημειώνεται στο Βάμο με 288,4 Χλστ. , αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το ύψος που καταγράφεται στην Κάνδανο με 270 Χλστ. καθότι οι εκδηλώσεις του καιρού σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του μήνα ήταν  από βόρεια ρεύματα τα οποία λόγω δυναμικών αιτίων ευνοούν περισσότερο τις βροχοπτώσεις στα βόρεια του νησιού. Σημαντικό όμως χαρακτηρίζεται και το ύψος βροχής της Παλαιοχώρας με 134,6 Χλστ. και της  Γαύδου με 38,6 Χλστ. για τον ίδιο λόγο.
•Στο Ν. Ρεθύμνου «το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφεται στο Δήμο Αμαρίου και συγκεκριμένα στο Φουρφουρά με 420,8 Χλστ.,  ενώ τα Ανώγεια που βρίσκονται στη Βόρεια προσήνεμη πλευρά του Ψηλορείτη σημείωσαν 363,4 Χλστ.  Αρκετά μικρότερο όμως ήταν το ύψος βροχής στην πόλη του Ρεθύμνου με 131,2 Χλστ.,  αν και εκτιμάται ότι λίγο πιο ανατολικά της πόλης τα ύψη βροχής πρέπει να ήταν πολύ υψηλότερα. Απόλυτα δικαιολογημένο είναι το ύψος βροχής που σημειώθηκε στην Αγ. Γαλήνη με 87 Χλστ. και κρίνεται ιδιαίτερα αξιόλογο συγκρινόμενο με τα μικρότερα ύψη βροχής που σημειώθηκαν  σε κοντινές νότιες περιοχές του Ν. Ηρακλείου».
•Στο Ν. Ηρακλείου «το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο Μεταξοχώρι με 251,2 Χλστ.,  του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων. Αυτό που αξίζει προσοχής είναι η μεγάλη διαφορά υψών βροχής που καταγράφηκαν στον ίδιο  Δήμο μεταξύ των Αρχανών με 223,6 Χλστ. και του Μεσοχωρίου με 81,8 Χλστ., γεγονός που δικαιολογείται από γεωμορφολογικούς παράγοντες προσανατολισμού των περιοχών αυτών. Τα μικρότερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στα νότια τμήματα του Νομού  Ηρακλείου, τα οποία όμως απέχουν μακρά από τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε άλλες νότιες περιοχές των υπόλοιπων νομών της Κρήτης».
•Στο Ν. Λασιθίου, «όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικό ύψος βροχής καταγράφεται στο Οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριμένα στο Τζερμιάδο με 346,4 Χλστ.  Αντίστοιχα σημαντικό, αν και πολύ μικρότερο, ύψος βροχής σημειώθηκε στην Ιεράπετρα με 82 Χλστ».

Νέφη και βροχές σήμερα στην Κρήτη

Στο μεταξύ, σε δελτίο καιρού που εξέδωσε ο κ. Λέκκας αναφέρεται ότι σήμερα Τετάρτη 4 Ιανουαρίου προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν και να σημειωθούν τοπικές βροχές με μεγαλύτερες εντάσεις και πάλι στα δυτικά και νότια της Κρήτης. Οι άνεμοι αρχικά ΔΝΔ στα 4 – 5 Μποφώρ, αργότερα ΝΔ  5- 6 και μέχρι τις βραδινές ώρες έως και 7 Μποφώρ κατά τόπους.  Την Πέμπτη και τη Παρασκευή αναμένεται να διατηρηθεί ένα καιρός νεφελώδης με βροχές κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις,  5 – 6 τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ, ενώ και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα. Το Σάββατο αναμένεται η εισβολή του ψυχρού κύματος με βροχές χιονόνερο και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σημαντικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα