Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Σοβαρά προβλήματα στη Μονάδα Νεογνών

Ακέφαλη κινδυνεύει να μείνει η Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων μετά την απόφαση της διευθύντριας της Μονάδας, νεογνολόγου Ελένης Απαζίδου, να καταθέσει αίτηση μετάθεσης σε Νοσοκομείο άγονης περιοχής μέσα στις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα η κα Απαζίδου θα ζητήσει να μετακινηθεί από το Νοσοκομείο Χανίων και να προσληφθεί σε κάποιο άλλο δημόσιο νοσηλευτικό Ιδρυμα της χώρας, ακόμη και ως παιδίατρος, υποβαθμίζοντας έτσι την ιατρική της εξειδίκευση που είναι νεογνολόγος.
Η ίδια υποστηρίζει πως η απόφασή της είναι ειλημμένη και επικαλείται απαξίωσή της από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι δεν αξιοποιείται ιατρικό και υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό  με εμπειρία στη νοσηλεία νεογνών που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Μονάδας Νεογνών.
Να σημειωθεί πως μέσα στα έξι χρόνια λειτουργίας της, στη Μονάδα Νεογνών έχουν νοσηλευτεί ή μεταφερθεί μέσω αυτής περίπου 1.500 νεογνά. Μόνο στο Μαιευτήριο του Νοσοκομείου Χανίων γεννιούνται 700 – 800 νεογνά κάθε χρόνο, τα οποία αναλαμβάνουν οι γιατροί της Μονάδας Νεογνών.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κα Απαζίδου στα “Χ.Ν.”, μιλώντας για την πρόθεσή της να μετακινηθεί από τη Μονάδα Νεογνών, «δυστυχώς η κατάσταση που κάποιοι έχουν καταντήσει να υπάρχει στη Μονάδα κάνει πλέον αδύνατη την ασφαλή λειτουργία της. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να υφίσταμαι και εγώ τη συγκεκριμένη κατάσταση, εφόσον ήρθα εδώ για να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε και να λειτουργήσουμε μία Μονάδα Νεογνών, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να εξελιχθεί».
Ειδικότερα, η κα Απαδίζου έκανε λόγο για «προβλήματα μέσα στη Μονάδα με τα οποία δεν έχει ασχοληθεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου. Και όταν λέω Διοίκηση, δεν αναφέρομαι μόνο στον διοικητή, αλλά σε όλους όσοι διοικούν το Νοσοκομείο. Εκτός από τα χρόνια προβλήματα της στελέχωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό -σε τουλάχιστον ένα ικανοποιητικό ποσοστό ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και να εξελιχθεί- καθημερινά προβλήματα που προέκυπταν, ενώ γίνονταν γνωστά, δεν αντιμετωπίζονταν όπως έπρεπε και στην ώρα που έπρεπε με αποτέλεσμα να χρονίσουν και να υπάρξει μια σοβαρή δυσλειτουργία για την οποία είναι ενημερωμένοι εδώ και πολλούς μήνες, αλλά δεν έχουν πάρει τις αποφάσεις που έπρεπε με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην αδυναμία της ομαλής λειτουργίας».

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Σε ερώτηση των “Χ.Ν.” για το ποια ήταν τα προβλήματα της Μονάδας για τα οποία, ενώ είχε ενημερωθεί η Διοίκηση, δεν είχε εγκαίρως μεριμνήσει, η κα Απαζίδου απάντησε:
«Αναφέρομαι στη στελέχωση της Μονάδας από άτομα τα οποία υπάρχουν στο Νοσοκομείο και έχουν ικανοποιητική εμπειρία στη νοσηλεία νεογνών σε μεγάλα Μαιευτήρια, αλλά αυτά τα άτομα απαξιώθηκαν για κάποιους λόγους που μπορώ να φανταστώ, αλλά δεν μπορώ να αναφέρω, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια δυσλειτουργία στη Μονάδα Νεογνών και να μην μπορεί να εξελιχθεί. Αυτό πιστεύω πως αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του Νοσοκομείου και το οποίο θα έπρεπε να είχαν λάβει υπ’ όψιν τους, εφόσον υπήρχαν έγγραφα και προφορικά αιτήματά μου, ώστε να μην καταλήξει πάλι η Μονάδα στο σημείο μηδέν. Αν θυμάστε καλά και την προηγούμενη φορά που η Μονάδα αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της, η αιτία ήταν οι αποφάσεις του διοικητή. Αυτήν τη φορά, πάλι με το να μην επιλύονται προβλήματα και να λαμβάνονται αποφάσεις, απαξιώνοντας το προσωπικό και τους ειδικούς στο θέμα, έχει οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο».
Οπως ανέφερε η διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών «από πέρυσι το καλοκαίρι είχα ζητήσει εγγράφως από τον διοικητή του Νοσοκομείου ορισμένα ελάχιστα πράγματα που θα έπρεπε να είχαν συμβεί για να είναι σε θέση η Μονάδα να συνεχίσει τη λειτουργία της και να εξελιχθεί. Αυτά αφορούν κυρίως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας. Για το ιατρικό προσωπικό έπρεπε να έχει φροντίσει να έρθουν γιατροί οι οποίοι έχουν κάποια εμπειρία. Υπήρχαν τρόποι, έστω προσωρινά με επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι θα είναι νεογνολόγοι. Και επίσης είχα ζητήσει εγγράφως ότι με τις πρώτες προσλήψεις έπρεπε να γίνουν σωστά οι διαδικασίες ώστε να προσληφθούν νεογνολόγοι. Δεύτερον, το νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχει στο Νοσοκομείο Χανίων πρέπει κανείς να το εκμεταλλεύεται όσον αφορά το βιογραφικό του καθενός. Ατομα, τα οποία έχουν δουλέψει χρόνια σε Μονάδες Εντατικής Νεογνών μεγάλων Νοσοκομείων, δεν θα πρέπει να τα απαξιώνουμε για άλλου είδους συμφέροντα και να καταδικάζουμε έτσι τη Μονάδα ώστε να μην μπορεί να προχωρήσει. Την αδικία την εκφράζω εγώ, αλλά τη ζει όλο το προσωπικό το οποίο έχει δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια για να μπορέσει να κρατήσει τη Μονάδα. Διότι αυτή η Μονάδα δουλεύει μόνο και μόνο με τις θυσίες του ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού με πολλές αντιξοότητες οι οποίες δεν… προέρχονται ούτε από το γειτονικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, ούτε έξω από το Νοσοκομείο Χανίων. Προέρχονται από τις κακές αποφάσεις των διοικούντων του Νοσοκομείου Χανίων».

ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ Η ΜΟΝΑΔΑ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ
Παράλληλα, η διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών ξεκαθάρισε πως: «Αδυνατώ να συνεχίσω υπό αυτές τις συνθήκες. Η Μονάδα Νεογνών -κατά τη γνώμη μου- έχει πλέον ωριμάσει και εφόσον στελεχωθεί όπως χρειάζεται, πρέπει να εξελιχθεί. Εφόσον αυτό δεν γίνεται -όπως συμπεραίνω από τη στάση και τις αποφάσεις όλων των ιθυνόντων του Νοσοκομείου- δεν βλέπω τον λόγο να παραμένω εδώ και προτιμώ να προσπαθήσω να πάω κάπου αλλού. Οι εναλλακτικές που μου μένουν είναι να χρησιμοποιήσω τον νόμο περί μετάθεσης γιατρών του Ε.Σ.Υ. και μάλιστα α’ άγονης ζώνης για να μπορέσω να αποχωρήσω από το Νοσοκομείο Χανίων όχι ως νεογνολόγος, αλλά ως παιδίατρος. Η αποχώρησή μου είναι αναγκαστική λόγω των συνθηκών και οι εναλλακτικές μου λίγες. Οπότε αναγκαστικά αυτό θα κάνω. Η αίτησή μου πιθανότατα να μην γίνει αποδεκτή από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αλλά παρόλα αυτά, λόγω και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζω, η αίτηση θα γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Υγείας».
Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων που κινδυνεύει να μείνει χωρίς νεογνολόγο η κα Απαζίδου  απάντησε: «Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια οι αποφάσεις και οι τακτικές των διοικούντων του Νοσοκομείου έχουν καταλήξει στο να μην υπάρχει διάδοχη κατάσταση στη Μονάδα Νεογνών, δηλαδή φρόντισαν να στελεχωθεί η Μονάδα από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι νεογνολόγοι και μάλιστα έμπειροι ώστε να μπορούν να αναλάβουν τη διεύθυνσή της. Αυτό έκανε εξαιρετικά δύσκολη την απόφασή μου, αλλά από τη στιγμή που και να μείνω υπάρχει αδιέξοδο, δεν βλέπω ότι θα μπορώ να προσφέρω κάτι. Γι’ αυτό κατέληξα στην απόφαση να φύγω».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
Μάλιστα η ίδια τόνισε πως  «είναι κρίμα όσα συμβαίνουν, διότι μετά από πολύ αγώνα που κάναμε υπάρχει απόφαση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) να γίνει μικρή  Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στο Νοσοκομείο Χανίων. Ηδη έχει ψηφιστεί ο νόμος για την περιγεννητική φροντίδα, για την οργάνωσή της και μέσα σε αυτόν θα υπάρχουν πολλές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τη λειτουργία των Μονάδων Νεογνών. Είναι κρίμα μετά από τόση υπομονή να διαλύσουν τη Μονάδα. Δεν μπορεί να γίνει εκ του μηδενός. Θα χάσουμε και πάλι αυτήν την ευκαιρία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σύλληψη 37χρονου για ενδοοικογενειακή βία στην Κίσσαμο

Στην σύλληψη ενός 37χρονου άντρα για ενδοοικογενειακή βία προχώρησαν αστυνομικοί της Κισσάμου το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη έγκυος σύζυγος του συλληφθέντα...

Το Ι.Χ. κατέληξε… στον τοίχο!

Πάνω σε εξωτερικό τοιχείο κατοικίας στην οδό Νικηφόρου Φωκά στο Κουμ Καπί έπεσε ΙΧ αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες της Κυριακής λίγο πριν τις 6. Από...

Αυξημένη επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα των Χανίων

» Τονωτική ένεση για την οικονομία της υπαίθρου “Ζωή” στην ενδοχώρα δίνουν χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν τα χωριά του νομού Χανίων....

Εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου στα Χανιά

Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Καλοκαιριού και αφιερώνεται στην Παναγία με τις δέουσες δοξασίες ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Σε...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

4 Comments

  1. Η ΚΥΡΙΑ ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕςΣ ΤΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ.
    ΟΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ,Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΑΠΛΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΟΙ ΝΕΟΓΝΩΛΟΓΟΙ .ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ
    ΝΕΟΓΝΩΝ ? ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ?

    • Κρίμα που φεύγει μία τόσο αξιόλογη ιατρός απο το Νοσοκομείο. Σχετικά με αυτά που αναφέρει η κυρία Ξυδάκη θα αναφέρω το εξής … εύχομαι κυρία Ξυδάκη να μην χρειαστεί συγγενικό σας πρόσωπο να έχει πρόβλημα σε νεογνό διότι τότε θα απευθυνθείτε στην Νοσηλέυτρια ή στο τεχνικό για να το θεραπεύσει. Ευτυχώς που υπάρχουν ανάρίθμητες περιπτώσεις παιδιών που σώθηκαν απο τις γνώσεις τις!!

  2. η κα Ξυδακη μπορει να απαντησει γιατι 3 χρονια μετα την αποχωρηση της διευθυντριας που κατηγορει για αναρμοστη συμπεριφορα γιατι δεν ερχεται κανενας δ/ντης στη ΜΕΝΝ και γιατι δε γινεται Εντατικης?

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα