Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Σπηλαιολόγοι Ο Αγιος Νικόλαος ο Κουρταλιώτης στη Σαμαριάστα Λευκά Oρη

Aφορμή για το παρόν δημοσίευμα έλαβα από τις σελίδες που κάθε Παρασκευή πλουτίζουν θαυμάσια τις γνώσεις μας από τον ακούραστο και αγαπητό Σταμάτη Αποστολάκη και συγκεκριμένα της 4ης Σεπτεμβρίου όπου αναφέρθηκε και στον Οσιο Νικόλαο τον Κουρταλιώτη που γιορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου.

Για τον Οσιο Νικόλαο τον Κουρταλιώτη δεν είναι εξακριβωμένα ούτε ο τόπος γέννησης του ούτε ο χρόνος. Γεννήθηκε στο Φρατί στη βόρεια πλευρά του Κουρταλιώτικου φαραγγιού ή στον Ασωματο στην νότια τέλος Ενετετοκρατίας ίσως με αρχές Τουρκοκρατίας.
Με το φαράγγι συνδέθηκε γιατί εκεί ιστορούνται θαύματά του όπως οι πέντε πηγές του καράκτη που είναι αποτύπωμα των πέντε δάκτυλων του χεριού του που τις δημιούργησε και άλλα και κυρίως με περίπτωση Οθωμανού που έκτισε και την εκκλησία του δίπλα στους καταρράκτες του φαραγγιού το 1838 αλλά πιθανότατα προϋπήρχε ερειπωμένη από τον 17ο αιώνα.
Η δεύτερη εκκλησία του εκτίσθηκε το έτος 1978 στους βράχους της Ακροβαρής στο ύψωμα δυτικά του Ρεθεμνους.
Είμαι όμως σίγουρος, και αν είχα την δυνατότητα θα το επιβεβαίωνα με έρευνες σε αρχεία κλπ ότι υπάρχουν άλλες δύο ή τρείς εκκλησίες που στις οποίες θεωρείται ότι τιμάται ο Αγιος Νικόλαος ο θαλασισνός.
Στο φαράγγι του ποταμού Μουσέλα, Αση Γωνιάς, στην είσοδο μιας σπηλιάς στο κατακόρυφο γκρεμνό, όπου φθάνουμε με λαξευτά σκαλοπάτια, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου πανηγυρίζει την 1η Σεπτεμβρίου βάση της παράδοσης επανανκτήθηκε αυτή την ημερομηνία ο ευρύτερος χώρος από τούρκο Αγα που τον κατείχε. Εκεί σφαγιάσθηκαν και σαράντα καλόγεροι που είχαν καταφύγει εκεί από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στα Δράμια Αποκορώνου και την ίδια ημέρα τιμάται η μνήμη των. Το πανηγύρι τελείται εκ περιτροπής από κατοίκους της Φυλακής Αποκορώνου και της Αργυρούπολης Ρεθύμνου.
Η χρονολογία όμως αυτή σε συνδυασμό με άλλα ντοκουμέντνα δεν αφορά την επαναφορά του χώρου στους χριστιανούς αλλά τον Οσιο του Κουρταλιώτη. Ακόμη είμαι σίγουρος ότι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην αρχή του φαραγγιού της Σαμαριάς αφορά τον ίδιο Αγιο αφού συνηγορεί σε αυτό το κτήσιμο του τον 17ο αιώνα. Φαίνεται ότι κάποιος πιστός στον Οσιο έκτισε εκκησίες καθιερώνοντας σαν τον Αγιο των υδάτων και των φαραγγιών. Στη Σαμαριά ίσως συνετέλεσε και το γεγονός της ύπαρξης στην τοποθεσία και μαντείου προχριστιανικού ως απέδειξεν τυχαία ευρήματα και πρόχειρης ανανσκαφής προ εικοσιπέντε χρόνια.
Υποθέτω ότι και το εκκλησάκι στην βραχώδη ακτή του φαραγγιού της Τρυπητής που τιμάται η μνήμη του θαλασσινού Αγίου είναι από τον ίδιο κτήτωρα για τον Αγιο του Κουρταλιώτη.
Το άγιο όπως ανάφερα των υδάτων και των φαραγγιών.

Σπηλαιολόγοι στα Λευκά Oρη
Στα ορεινά της Ανώπολης Σφακίων και συγκεκριμένα μετά από 23 χλμ. ορεινού δρόμου που τερματίζει στην πανέμορφη τοποθεσία Αμμουτσερά, στα 2.000 μέτρα περίπου, υψόμετρο, υπάρχει και η κορυφή Στέρνες στην οποία πριν δέκα χρόνια ανακαλύφθηκε ένα νέο βάραθρο από τα εκατοντάδες της Χανιώτικης Μαδάρας. Άρχισε η εξερεύνηση για δυο χρόνια και επαναλήφθηκε πάλι πριν από τέσσερα χρόνια κάθε καλοκαιρινή περίοδο καθ’ όσον οι δυσκολίες λόγω της φύσης του είναι πολλές.
Έληξε η εφετινή εξερεύνηση κατά την οποία οι σπηλαιολόγοι έφθασαν σε κατακόρυφο βάθος 600 μ., αλλά είχαν μια σπουδαία ανακάλυψη όταν, κοντά στον πυθμένα, ανακάλυψαν δίοδο πλάγια (παράθυρο) το οποίο οδηγεί σε αρχαίο γεωλογικά, ποτάμι. Η εξερεύνηση της νέας διόδου θα συνεχισθεί το επόμενο έτος. Στις έρευνες αυτές λαμβάνουν μέρος σπηλαιολόγοι από όλη σχεδόν την Κρήτη, ήτοι ΣΠΟΚ Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Σπηλ. Ομάδα Ορειβατικού Χανίων αλλά και από οργάνωση των Αθηνών.
Ας σημειωθεί ακόμη ότι το βάραθρο που έλαβε την ονομασία του από την κορυφή και είναι γνωστό σαν Στέρνες, η είσοδός του αποτελεί την σε μεγαλύτερο υψόμετρο σε ολόκληρα τα Λευκά Όρη είσοδο βαράθρου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα