Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Σωματικός πόνος και ψυχικός πόνος

Αφορμή για να γραφεί το άρθρο αυτό στάθηκε ένας ανείπωτος πόνος ,που ένιωσε και νιώθει ακόμα και σήμερα αγαπημένο πρόσωπο, αρκετό καιρό πρίν, αλλά μέχρι και σήμερο δεν μπορεί να ξεπεράσει το χαμό του παιδιού του.
Στις γλώσσες των ανθρώπων όπως και να λέγεται ή να προφέρεται η λέξη πόνος δε έχει και τόση σημασία, όση έχει ότι φανερώνει μια δυσάρεστη υποκειμενική, αισθητική αλλά και συναισθηματική εμπειρία ,η οποία συνδέεται με κάποια βλάβη, παθολογική κατάσταση, του όλου ζωικού οργανισμού σώματος και ψυχής .
Είναι ένα σύμπτωμα το οποίο προειδοποιεί για κάποια δυσάρεστη κατάσταση, η οποία δυνατόν να συμβεί στον ζώντα οργανισμό. Και αυτό αναφέρεται στον σωματικό πόνο. Βέβαια και ο πόνος αυτός σε πολλές περιπτώσεις έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα .
Όταν δε αυτός ο σωματικός πόνος επιφέρει ,ιδιαίτερα στέρηση ζωής αγαπημένου προσώπου, γεννιέται αυτόματα ένας άλλος ιδιαίτερος πόνος, Ο ΨΥΧΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ, ο οποίος έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, τις οποίες, όσο δυνατός κι αν ήταν ο σωματικός, δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες του ψυχικού πόνου.
Και τούτο γιατί ο σωματικός πόνος, είτε άνευ, είτε μετά φαρμακευτικής αγωγής, δυνατόν να σταματήσει ,ενώ στον ψυχικό πόνο φάρμακα και γιατροί δεν υπάρχουν. Μονάχα η συμπόνια και η έκφραση, δια συναισθηματικού λεξιλογίου, λέξεων και διαφόρων εκθέσεων ιδίων περιπτώσεων .
Ένας ψυχικός πόνος έχει εισιτήριο διάρκειας, γιατί το ταξίδι στις αναμνήσεις έχει τόσους σταθμούς ,που δεν είναι εύκολο να μην συνδέεται ο ένας με τον άλλο.
Ένας σωματικός πόνος, δηλαδή ένα δυσάρεστο σωματικό αίσθημα, που προκαλείται από διάφορες υλικές αιτίες, διακρίνεται σε οξύ, έντονο, και επίμονο και η κατάπαυσή του έρχεται με ιατρικές και φαρμακευτικές βοήθει.ες
Ένας ψυχικός πόνος, δηλαδή μια έντονη έκφραση των συναισθημάτων π.χ. μεγάλη βασανιστική στενοχώρια, προσωπική, ατομική ,οικογενειακή οποιας δήποτε αιτίας ,κλπ διακρίνεται σε δυνατή εξωτερίκευση συναισθημάτων, βιώνοντας τον πόνο αποκλειστικά μέσα στην ψυχή και μόνον. Ως φάρμακο δε αυτού του είδους, παραμένει μονάχα η συμπόνια και τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα, οι στοργικές, ευγενικές, καθησυχαστικές φράσεις .Ακόμη αυτός ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα, μεταβαλλόντας έτσι είτε το χαρακτήρα, είτε τις σχέσεις του πάσχοντος με τους υπόλοιπους συνανθρώπους του, ακόμη και να απειλήσει την ίδια τη ζωή, επειδή ο όλος ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί ως μια ενιαία μηχανή και ένας ψυχικός πόνος επηρεάζει το όλο έργο αυτής της μηχανής και έτσι της προκαλεί δυσλειτουργία με απρόβλεπτα επακόλουθα!!
Δεν διαθέτω γνώσεις ειδικού περί την θεραπεία, είτε του σωματικού, είτε του ψυχικού πόνου. Εκείνο που μπορώ να βεβαιώσω είναι ότι, πρέπει:
Να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας. Με τον τρόπο αυτό στην ενιαία εσωτερική μηχανή του οργανισμού μας αποφεύγεται μια κάποια δυσλειτουργία του.
Να προσπαθούμε, για το καλό της υγείας μας, να μετέχουμε σε διάφορες χαροποιές εκδηλώσεις, έτσι ώστε να επέρχεται έστω και για λίγο χρονικό διάστημα μια διαφοροποίηση της όλης συναισθηματικής φόρτισης.
Να πείσουμε τον εσωτερικό εαυτόν μας ότι τον νιώθουμε, αλλά δεν υπάρχει η λέξη επιστροφή στο δυστυχές εκείνο γεγονός.
Να αφήσουμε τη λογική να μας βρεί διέξοδο με αντικατάσταση των συναισθημάτων μας.
Να ξέρουμε ότι το ψυχικό τραύμα υπάρχει, αλλά να προσπαθούμε να βρούμε το φάρμακό του.
Εκτιμώ ότι είναι στο χέρι μας κάθε φορά που αισθανόμαστε ψυχικό συναισθηματικό πόνο να μιλούμε με τον εαυτόν ο οποίος είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να μεγαλώσει ή να μικράνει τον πόνο μας αυτό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα