Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Σπουδαίο Σχολείο το Μουσείο Τυπογραφίας

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Αποσπάσματα απ’ τα “Σκέφτομαι και γράφω” των παιδιών των δύο τελευταίων τάξεων του Δημ. Σχ. Βουκολιών, που έγραψαν ύστερα από την επίσκεψή τους στο Μουσείο Τυπογραφίας του Γιάννη και της Ελένης Γαρεδάκη, διανθισμένα με σχετικές φωτογραφίες, φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. Εντυπωσιάστηκαν και τα συγκεκριμένα παιδιά (όπως όλα τα παιδιά που το επισκέπτονται) από αυτά που “βίωσαν” κατά την επίσκεψή τους, από την επαφή που είχαν με τον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας. Οντως σπουδαίο και σαν “Σχολείο” το Μουσείο Τυπογραφίας που αποτελεί εξ’ αδιανεμήτου πλούτο του τόπου μας, για μικρούς και μεγάλους. Και, βέβαια, καλή δασκάλα, όπως “μαρτυρούν” τα παιδιά, η διευθύντριά του, η Ελια Κουμή. Να ‘ναι καλά ο Γιάννης και η Ελένη Γαρεδάκη που το ίδρυσαν.
Συγχαρητήρια και στα Πεμπτάκια και στα Εκτάκια του Δημ. Σχολ. Βουκολιών για τις εργασίες τους, όπως και στους δασκάλους των!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Σημείωση: Τα κείμενα των παιδιών είναι και στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Σχολείου με τίτλο “Τα Ξεφτέρια Δημ. Σχ. Βουκολιών”. Κι αν αξίζουν τα παιδιά και οι δάσκαλοι συγχαρητήρια γι’ αυτήν!

[… ] Στο Μουσείο μάς περίμενε μία δημοσιογράφος η κυρία Ελια Κουμή, και μας παρουσίασε τα διάφορα εκθέματα τυπογραφίας. Ολα αυτά ήταν της παλιάς εποχής, εκτός από ένα το οποίο ήταν αντίγραφο.
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν τα πολύ μικρά τυπογραφικά γράμματα που χρησιμοποιούσαν τότε για να φτιάξουν μια εφημερίδα.
Στη συνέχεια καθίσαμε στις θέσεις που μας είχαν ετοιμάσει και είδαμε πώς φτιάχνονται οι εφημερίδες. Τότε εντυπωσιάστηκα!
Αργότερα ανεβήκαμε σε ένα αλλό χώρο. Και εκεί χωριστήκαμε σε ομάδες και αρχίσαμε να φτιάχνουμε τη δικιά μας εφημερίδα. Αυτό μου άρεσε πολύ!
Είμαι πολύ χαρούμενη που επισκεφτήκαμε αυτό το Μουσείο. Ελπίζω να το επισκέπτονται πολλά άτομα για να μαθαίνουν νέα πράγματα όπως έμαθα και εγώ. Ηταν μια τέλεια εμπειρία και θα ήθελα πολύ να ξαναπάω.
Μαριλένα

[…] Με εντυπωσίασε πάρα πολύ ο τρόπος που εκτύπωναν στα παλιά χρόνια. Μακάρι να ήταν έτσι και σήμερα…
Στο τέλος τυπώσαμε μία πρόσκληση και έπειτα μας έβαλε να φτιάξουμε μία παλιά εφημερίδα. Η ομάδα μου έφτιαξε ένα πρωτοσέλιδο με θέμα “Η επίθεση με τα bakerolls”.
Μου άρεσε πάρα πολύ που πήγαμε σε ένα τόσο ωραίο Μουσείο, και σίγουρα θα ξαναπάω.
Φίλιππος

[…] Περισσότερο μου έκανε εντύπωση “ο δαιμόνας της τυπογραφίας” ένα άγαλμα που όπως καταλαβαίνουμε είναι ένας “Διάβολος” που μας κάνει και γράφουμε λάθος τεις λαίξοις*. (αυτό είναι ένα παράδειγμα). Εκεί τυπώσαμε ένα καρτελάκι που έγραφε “ΚΑΙ ΤΥΠΩΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ”. Μετά χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες και φτιάξαμε δικές μας εφημερίδες. Ηταν πολύ διασκεδαστικό!
Μου άρεσε πάρα πολύ το μουσείο  και θα ήθελα να ξαναπάω σε ένα τέτοιο χώρο!
Ειρήνη

[… ] Οταν φτάσαμε ο εξωτερικός χώρος δεν μου άρεσε πάρα πολύ αλλά όταν μπήκαμε μέσα ήταν πολύ εντυπωσιακό. Εκεί είχε κάτι σκαλοπάτια που ήταν τοποθετημένα κάτι μαξιλαράκια. Καθίσαμε και μας είπαν κάποια πράγματα για το Μουσείο. Μετά περάσαμε στην αίθουσα που είχαν τα μηχανήματα. Μας έδειξαν πώς τα χρησιμοποιούν και μετά τυπώσαμε κι εμείς μία πρόσκληση. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα γλυπτό που ήταν ο δαίμονας των γραμμάτων. Μετά πήγαμε στην πάνω αίθουσα που καθίσαμε για να φάμε. Μετά χωριστήκαμε σε ομάδες και φτιάξαμε τη δική μας εφημερίδα.
Θα ήθελα να ξαναπάω στο Μουσείο. […]
Ιωάννα

[…]Εκεί, όταν μπήκαμε, καθίσαμε σε κάτι μαξιλαράκια και η υπεύθυνη του Μουσείου, δημοσιογράφος κα Ελια Κουμή, αφού μας συστήθηκε, μας εξήγησε τι θα κάναμε.
Στην αρχή είδαμε ένα μηχάνημα που του έβαζες μελάνι και έβγαιναν τα γράμματα, ενώ αργότερα μας άφησε και κάναμε κι εμείς με το μελάνι μια  πρόσκληση και μας την έδωσε.
Μετά πήγαμε στον πάνω όροφο και φάγαμε, αγοράσαμε πολλά πράγματα και αργότερα μας έβαλε η κυρία σε πέντε ομάδες. Συνεργαστήκαμε όλοι μαζί και εγώ και οι ομάδες μου φτιάξαμε μία πολύ ωραία εφημερίδα[…]
Νεκταρία

Προχτές πήγαμε εκδρομή στο Μουσείο Τυπογραφίας εμείς και η έκτη τάξη. Το λεωφορείο μας οδήγησε ως εκεί.
Οταν το πρωτοείδα ήταν μεγάλο. Από έξω έχει ένα μικρό κήπο και ένα μικρό διάδρομο. Μέσα εκεί είναι ένας μεγάλος χώρος για προβολές ταινιών από ψηλά. Εχει πολλά και διάφορα μεγάλα τυπογραφικά μηχανήματα[…]
Γιάννης

[…]Από έξω δεν θυμάμαι πώς ήταν αλλά από μέσα ήταν υπέροχα. Υπήρχαν πολλά μηχανήματα εκτύπωσης και μου έκανε εντύπωση που μόνο ένα ήταν αντίγραφο από τα τόσα που βρισκόταν εκεί.
Επίσης επάνω υπήρχε μία καντίνα και ένα κυλικείο όπου εκεί φάγαμε και στη συνέχεια δημιουργήσαμε μία δική μας εφημερίδα. Είμαι πολύ χαρούμενος και θα ήθελα να ξαναβρεθώ εκεί.
Γιώργος

Στο Μουσείο Τυπογραφίας πήγαμε η Πέμπτη και η Εκτη τάξη με το λεωφορείο. Ηταν όμορφα, το κτήριο έχει μια πόρτα εξωτερική από γυαλί και μια ταμπέλα που έγραφε  “Μουσείο Τυπογραφίας”. Καθώς πρωτομπαίνουμε μέσα έχει μπεντενάκια και στο διπλανό χώρο αυθεντικές μηχανές τυπογραφίας όπως και στον απέναντι χώρο. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ένα μηχάνημα που είχε πληκτρολόγιο, έγραφες και τύπωνε. Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα καθώς φεύγαμε γιατί ένιωσα όμορφα που κάναμε την εκδρομή και λυπήθηκα που φευγάμε.
Γιώργος Γ.

[…]Είχαμε και κάτι λεπτά ακόμα στην διάθεση μας για αυτό αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την εφημερίδα που είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα.
Μου άρεσε πολύ η εκδρομή μας και θα ήθελα να ξαναπάμε.
Κατερίνα

[…]Ενώ μπαίναμε από την είσοδο είδα ένα πολύ παλιό μηχάνημα τυπογραφίας και πολλούς πίνακες από πάνω του. Το εσωτερικό ήταν χωρισμένο σε τέσσερα δωμάτια. Στο πρώτο είχε θέσεις για να καθόμαστε, στο δεύτερο υπήρχαν πάρα πολλές μηχανές τυπογραφίας σε κάτι πέτρινες ήταν οι σφραγίδες για τύπωση. […]
Ανδρέας

[…] Μου άρεσαν όλα, αλλά πιο πολύ το μηχάνημα που τυπώσαμε και εμείς. Παίρναμε ένα χαρτί και το τυπώναμε. Οταν φύγαμε ένιωθα πάρα πολύ ωραία και θα ήθελα να ξαναπάω.
Αγγέλα

[…] Ολο το Μουσείο ήταν γεμάτο μηχανήματα του 15ου αιώνα -τότε που ζούσε ο Γουτεμβέργιος και ο Νταβίντσι που είχε φτιάξει διάφορες μηχανές- όμως εμείς είδαμε αντίγραφο της μηχανής του Γουτεμβέργιου.
Το μήχανημα που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα που το είδα εγώ μόνος μου, το μηχάνημα που έκοβε χαρτιά. Μετά ο καθένας τύπωσε ένα χαρτί που έγραφε: “Τύπωσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”.
Κώστας

Δείτε ολόκληρα τα κείμενα…
https://xefteria.weebly.com/epsilonkappapialphaiotadeltaepsilonupsilontauiotakappa941sigmaf-epsilonpiiotasigmakappa941psiepsiloniotasigmaf–deltarho940sigmaepsiloniotasigmaf.html


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα