Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Covid-19: Χανιώτες γιατροί απαντούν σε απορίες για τα εμβόλια σε παιδιά

Την έγκριση των αρμοδίων ρυθμιστικών αρχών σε Ευρώπη (ΕΜΑ) και ΗΠΑ (FDA) έχουν λάβει τα εμβόλια mRNA που προορίζονται για τον εμβολιασμό των παιδιών απο 5 ετών και άνω, ενώ υπάρχουν ακόμα γονείς που είναι διστακτικοί στο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Χανιώτες παιδίατροι που πραγματοποιούν στα ιατρεία τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε παιδιά, μιλούν στα “Χανιώτικα νέα ” για την σημασία του εμβολιασμού και την διαδικασία που ακολουθείται. Παράλληλα απαντούν στα διλήμματα και τους φόβους για παρενέργειες καθώς και στην έντονη παραφιλολογία -που έχει αναπτυχθεί και διαδίδεται κυρίως μέσω του διαδικτύου – για επιπτώσεις των εμβολίων.

Σε τι βοηθά το εμβόλιο στα παιδιά


Στο γιατί πρέπει οι γονείς να κάνουν το εμβόλιο κατά του SARS – CoV-2 στα παιδιά τους, απαντά η ιδιώτης παιδίατρος, Αιμιλία Κατάκη.

•Το εμβόλιο βοηθά στην πρόληψη της λοιμωξης από τον SARS-CoV-2 και στα παιδιά
Αν και η λοίμωξη απο SARS-CoV-2 στα παιδιά είναι συχνά πιο ήπια από ό,τι στους ενήλικες, κάποια παιδιά μπορεί να πάθουν σοβαρές λοιμώξεις αναπνευστικού, να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία. Τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν επιπλοκές όπως το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά (MIS-C), σοβαρή επιπλοκή που απαιτεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Υπολογίζεται ότι 1:2000 παιδιά που νοσούν με SARS-CoV-2 θα παρουσιάσουν MIS-C σύμφωνα με τον Καθηγητή Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Μίχο. Επίσης ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια συμπτώματα (long Covid) που επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε παιδιά, αν και αυτό είναι πολύ πιο σπάνιο από ό,τι στους ενήλικες.

•Το εμβόλιο βοηθά στην πρόληψη ή στη μείωση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2
Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους εάν μολυνθούν, ακόμη και όταν δεν έχουν συμπτώματα. Το εμβολίο SARS-CoV-2 μπορεί να προστατεύσει το παιδί και τους άλλους, μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας και των φίλων που μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές συνέπειες της λοιμωξης.

•Ο εμβολιασμός για τον SARS-CoV-2 μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εμφάνιση νεων μεταλλαξεων. Τα κρούσματα SARS-CoV-2 έχουν αυξηθεί πολύ στα παιδιά. Η μείωση της μετάδοσης του ιού με τον εμβολιασμό μειώνει την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού σε νέες παραλλαγές που μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνες. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ μη εμβολιασμένων παιδιών και ενηλίκων, δίνοντας την ευκαιρία να εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις στον κορωνοϊό.

• Το να εμβολιαστεί το παιδί σας για τον SARS-CoV-2 μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας πιο φυσιολογικής ζωής. Ο εμβολιασμός θα βοηθήσει να παραμείνουν τα παιδιά στο σχολείο και να συμμετέχουν στις δραστηριοτητές τους. Τα παιδιά που εκτίθενται στον κορωνοϊό και τα οποία είναι εμβολιασμένα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν και επομένως είναι πιο πιθανό να μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν με λιγότερες διακοπές στη φοίτηση στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες.

• Τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 συμβάλλουν στην προστασία της κοινότητας. Ένας άλλος λόγος για να σκεφτείτε σοβαρά τον εμβολιασμό για το παιδί σας κατά του SARS-CoV-2 είναι η προστασία της υγείας όσων είναι στην ευρύτερη οικογένεια τους και στην κοινότητα. Κάθε παιδί ή ενήλικας που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους στην κοινότητα. Εάν συμβεί αυτό, μερικοί από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με αυτόν τον τρόπο θα αρρωστήσουν σοβαρά οι ίδιοι ή θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλους που θα αρρωστήσουν, και ίσως ακόμη και να πεθάνουν – όλα αυτά λόγω μιας λοίμωξης που μπορεί να προληφθεί. Αυτή η μετάδοση παρέχει επίσης την ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί περαιτέρω και να δημιουργήσει μια νέα παραλλαγή που μπορεί να αποδειχθεί πιο μολυσματική ή ανθεκτική στα διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες. Λιγότερες συνολικά λοιμώξεις στον πληθυσμό σημαίνει λιγότερες πιθανότητες σοβαρής λοίμωξης και θανάτου στην κοινότητα και εμφάνισης επικίνδυνων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Ανεμβολίαστα τα περισσότερα παιδιά πάνω από 5 ετών που νοσηλεύονται

« Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοιό στα παιδιά, από την στιγμή που ενδείκνυται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κι από όλους τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την έγκριση του, σε παιδιά από πέντε χρονών και πάνω και σε εφήβους» λέει στα “Χ.ν.” η Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Χανίων, Παναγιώτα Χίνου.
«Είναι σημαντικό, γιατί προφυλάσσει και τα ίδια τα παιδιά αλλά και το περιβάλλον τους» επισημαίνει η κα Χίνου και προσθέτει: « προφυλάσσει τα παιδιά που έχουν χρόνια νοσήματα και επίσης προφυλάσσει τα παιδιά να μην νοσήσουν και επομένως να μην εκδηλώσουν το σύνδρομο (MIS-C), ένα πολύ σοβαρό νόσημα το οποίο μπορεί να συμβεί μετά την νόσηση από κορωνοιό σε παιδιά και σε έφηβους».
Να σημειωθεί πως στο Νοσοκομείο Χανίων υπάρχει εμβολιαστική γραμμή για παιδιά. «Είναι αρκετά τα παιδιά που έρχονται και εμβολιάζονται παρόλο που καμιά φορά τα προλαβαίνει η νόσος. Δηλαδή, δεν προλαβαίνουν να έρθουν και ακυρώνουν το προγραμματισμένο ραντεβού γιατί έχουν νοσήσει από κορωνοιό» ανέφερε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων η οποία επεσήμανε ότι τα περισσότερα παιδιά πάνω από 5 ετών που ασθενούν από κορωνοιό και χρειάζεται να νοσηλευτούν είναι ανεμβολίαστα τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους.

Ελεγμένο και ασφαλές το εμβόλιο

Στους γονείς που επικαλούνται φόβους για παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά και στην έντονη παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί και διαδίδεται κυρίως μέσω του διαδικτύου για επιπτώσεις των εμβολίων, απαντά η ιδιώτης παιδίατρος Πόπη Κορακάκη.
« Το εμβόλιο είναι ελεγμένο και να μην το φοβούνται (οι γονείς).
Πρώτον, το ότι έχει δοθεί άδεια χορηγήσεως σε παιδιά και εγκυμονούσες (τις πιο ευαίσθητες ομάδες) δείχνει την ασφάλεια του.
Δεύτερον, μετά τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δόσεων σε διάστημα μικρότερο του έτους και υπό αυστηρότερη από οποτεδήποτε στο παρελθόν παθητική και ενεργητική επιτήρηση, έχει δειχτεί με τη συσσώρευση δεδομένων από διεθνείς πηγές ότι τα εμβόλια κατά του SARS- COV-2 είναι ιδιαίτερα ασφαλή.
Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν περιγραφεί αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Περιστατικά μυοκαρδίτιδας παρατηρήθηκαν σε νεαρούς ενήλικες 18-24 ετών, με υπεροχή των αρρένων, περίπου τέσσερις μέρες μετά τη δεύτερη δόση mRNA εμβολίου. Τα περιστατικά αυτά είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενα. Οι ασθενείς εξέρχονται μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί θάνατο. Η πιθανότητα για τα κορίτσια είναι 1.110.000 και για τα αγόρια 1:15.000.
Στις ηλικίες 5-11 ετών δεν έχει καταγραφεί καμία μυοκαρδίτιδα όπως αναφέρεται.
Οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν από τους εμβολιασμένους. Τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν 90% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το MIS.C (πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο) που εμφανίζεται άσχετα με τη βαρύτητα της αρχικής νόσησης. Στην Ελλάδα η συχνότητα είναι 1:1500-2000 παιδιά. Επίσης, παρέχει προστασία και από τα εμμένοντα συμπτώματα (PASC) μετά την οξεία λοίμωξη.
Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι και όχι πάντα, να είναι το παιδί άκεφο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση και λίγο πυρετό.
Παράλληλα, ( ο εμβολιασμός) προστατεύει τα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος του.

Η διαδικασία του εμβολιασμού σε παιδιά

Στην διαδικασία του εμβολιασμού των παιδιών κατά της COVID-19, αναφέρεται η ιδιώτης παιδίατρος, ταμίας της «Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας», Φωτεινή Φιλιούση.
Όπως επισημαίνει στα “Χ.ν” «ο εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID 19 έχει πρακτικές ιδιαιτερότητες τις οποίες θα αναλύσουμε ώστε να τις κατανοήσουν οι γονείς κι αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν όλους εμάς στον απρόσκοπτο εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού. Η ευημερία και η υγεία που ο δυτικός πολιτισμός μας απολαμβάνει οφείλεται σε τρία γεγονότα: στο καθαρό νερό, στην ικανοποιητική λήψη τροφής και στα Εμβόλια! Εάν το ένα εξ αυτών εκλείψει θα ζήσουμε τριτοκοσμικές καταστάσεις διαβίωσης. Πιστεύω στα Εμβόλια και στο τεράστιο όφελος τους στην ανθρωπότητα για αυτό και αποφάσισα να συμμετέχω ως ιδιώτης παιδίατρος στον εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού αλλά και των ενηλίκων!
Αρχικά ήμουν διστακτική, γεγονός που οφειλόταν στο πάρα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο στην διαδικασία διακίνησης, φύλαξης, ανασύστασης και διενέργειας του εμβολίου. Οι γονείς των παιδιών γνωρίζουν έως τώρα ότι θα πάρουν το εμβόλιο του παιδιού τους από το φαρμακείο θα το προσκομίσουν στον παιδίατρο τους ο οποίος αφού το παρασκευάσει θα το χορηγήσει στο παιδί.
Tο εμβόλιο έναντι της νόσου COVID 19 (Pfizer παιδιατρικό) είναι διαφορετικό! Διατίθεται σε φιαλίδια των 10 δόσεων έκαστο κι έχει διάρκεια ζωής 70 ημερών αφότου βγει μετά την βαθιά κατάψυξη των – 80 °C βαθμών Κελσίου.
Μετά δε την ανασύσταση του πρέπει να χορηγηθεί εντός 12 ωρών. Επίσης έχει πολύ αυστηρούς περιορισμούς την φύλαξη του, είναι φωτοευαίσθητο δλδ δεν πρέπει να εκτίθεται στο φως, δεν πρέπει να δέχεται χτυπήματα και δεν πρέπει η θερμοκρασία που φυλάσσεται να πέσει κάτω από 2 °C οι πάνω από 8 °C.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εντός της ίδιας μέρας και εντός μιας περίπου ώρας πρέπει να προσέλθουν προς εμβολιασμό 10 παιδιά!
Δεν ανοίγεται φιαλίδιο εάν δεν βρεθούν τουλάχιστον 7 παιδιά να θέλουν και να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο εντος λίγων ωρών της ίδιας ημέρας.
Ο εμβολιασμός στα ιατρεία είναι εντελώς δωρεάν, που σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος δεν θα πληρώσει ούτε για το εμβόλιο ούτε για την επίσκεψη».
«Θέλοντας να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση κυρίως των παιδιατρικών νοσοκομείων, που λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα την περίοδο αυτή και επειδή κανείς δεν αναφέρει ότι διενεργούμε εμβολιασμούς στα ιατρεία μας, από την ηλικία των 5 ετών και πάνω, προτείνουμε στους γονείς, που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να τηλεφωνούν πρώτα σε εμάς για να κλείσουμε ραντεβού στο ιατρείο μας. Ο κάθε παιδίατρος προγραμματίζει τον εμβολιασμό βάσει των προαναφερθέντων περιορισμών ανάλογα με την ζήτηση, αλλά και τη διαθεσιμότητα που μας παρέχει η Πολιτεία σε εμβόλια. Μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στα ιατρεία, ακόμα και όλοι όσοι έχουν κλείσει ραντεβού σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο ή έχουν κάνει την πρώτη ή την δεύτερη δόση αλλού. Για τον εμβολιασμό στα ιδιωτικό ιατρείο δεν κλείνεται ραντεβού μέσω της πλατφόρμας, αλλά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους συμβεβλημένους παιδιάτρους.
Τα ονόματα, οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των συμβεβλημένων παιδιάτρων μπορεί κανείς να τα βρει στην λίστα που είναι αναρτημένη στην σελίδα του υπουργείου Υγείας emvolio.gov.gr.» καταλήγει η κα Φιλιούση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα