Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο, γράφουν τα μέσα ενημέρωσης. Είναι οι ετήσιες καλοκαιρινές πυρκαγιές, εκεί στα βόρεια της υδρογείου σφαίρας, στον αρκτικό κύκλο. Είναι τόσο συνηθισμένες που ενώ δάση στην Σιβηρία, στην Αλάσκα, στον Καναδά και την Γροιλανδία καίγονται από τις αρχές του Ιουνίου η είδηση αυτή δεν έγινε θέμα μέχρι τώρα, ούτε καν στα ψιλά γράμματα. Είναι τόσο συνηθισμένες που οι υπεύθυνοι στα κράτη που τα δάση τους καίγονται όλον αυτόν τον καιρό, θεώρησαν ότι δεν χρειάζεται να λάβουν μέτρα καταστολής. Βοηθά και το γεγονός ότι εκεί που αναπτύσσονται οι εστίες της φωτιάς είναι ακατοίκητα μέρη, δυσπρόσιτα και απάτητα. Γι αυτό και η πολιτεία, η κάθε πολιτεία δεν επεμβαίνει. Το κόστος λένε της κατάσβεσης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της καταστροφής. Εξάλλου κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι δασικές πυρκαγιές έχουν και κάτι το θετικό γιατί υποβοηθούν την φυσική ανάπτυξη των δέντρων.
Οι φωτιές αυτές προκαλούνται συνήθως από κεραυνούς. Το ασυνήθιστο αυτή τη φορά είναι η διάρκεια και το μέγεθός τους. Γιατί οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος, σε συνδυασμό με την ξηρασία τις συντηρούν και τις μεγαλώνουν. Γεγονός είναι ότι μόνο τώρα τις τελευταίες μέρες άρχισαν να τις σπουδαιολογούν και να τους δίνουν σημασία. Μόνο τώρα αντιλήφθηκαν πόσο επηρεάζεται όλη η γη από αυτές και ποιές συνέπειες θα υπάρξουν στο περιβάλλον παγκοσμίως . Τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να γράφουν, να δημοσιεύουν φωτογραφίες και οι κυβερνήσεις βλέποντας πως οι φωτιές αντί να σβήσουν μεγαλώνουν, επεκτείνονται και αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές, αναγκάζονται να επέμβουν και να πάρουν μέτρα για την κατάσβεσή τους.
Στην Ρωσία διαβάζω επιχειρούν περίπου 10.000 άνθρωποι και 3.000 οχήματα αεροπλάνα και ελικόπτερα. Όσο για την έκταση που καίγεται την ανεβάζουν σε εκατομμύρια στρέμματα. Ωστόσο ότι και αν έχει γίνει μέχρι αυτή την στιγμή είναι αναποτελεσματικό γιατί οι πυρκαγιές δεν σταματούν. Ακόμα και αν, σε ένα μέρος, ελεγχθεί μια φωτιά, πιο πέρα άλλες συνεχίζονται μεγαλύτερες και περισσότερες. Και το επόμενο σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής τώρα είναι να βομβαρδίσουν τα σύννεφα και να προκαλέσουν βροχή. Πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από τις μέχρι σήμερα ενέργειες .
Διαβάζω άρθρα και κείμενα για την φωτιά σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βλέπω φωτογραφίες της καταστροφής. Μένω σε κάποια σημεία.
Πρώτα στις δηλώσεις ενός επιστήμονα που με αφορμή τις φωτιές αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη δηλώνει πως όλες αυτές οι εξελίξεις είναι προανάκρουσμα μιας νέας εποχής. «Ζούμε ανθρωποκεντρικά αλλά έχει ημερομηνία λήξεως», λέει. Θεωρώ ότι η κουβέντα αυτή θέλει να πει ότι μέχρι σήμερα είχαμε πιστέψει ότι ο άνθρωπος ήταν η αρχή και το τέλος. Ότι όλη η δημιουργία είχε γίνει προς χάριν μας και ότι έχουμε την δύναμη να υψωθούμε πάνω από όλα. Είχαμε πιστέψει ότι μπορούμε να κατανικήσουμε τα πάντα και να φέρουμε τον κόσμο όλο, στα μέτρα και στα θέλω μας. Στις μέρες μας αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι όλο αυτό το μυθικό οικοδόμημα τελεί πλέον υπό κατάρρευση.
Διαβάζω μετά τα σχόλια ενός γνωστού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου με περισσή γνώση και αυτοπεποίθηση δηλώνει ότι: «αυτά συνέβαιναν πάντοτε και πάντα θα γίνονται στο μέλλον». Και τελειώνει με την ατάκα; «Λυπηρό αλλά φυσιολογικό γεγονός».
Είναι αυτός λόγος για να μένουμε άπρακτοι και εφησυχασμένοι; Να θεωρούμε ότι αφού αυτά γίνονταν ανέκαθεν εμείς δεν χρειάζεται να ενεργήσουμε; Δηλαδή  τα πράγματα γίνονται ερήμην μας και εμείς δεν έχουμε καμιά ευθύνη για ότι συμβαίνει στον κόσμο και το περιβάλλον μας; δεν έχουμε καμιά υποχρέωση για να τα βελτιώσουμε;
Τελευταία αφήνω μια φωτογραφία που εμένα προσωπικά με συγκλόνισε. Ένα ζώο δείχνει. Μοιάζει με τάρανδο, μα μπορεί να είναι και ένα ελάφι ή μία άλκη. Δεν ξέρω τι είναι ακριβώς. Μα είναι ένα μεγαλόπρεπο, μεγαλόσωμο ζώο στολισμένο με ένα ζευγάρι διακλαδούμενα ημικυκλικά  κέρατα. Μόνο που όπως φαίνεται στην εικόνα τα κέρατά του-μόνο τα κέρατά του- έχουν πάρει φωτιά. Και το ζώο κάτω από το φλεγόμενο στέμμα στέκει με ανοιχτό το στόμα και τα μάτια μισόκλειστα. Μέσα από την εικόνα καταλαβαίνεις, αισθάνεσαι την αγωνία και τον πόνο του ζώου. Σχεδόν ακούς την κραυγή απελπισίας του.
Και σκέφτεσαι το ίδιο το ζωντανό μα και όλα τα άλλα  έμψυχα και άψυχα μέσα στην πύρινη κόλαση. Και αντιλαμβάνεσαι για άλλη μια φορά πόσο μικροί είμαστε απέναντι στην πανίσχυρη φύση. Νομίσαμε πως την κυριέψαμε,πως της επιβληθήκαμε. Αλλά αυτό αποδεικνύεται, συνεχώς, μεγάλη πλάνη .
Μπεμπλιδάκη Αγγελική

Γιατροί του Κόσμου
Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις που προκύπτουν στις ανάγκες εκατοντάδων γυναικών και παιδιών που καταφτάνουν στην πόρτα μας.
Για τους Γιατρούς του Κόσμου η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Mέσω του προγράμματος “Capacity Building to Raise Awareness on Sexual and Reproductive Health” περισσότερες από 300 γυναίκες και άντρες καθώς και πάνω από 150 επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα, έχουν λάβει μέχρι σήμερα στοχευμένη πληροφόρηση σχετικά με θέματα Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας.
Στόχος μας η προστασία των δικαιωμάτων και η διασφάλιση της πρόσβασης στην Υγεία εγκύων, νέων μητέρων και νεογνών.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Γιατροί του Κόσμου
2 Αυγούστου: Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά
Σήμερα τιμάται η μέρα ολοκαυτώματος των Ρομά με σκοπό τη διατήρηση στη συλλογική μνήμη του αφανισμού που υπέστησαν οι Ρομά (Porrajmos στη γλώσσα τους) στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 800.000 Ρομά έπεσαν θύματα των πρακτικών των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ας μην αφήσουμε την λήθη να σκεπάσει αυτήν την τόσο φρικτή στιγμή της ιστορίας του ανθρώπου.

Το ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου
θα παραμείνει κλειστό από τις 5 έως τις 20 Αυγούστου.Οι εθελοντές του τμήματος σας εύχονται καλό καλοκαίρι.

Τα στατιστικά για την εβδομάδα από 27/07/2019 έως και 03/2/2019
ΕΛΛΑΔΑ    31
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    14
ΜΑΡΟΚΟ    12
ΣΥΡΙΑ    7
ΓΕΩΡΓΙΑ    5
ΑΛΒΑΝΙΑ    3
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    2
ΑΛΓΕΡΙΑ    1
ΣΥΝΟΛΟ    75


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ δύο νεαροί μετά από τροχαίο στα Χανιά

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν μέχρι το βραδυ του Σαββάτου δύο νεαροί που τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από τροχαίο με μηχανάκι, τα ξημερώματα...

Χανιά: Τροχαίο με δύο τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματισμούς και υλικές ζημιές το μεσημέρι της Κυριακής στην παλιά εθνική οδό Χανίων- Κισσάμου στο ύψος της Παρηγοριάς. Δύο οχήματα συγκρούστηκαν...

Τραγωδία στον Αποκόρωνα – Νεκρή 61χρονη σε τροχαίο, τραυματίας ο σύζυγος της

Γυναίκα 61 ετών από την περιοχή του Αποκόρωνα έχασε τη ζωή της σήμερα  όταν το αγροτικό στο οποίο επέβαινε, έπεσε σε γκρεμό. Το περιστατικό έγινε...

Παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ οι δύο τραυματίες από το τροχαίο στον Σκινέ

Διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων παραμένουν οι δύο τραυματίες ηλικίας 20 και 18 ετών, από το τροχαίο...

Τραγική κατάληξη στις έρευνες για τον 65χρονο Γάλλο

Τραγική κατάληξη είχανε οι έρευνες για τον εντοπισμό του 65χρονου Γάλλου που αγνοούνταν από την Παρασκευή στο μονοπάτι Ε4 μεταξύ Σούγιας και Αγίας Ρουμέλης. Σύμφωνα...

Ολιγόλεπτη αλλαγή…κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη! (φωτ.)

Ολιγόλεπτη αλλαγή...κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη στις 9.30 το πρωί! Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται ανοικτά του λιμανιού η Δασκαλογιάννη έγινε για λίγα...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα