Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Σκορπια, πολιτικα και μη

-(Το στοίχημα) «Το στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Όλες και όλοι πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι δυνατός. Το μήνυμα για μια ενωμένη και ισχυρή Αριστερά για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει προοπτική στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του». Τα παραπάνω είπε (2-9-23), ένας από τους 5 υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος. Το πώς όμως εννοεί ο κάθε υποψήφιος τη λέξη “Αριστερά”, αυτό μάλλον θα το αποφασίσει ο λαός που ψήφισε, αλλά κι αυτόν που θα ψηφίσει ως πρόεδρο…

-(Αγιασμοί και ελλείψεις) Την άλλη εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία, με τα εγγενή και χρόνια προβλήματά τους: ελλιπές διδακτικό προσωπικό, άρνηση πολλών νεοδιόριστων να δεχθούν τον διορισμό λόγω μή εύρεσης κατοικίας, έλλειψη θέρμανσης, καθαριότητα χώρων, προγράμματα, βιβλία και άλλα πολλά που κάθε χρόνο απλά τα θυμόμαστε. Όσο για την περίφημη “χαρούμενη γνώση”, όνειρο ήταν και πάει. Σε άλλες χώρες, τα παραπάνω θέματα είναι λιγότερα. Γι’ αυτό και υπάρχουν άλλου είδους συζητήσεις, όπως για παράδειγμα, το πώς, το τι και γιατί θα διδαχθεί το μάθημα της Ιστορίας. Με δεδομένο τον κοντινό μας πόλεμο στην Ουκρανία, πολλές οπτικές περί ιστορίας αλλάζουν.

-(“Κλίμα καυσοπλημμυρικό”;) Η θλιβερή περίπτωση του Βόλου -γενικά της Θεσσαλίας- αποτυπώνει εύγλωττα σε ποιες τρομακτικές μελλοντικές καιρικές συνθήκες καλούμαστε εφεξής να επιβιώσουμε. Δεν αρκει μόνο η ενίσχυση με κάθε τρόπο των αρμόδιων φορέων προστασίας του πολίτη. Απαιτείται ανασχεδιασμός της όλης πολιτικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώνεται (οι μετεωρολόγοι θεωρούν τη νεροποντή στη Θεσσαλία ως τη μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα), ο διαρκής ανασχεδιασμός πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος. Ώστε να αποφύγουμε αυτό που λέγεται ειρωνικά μεν, αλλά ταυτόχρονα και με μια δόση τραγικότητας: «Οι κάτοικοι της Ελλάδας είτε θα καίγονται είτε θα πνίγονται».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα