Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

Σοκαριστικά στοιχεία

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της δράσης των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων, η σύλληψη των οποίων τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι κατηγορούμενοι φέρονται να δρούσαν, έχοντας στο “πλούσιο” ενεργητικό τους κλοπές, ληστείες, ένοπλες επιθέσεις και εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών, απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με στόχο τον δήμαρχο Σφακίων, εμπόριο ναρκωτικών, κατοχή όπλων, αλλά και ζωοκλοπές και κλοπές γεωργικών μηχανημάτων. Η δικογραφία της υπόθεσης αριθμεί περίπου 10 χιλιάδες σελίδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται έγγραφα, αποδεικτικά, αλλά και χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών μεταξύ των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που καταδεικνύουν τις σχέσεις τους, τις συναλλαγές και τον ρόλο του καθενός απ’ αυτούς στις σπείρες, που λυμαίνονταν, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. κυρίως τον Νομό Ρεθύμνου, αλλά και τους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης. Αργά το βράδυ της Δευτέρας οδηγήθηκαν τελικά στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου οι 12 συλληφθέντες, οι οποίοι άκουσαν από τον κ. Ι. Κασσωτάκη την απαγγελία βαρέων διώξεων, κακουργηματικού κυρίως χαρακτήρα. Η βασική κατηγορία για όλους είναι η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι διώκονται για ληστεία, εκβίαση, παράβαση περί όπλων και εκρηκτικών υλών, κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και απάτες. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν σε “δόσεις” στον ανακριτή Ρεθύμνου αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

Ηγετικό ρόλο φέρεται να είχε ένας 37χρονος Ρεθυμνιώτης, ο οποίος συνδέεται -κατά τους αστυνομικούς- και με τις δύο οργανώσεις. Το ίδιο ισχύει και για έναν 30χρονο από χωριό του Δήμου Νικηφόρου Φωκά. Στην πλειοψηφία τους οι κατηγορούμενοι είναι Ρεθυμνιώτικης καταγωγής, από διάφορες περιοχές του Νομού. Συνολικά, η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει 96 κατηγορουμένους, εκ των οποίων οι 17 θεωρούνται βασικά στελέχη των δύο οργανώσεων. Στο ενεργητικό της μίας από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις περιλαμβάνεται η επίθεση σε σπίτι γνωστού επιχειρηματία του Ρεθύμνου στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, αλλά και η επίθεση σε βάρος της επιχείρησης άλλου επιχειρηματία – κρεοπώλη, με στόχο να μην είναι δυνατή η λειτουργία της, καθώς ο εγκέφαλος της οργάνωσης τη θεωρούσε ανταγωνιστική! Για την πρώτη υπόθεση, ήδη έχει συλληφθεί και κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα της Κρήτης ένας Αλβανός ως φυσικός αυτουργός της υπόθεσης. Οι ίδιοι δράστες, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία έβαλαν στο στόχαστρο και τον δήμαρχο Σφακίων, Παύλο Πολάκη, όμως δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, αφού εγκαίρως λόγω της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εντοπίσει την εκρηκτική ύλη σε έναν Ρεθυμνιώτη και να μην γίνει η επίθεση. «Αφού βρήκαν το αυτοκίνητό του μέσω υπαλλήλου ασφαλιστικής εταιρείας, έμαθαν τη διεύθυνση κατοικίας του. Ακολούθως ένα μέλος της οργάνωσης φρόντισε και προμηθεύτηκε ικανή εκρηκτική ύλη με όλα τα παρελκόμενα, προκειμένου να προβεί σε κάποια πράξη σε βάρος του δημάρχου. Αυτή η πράξη δεν έλαβε χώρα, γιατί έγκαιρα και εμπρόθεσμα συνελήφθη ο συγκεκριμένος πριν από καιρό, κατασχέθηκαν οι ποσότητες των εκρηκτικών και σχηματίστηκε σε βάρος του αυτοτελής ποινική δικογραφία», είπε ο περιφερειακός διευθυντής ασφάλειας Κρήτης Γ. Σκανδαλάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στο Ρέθυμνο.

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΠΟΛΑΚΗ

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, 42χρονος από το Δυτικό Ρέθυμνο ζήτησε από τον 30χρονο συνεργό του στοιχεία για τον δήμαρχο, τα οποία κατάφεραν εν μέρει να συλλέξουν από έναν ασφαλιστή (ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, ενημέρωσε για τα στοιχεία του οχήματος του δημάρχου). Ο 30χρονος νωρίτερα της 10ης Μαΐου 2014 παρήγγειλε για λογαριασμό του 42χρονου μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών και ακαριαίας θρυαλλίδας, που τα παρέδωσε στον 42χρονο. Οι προθέσεις, όμως του 42χρονου έγιναν αντιληπτές από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., που στις 30 Μαΐου έκαναν έρευνα στο σπίτι του και κατέσχεσαν τις εκρηκτικές ύλες, ματαιώνοντας την επίθεση. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. «εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι ο 42χρονος για λόγους που δεν προέκυψαν στην έρευνα, επεδίωκε με την άμεση – αναγκαία συνδρομή του 30χρονου να πλήξει την οικία ή άλλο περιουσιακό στοιχείο του δημάρχου Σφακίων. Η εν λόγω έκνομη δραστηριότητα, προφανώς δεν αναπτύχθηκε για λόγους εξωτερικούς της βούλησής τους, μιας και αξιοποιώντας – αξιολογώντας κατάλληλα το απομαγνητοφωνημένο υλικό, η ανωτέρω πράξη απετράπη, λόγω αστυνομικής έρευνας και κατάσχεσης των μέσων τέλεσής της».

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Βασικό ρόλο στην επίθεση σε οικία γνωστού Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία στα Τρία Μοναστήρια είχαν ο 37χρονος από τον Μυλοπόταμο, ο 30χρονος και ο 42χρονος, οι οποίοι έθεσαν τον στόχο τους τουλάχιστον από τις 28 Νοεμβρίου του 2013 και τον υλοποίησαν τελικά -με φυσικό αυτουργό έναν Αλβανό υπήκοο ο οποίος είναι έγκλειστος εδώ και μήνες σε φυλακή της Κρήτης- βραδινές ώρες της 15ης Ιανουαρίου 2014. Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι οι φερόμενοι ως δράστες παρακολουθούσαν και το σπίτι συνεργάτη του Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία, ενώ στη συνέχεια, όταν πλέον διεπίστωσαν τη διεύθυνση της κατοικίας του επιχειρηματία, έφεραν σε πέρας το σχέδιό τους. Από την έρευνα, πάντως, ενώ προκύπτει ο φυσικός αυτουργός, δηλαδή ο Αλβανός, δεν προκύπτει υπό την εντολή ποίου ατόμου έγινε η επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλβανός μεταφέρθηκε από τον 37χρονο και τον 30χρονο τουλάχιστον τρεις φορές στις αρχές του Ιανουαρίου στην περιοχή που βρίσκεται το σπίτι του επιχειρηματία, «πλην όμως ελλείψει ανθρώπινης παρουσίας από την οικία, δεν ετελέσθη το σχέδιό τους, καταδεικνύοντας σαφώς ότι οι ανωτέρω εμπλεκόμενοι επεδίωκαν να πλήξουν την οικία ενόσω αυτός (ο επιχειρηματίας) θα βρίσκονταν στο εσωτερικό της». Μάλιστα, για τις ανάγκες της “επιχείρησής” τους, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν και τις γνώσεις έτερου κατηγορουμένου σχετικά με συστήματα ασφαλείας! Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 8 το βράδυ την 15η Ιανουαρίου, με φυσικό αυτουργό, τον Αλβανό υπήκοο, να πραγματοποιεί το σχέδιο, θεωρώντας εσφαλμένα πως υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στο εσωτερικό της οικίας. Οπως διαπιστώνουν οι αστυνομικοί «υλοποιώντας το εκτελεστικό μέρος του σχεδίου που του είχε ως άνω ανατεθεί, έβαλλε με πολεμικό τυφέκιο Καλάσνικοφ, που έφερε παράνομα, δεκαεπτά (17) τουλάχιστον φορές, ενώ ο εντοπισμός ενός πλήρους φυσιγγίου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ρίψη των πυροβολισμών, άρα και το μέγεθος της βλάβης, διεκόπη λόγω εμπλοκής του πολεμικού τυφεκίου.

Μέρος των βολίδων διαπέρασαν εξωτερικά παράθυρα και πόρτες της οικίας και σφηνώθηκαν, μεταξύ άλλων αντικειμένων, στον καναπέ του σαλονιού του Α’ ορόφου, καθώς επίσης στην γκαρνταρόμπα και το μπάνιο του ισογείου, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ιδιοκτήτη ή άλλου ατόμου της οικίας, στην περίπτωση που αυτοί θα βρίσκονταν στο εσωτερικό της». Συνέπεια της επίθεσης ήταν ο επιχειρηματίας να κλείσει, τελικά δύο επιχειρήσεις του, έχοντας υποστεί οικονομική ζημιά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση ρόλο έπαιξε και ένας 41χρονος από το Αμάρι, ο οποίος φέρεται να έδωσε πληροφορίες στους βασικούς κατηγορουμένους για τον επιχειρηματία -με τον οποίο είχε φιλική σχέση- και τον συνεργάτη του, σχετικά με τις κατοικίες διαμονής τους. Ο ίδιος, όταν εξετάστηκε, αρνήθηκε ότι γνώριζε τους κατηγορουμένους και ότι σε βάρος του έχει σχηματιστεί μεταξύ άλλων και δικογραφία για ψευδορκία. Ο επιχειρηματίας έχει λάβει πλήρη γνώση των όσων περιλαμβάνονται στη δικογραφία και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής με τον συνήγορό του.

Ο ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ 29ΧΡΟΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΣΣΑΣ

Η πληροφόρηση του ΤΑΕ Ρεθύμνου για την παράνομη κατοχή ενός τζιπ από τον 31χρονο αδερφό του 37χρονου, ο εντοπισμός του από τους αστυνομικούς και η κατάσχεση του οχήματος ήταν η αφορμή για την επίθεση σε βάρος μίας 29χρονης Ρεθυμνιώτισσας τη νύχτα της 22ας Ιουνίου 2014 στον Κουμπέ. Τα δύο αδέρφια (ο 31χρονος στο παρελθόν ήταν αρραβωνιασμένος με την 29χρονη) εκτιμούσαν ότι η νεαρή είχε δώσει πληροφορίες σε φίλο της Ειδικό Φρουρό για το κλεμμένο αυτοκίνητο του πρώην αρραβωνιαστικού της. Από τον Νοέμβριο, που κατασχέθηκε το όχημα και μέχρι τον Ιούνιο που πραγματοποιήθηκε η επίθεση, τα δύο αδέλφια, με τη συνδρομή και τρίτου μέλους της οικογενείας, που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, αντλούσαν πληροφορίες για την 29χρονη, για τον Ειδικό Φρουρό και την αρραβωνιαστικιά του, ενώ αρχές του Ιανουαρίου του 2014 ο 31χρονος συναντήθηκε με την 29χρονη «την απείλησε για έκνομη δράση που θα ανέπτυσσε σε βάρος της, σε περίπτωση που εξακριβωνόταν η εμπλοκή της σχετικά με την αρχική πληροφόρηση για το μη νόμιμο της κατοχής – κυκλοφορίας του εν λόγω οχήματος, καθώς οι δύο άνδρες ήταν σχεδόν πεπεισμένοι ότι εκείνη παρείχε τη σχετική πληροφόρηση στον Ειδικό Φρουρό». Η ατυχία της 29χρονης ήταν η μετακόμισή της σε δρόμο του Ρεθύμνου, όπου διέμενε και η τότε ερωτική σύντροφος του 31χρονου. Ετσι, τα δύο αδέλφια έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους στις 22 Ιουνίου, αφού -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- φρόντισαν να “στρατολογήσουν” δύο άγνωστα άτομα (η ταυτότητα των οποίων δεν έχει προκύψει), τα οποία χτύπησαν άγρια το θύμα, που κατέληξε στο Νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα, «ο ένας εξ αυτών, αφού την αποβίβασε με χρήση βίας απ’ το όχημά της, χρησιμοποιώντας ξύλινο ρόπαλο, της κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σ’ αυτήν βαριές σωματικές βλάβες, που επέφεραν την πολυήμερη νοσηλεία της στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ακολούθως και ενόσω η παθούσα καλούσε σε βοήθεια, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι – φυσικοί αυτουργοί, επιβιβάστηκαν στο όχημά της, χρησιμοποιώντας το για να διαφύγουν από το σημείο. Το όχημα το εγκατέλειψαν στην περιοχή Σαρακίνα, επί της οδού Μ. Χατζηδάκη, όπου και ανευρέθη στη 1:30π.μ. στις 23-06-2014».

Από την προανάκριση προέκυψε ακόμα πως ο 37χρονος, στις 14 Ιουνίου είχε απειλήσει τον πατέρα του θύματος τηλεφωνικά, προσποιούμενος έναν άλλον άντρα, ενώ δύο μέρες αργότερα τηλεφώνησε στην αρραβωνιαστικιά του Ειδικού Φρουρού, υποστηρίζοντας ότι η 29χρονη (το θύμα) διατηρούσε δεσμό με τον αρραβωνιαστικό της! Συνομιλίες με κωδικοποιημένες εκφράσεις Τα μέλη της οργάνωσης προφανώς ελάμβαναν μέτρα ασφαλείας για να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς, πράγμα που έκαναν και στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Χαρακτηριστικές εκφράσεις τους ήταν τα φυσίγγια Καλάσνικοφ που αναφέρονταν ως “μακριά κουφέτα”, το οίκημα – στόχος αναφέρεται ως “υπόστεγο”, “κόφτης”, “μιτατοκοίμισμα” και “γουρούνα”, η έκνομη δράση αναφέρεται είτε ως “ξεκοκκάλισμα του χοίρου”, είτε ως “κόψιμο ξύλων”, ο άνδρας – στόχος, αναφέρεται ως “Γαβρίλης”, “καλόγερος”, “συμπέθερος” και “χασάπης”, ο υπήκοος Αλβανίας αναφέρεται ως “κρέας”, “φρέζα” και “κάπρος”, η έκνομη δράση – επιχείρηση ένοπλης πλήξης κάποιου στόχου αναφέρεται είτε ως “αρραβώνιαση”, είτε ως “γάμος”, η συνάντηση για έκνομη πράξη αναφέρεται ως “ραντεβού για καφέ”, τα όπλα ή είδη οπλισμού, φυσίγγια αναφέρονται ως “αβγά”, “σκαλίδες” και “σφυρί”, ο εντοπισμός του στόχου – οικήματος, αναφέρεται ως “εύρεση του Α.Φ.Μ.”, ο τόπος δράσης, αναφέρεται ως “χωράφι”, το όχημα στόχου, αναφέρεται ως “τρακτέρ”, οι κάμερες ασφαλείας αναφέρονται είτε ως “μάτια”, είτε ως “κουτιά”!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο Γ. Βίγλης

Εφυγε από τη ζωή ένας αγαπητός άνθρωπος που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη βραδινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γιώργου Βίγλη προκάλεσε θλίψη σε όλους όσοι...

Mια επένδυση… με ιστορία στο Λαφονήσι

Η είδηση της αγοράς της “Ελαφόνησος Α.Ε.” από μια τοπική ξενοδοχειακή επιχείρηση συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερος μέρος της “Ελαφόνησος Α.Ε.” άνηκε σε...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Λευκή Νύχτα για τις Πολυεθνικές, μαύρη για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην επερχόμενη Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου τα καταστήματα στις 30...

Η επίσκεψη του Μάθιου ΜαΚόναχι στην Κρήτη και το άρμεγμα της κατσίκας

Ο χολιγουντιανός σταρ βρέθηκε στην Άρβη μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Διακοπές και στην Κρήτη, επέλεξε να κάνει το φετινό καλοκαίρι ο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα