Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Σουηδοί τραγουδούν Μίκη (video)

Τραγουδούν το “Περιγιάλι το κρυφό” με μοναδικό πάθος αλλά παράλληλα και σεβασμό. Αποδίδουν στα σουηδικά, στα ελληνικά και στις δύο γλώσσες τους στίχους των ποιητών όπως μελοποιήθηκαν από το κορυφαίο Μίκη Θεοδωράκη και παράλληλα αναζητούν διαφορετικές εμπειρίες από την Κρήτη!
H Σουηδική χορωδία “Sang for Alla” (Τραγούδι για τον καθένα) βρίσκεται για 3η συνεχή χρονιά στα Χανιά με πάνω από 100 άτομα, κάνεις τις πρόβες της και παράλληλα τα μέλη της κάνουν τις διακοπές τους. Σήμερα μάλιστα θα δείξουν ένα δείγμα της δουλειάς τους τραγουδώντας σε εκδήλωση του ΔΟΚΟΙΠΠ στις 6 το απόγευμα στο Βενιζέλειο Ωδείο.
Κάτω από την καθοδήγηση των μαέστρων Marketa Franssila και Bjorn Heden, τα μέλη της χορωδία μας κάνουν μια επίδειξη των δυνατοτήτων τους στις πρόβες που κάνουν σε χώρο του ξενοδοχείου που διαμένουν στο Σταλό.
Γιατί επέλεξαν ελληνικά τραγούδια και Μίκη Θεοδωράκη ρωτάμε τον Bjorn ;
«Τραγουδάμε παραδοσιακά τραγούδια της Σουηδίας αλλά και από άλλες χώρες, αλλά και φυσικά τραγούδια του Θεοδωράκη και του Χατζηδάκη από την Ελλάδα που είναι και τα αγαπημένα μας. Ειδικά αυτά του Μίκη Θεοδωράκη, τα γνωρίζουν όλοι στη Σουηδία, είναι δημοφιλέστατος και μάλιστα έχουν μεταφραστεί και στα Σουηδικά!» είναι η απάντηση.

 


Η χορωδία λειτουργεί εδώ και χρόνια στη Σουηδία με πάνω από 100 μέλη από 8 διαφορετικές πόλεις (Στοκχόλμη, Έρεμπρο, Λουντβίνκα, Σμεντζμπάκεν, Γκάβλ,  Μπορλάνγκ, Κούμλα, Εστερσουντ.!) Οι χορωδοί συναντιούνται τακτικά και κάνουν εξάσκηση μαζί, ή χωριστά σε κάθε πόλη, ενώ μια φορά το χρόνο πραγματοποιούν μια μεγάλη εκδρομή επιλέγοντας τα τελευταία τρία χρόνια τα Χανιά!
«Εκτός το ότι μας αρέσει πολύ ως μέρος είναι και η πατρίδα του Μίκη!» αναφέρει η κα Marketa συμπληρώνοντας πως «έχουμε άριστη σχέση με τους ντόπιους και με τον κ. Γ. Αγιασμενάκη που μας έχει βοηθήσει πολύ».
Ο γνωστός χοροδιδάσκαλος έχει στηρίξει την χορωδία καθώς όπως λέει «από την πρώτη στιγμή που τους άκουσα πως απέδιδαν τα τραγούδια του Μίκη ενθουσιάστηκα. Είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους, δείχνουν τεράστιο σεβασμό στα τραγούδια που αποδίδουν, τους εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται!».
Ένας από τους στόχους της χορωδίας σύμφωνα με τον Β. Heden είναι να αναπτύξει σχέσεις με χορωδίες, μουσικούς, χορευτές της Κρήτης και να συνεργαστούν ακόμα περισσότερο.

Η εμπειρία του τρύγου
sto plaisio TRYGOSΗ σουηδική χορωδία είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στη διαδικασία του τρύγου, για την οποία όπως μας είπαν «είναι η καλύτερη εμπειρία που είχαμε τα τρία χρόνια που ερχόμαστε στην Κρήτη». Η χορωδία βρέθηκε την περασμένη Τρίτη στο Ανισαράκι Καντάνου. Επισκέφθηκε τη μνημειακή ελιά, τη βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και ακολουθώντας ένα μονοπάτι βρέθηκε στο αμπέλι του  όπου το τρύγησε. Στη συνέχεια πάτησε τα σταφύλια και παρακάθισε σε  παραδοσιακό γεύμα που τους πρόσφερε ο πολιτιστικός σύλλογος “Καντάνια”, ενώ η κα Ελένη Κασσελάκη τους κέρασε μουσταλευριά!
«Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία από την πραγματική ζωή της Κρήτης, πέρα από τις παραλίες και τον ήλιο! Μια εμπειρία που πραγματικά ενθουσίασε και τα 100 μέλη της χορωδίας» αναφέρει η κ. Marketa, ενώ ο Bjorn επισημαίνει πως τα συναισθήματα από τέτοιες δράσεις είναι μόνο θετικά.
«Οι Σουηδοί είχαν έλθει πέρυσι στο χωριό μας και τους είχαμε κάνει μια ξενάγηση στο Μουσείο και στις βυζαντινές εκκλησίες. Τότε μπήκε και η ιδέα το 2017 που θα έρχονταν και πάλι να τρυγήσουμε. Το συμφωνήσαμε και φέτος ήλθαν. Από τη διαδρομή κιόλας προς το Αμπέλι είχαν ενθουσιαστεί,  ακούγοντας τους ήχους της φύσης και βλέποντας τα χρώματα της. Το αμπέλι τόσο κόσμο… 100 άτομα δεν είχε ξαναδεί. Μαζέψαμε 60 κλούβες και στη συνέχεια πήγαμε στο πατητήρι όπου πατήσαμε, ήπιαν κρασί, τσικουδιά, έφαγαν αμύγδαλα με μέλι και έπειτα ο σύλλογος προσέφερε ένα γεύμα με πιλάφι, καλλιτσούνια, ψητό με πατάτες κ.α. Για μας η μεγαλύτερη χαρά ήταν όνταν στο τέλος είπαν ότι αυτή η εμπειρία ήταν η μοναδική και όταν μας κάλεσαν όλα τα μέλη του συλλόγου μας χειροκρότησαν και μας τραγούδησαν ένα δικό τους τραγούδι που αναφέρετε στο καλό φαγητό» μας λέει ο Ιάκωβος Κασσελάκης το αμπέλι του οποίου τρύγησαν οι Σουηδοί.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες