Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Σκέψεις για την αναβάθμισή του Δημοτικού Κήπου Χανίων

«Μόρφωση, καλλιέργεια και διαφωτισμός είναι φαινόμενα του κοινωνικού βίου, αποτελέσματα του μόχθου και των προσπαθειών των ανθρώπων να βελτιώσουν την κοινωνική κατάστασή τους.
Οσο περισσότερο η κοινωνική κατάσταση ενός λαού εναρμονίζεται, διά μέσου της τέχνης και της φιλοπονίας με τον προορισμό του ανθρώπου, τόσο περισσότερη μόρφωση έχει αυτός ο λαός.
Η μόρφωση διαιρείται σε καλλιέργεια και διαφωτισμό…» (1).
Το ελληνικό λεξικό ορίζει τη ζωή «ως την κατάσταση κατά την οποία ένα ενόργανο ον μπορεί να διατρέφεται, να αναπτύσσεται, να αναπαράγεται και να αντιδρά σε ερεθίσματα».
Από τους μονοκύτταρους οργανισμούς η ζωή εξελίχθηκε στους πολυκύτταρους. Από κοινούς προγόνους δημιουργήθηκαν οι πρόγονοι του ανθρώπινου γένους και οι πρόγονοι των γενών των άλλων ζώων.
Γιατί τα έμβια όντα κοινή έχουν την καταγωγή καθώς τα διάφορα γένη είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς εξέλιξης και προσαρμογής των ειδών στο φυσικό περιβάλλον.
Το ζώο δεν είναι, λοιπόν, τίποτε άλλο από μια ατελέστερη μορφή ζωής από αυτής του ανθρώπου.
Η συμπεριφορά μιας κοινωνίας απέναντι στα ζώα     -και κατά προέκταση απέναντι στον άνθρωπο- δείχνει τον βαθμό μόρφωσής της. Οσο οι “πολιτισμένοι” άνθρωποι παύουν να βλέπουν το ζώο ως πράγμα τόσο και ανεβαίνει ο δείκτης καλλιέργειάς τους.
Δυστυχώς, κάποιες ντόπιες νοοτροπίες και παραδόσεις αντιμετωπίζουν το ζώο (και καμιά φορά και τον άνθρωπο) ως πράγμα, αντικείμενο!
Αρρωστα, ανεπιθύμητα ή γέρικα ζώα εγκαταλείπονται στο έλεος της τύχης τους. Το κακό με την εγκατάλειψη κυνών στην πόλη μας έχει παραγίνει.
Αλλά και στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, όπου κατά την ανάπλαση του 1997 – 1998 κατασκευάστηκαν τα κλουβιά του αίσχους στη λίμνη με τις πάπιες, κάτι πρέπει να αλλάξει (“Χ.Ν.” 7.9.2003). Ενώ έχει δοθεί έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για την κατασκευή ενός περίτεχνου κλωβού όπου θα φιλοξενηθούν οι μελωδικοί ψιττακοί (παπαγαλάκια) αυτό δεν κατασκευάζεται ποτέ!
Αντιθέτως, τα πτηνά αυτά στεγάζονται στις προχειροκατασκευές του 1998. Μετά την Πρωτοχρονιά του 2015, τη Δευτέρα 12.1.2015, βρέθηκαν πάνω από 12 παπαγαλάκια νεκρά, δηλητηριασμένα ή πεθαμένα από την πείνα. Δεν μάθαμε ποτέ το αποτέλεσμα των ιατρικών εξετάσεων στα εργαστήρια της Αστυνομίας στην Αθήνα! Αν ο Δήμος Χανίων δεν έχει αρκετούς υπαλλήλους να φροντίζουν τα ζωντανά του Κήπου, ας αφήσει να οργανωθεί εθελοντική ομάδα από γνώστες του αντικειμένου πολίτες. Σε εποχή κρίσης ο εθελοντισμός ανθεί σ’ άλλες χώρες. Επίσης απαγορεύεται διά νόμου η απελευθέρωση ζώων στην άγρια φύση, τα οποία δεν ανήκουν στην πανίδα του τόπου μας.
Αυτό για τις καναδικές χήνες. Ας φυτευθούν άνθη όπως γινόταν πριν 40 χρόνια στον Δημοτικό μας Κήπο! Τότε που ο Κήπος των Χανίων ήταν κήπος λουλουδιών! Η δικαιολογία ότι θα τα κλέψουν δεν ευσταθεί!

1. Μoses Mendelssohn σχετικά με το ερώτημα “τι σημαίνει διαφωτισμός;” στο τεύχος Σεπτεμβρίου 1784 του περιοδικού “Βερολινέζικο Μηνιαίο Περιοδικό”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα