Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Σκέψεις… από μια εθελόντρια

Είθισται τελειώνοντας κάθε χρόνος να κάνουμε απολογισμό των πεπραγμένων. Ετσι και μεις με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας καλωσορίσαμε τους φίλους μας, αναλογιστήκαμε τα της περσινής χρονιάς και θέσαμε στόχους για την επόμενη.
Τα στατιστικά είναι συγκλονιστικά. Περισσότερο όταν αναλογιστούμε πώς ξεκινήσαμε και ποια ήταν η θέση και ο ρόλος της οργάνωσης τότε. Το 2007 που ανοίξαμε το πολυϊατρείο μας στα Χανιά. Τότε οι ασθενείς μας ήταν οι αλλοδαποί που δεν είχαν πού την κεφαλή «κλίναι». Οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονταν στην Ελλάδα ηθελημένα ή όχι, χωρίς χρήματα, χωρίς γνωστούς, χωρίς τίποτα. Δεν γινόταν δεκτοί από το σύστημα υγείας και στην πόρτα μας εύρισκαν έναν γιατρό για να λύσουν τα άμεσα ιατρικά τους θέματα, μα και ένα ευήκοον ους για ν’ αφουγκραστεί κάθε τους καημό και πρόβλημα. Στην αρχή ξεκινήσαμε με κάτι λίγους ασθενείς και κάτι λίγα φάρμακα. Σιγά – σιγά όμως εδραιωθήκαμε στη συνείδηση των συνανθρώπων μας. Στη δική σας συνείδηση φίλοι συμπολίτες, που αναγνωρίσατε στην οργάνωσή μας ότι το έργο που επιτελούσε ήταν αναγκαίο και χρήσιμο για την κοινωνία. Και η βοήθειά σας, παντός είδους, ήταν φανερή, καίρια και αποτελεσματική.
Σήμερα ο ρόλος της οργάνωσης έχει αλλάξει. Οι αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες που ήταν οι κύριοι επισκέπτες μας έχουν λιγοστέψει πολύ. Τώρα ο κόσμος που συνωθείται στα πολυϊατρεία μας μιλά ως επί το πλείστον ελληνικά. Και μέχρι πρότινος ούτε καν θα του περνούσε από το μυαλό ότι θα μπορούσε ν’ αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθειά μας. Άνθρωποι που αν είχαν υγειονομικού είδους προβλήματα κατέφευγαν σε ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές, που μας ήξεραν μόνο όταν ήθελαν να προσφέρουν κάτι. Σήμερα όμως βρίσκονται σε τέτοια δεινή οικονομική κατάσταση ώστε να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις του υγειονομικού μας συστήματος. Του, με συνοπτικές διαδικασίες αποθανόντος πλέον, Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Γιατί σύμφωνα με τους κρατούντες, αν και δεν έχουμε πια περίσσια έσοδα, πρέπει να πληρώνουμε κάτι ντις για τα πάντα. Για τις ιατρικές επισκέψεις, για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, για, για… Σε λίγο θα μας ζητάνε λεφτά και που αναπνέουμε.
Κι ενώ θα θέλαμε να μην είμαστε χρειαζούμενοι, σαν δομή, στην κοινωνία μας, διαπιστώνουμε ότι έχουμε γίνει απαραίτητοι. Και ότι όσο περνά ο καιρός γινόμαστε ακόμα πιο αναγκαίοι. Γιατί το κράτος υποχωρεί απ’ όλους τους τομείς που έχουν να κάνουν με τις υποχρεώσεις του προς τον μέσο πολίτη. Διαπιστώνουμε πλέον ότι οι κυβερνήτες μας μεριμνούν για κάποιους άλλους και όχι εμάς, τον μέσο όρο. Επομένως οι πολίτες της κατηγορίας αυτής, μοιραία δεν έχουν που αλλού να στραφούν παρά μόνο σε τέτοιες δομές αλληλεγγύης που οργανώνονται και λειτουργούν μέσα από τον κόσμο και την κοινωνία.
Το 2013 οι εθελοντές του πολυϊατρείου μας, γιατροί, υγειονομικοί και διοικητικοί εξυπηρέτησαν 4.219 περιστατικά. Απ’ αυτά τα 2.763 αφορούσαν πολίτες της Ευρώπης. Ναι, ναι αυτής της πάλαι ποτέ κραταιάς ηπείρου. Και τα 1.211 περιστατικά από αυτά έχουν να κάνουν με Έλληνες.
Οι παθήσεις που εξυπηρετήσαμε αφορούσαν όλες τις ειδικότητες. Αλλά εντυπωσιάζει ο αριθμός των παιδικών εμβολιασμών (322). Για ένα πράγμα που θάπρεπε, αν μη τι άλλο, να νοιάζεται η πολιτεία, είναι αυτό. Γιατί, είναι γνωστό ότι ένα παιδί ανεμβολίαστο αποτελεί κίνδυνο για όλη την παιδική κοινότητα που συγχρωτίζεται μαζί του. Κατ’ επέκταση με όλους μας. Όμως κι αυτό ακόμα επαφίεται στην οργάνωσή μας.
Μαζί με την καθ’ αυτό ιατρική δράση κάνουμε κι άλλα πράγματα. Καλύπτουμε δε και την υπόλοιπη Κρήτη, όταν χρειαστεί ανάγκη. Μέχρι και τη Σητεία έχει φτάσει η χάρη μας.
Κάνουμε και πολιτιστικές δράσεις, πάντα με την πρόθυμη και αφιλοκερδή στήριξη καλλιτεχνών που πιστεύουν και υποστηρίζουν το έργο μας. Και το αντίτιμο, φάρμακα, τρόφιμα ή ένα συμβολικό ποσό χρημάτων, βοηθάει στο να κρατηθεί ζωντανό και ενεργό το πολυϊατρείο μας και να χορηγηθούν κι όποιες άλλες δράσεις οργανώνουμε. Δράσεις που μοιραία τον τελευταίο καιρό περιορίζονται μέσα στην περιοχή μας.
Μια δράση που γίνεται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους κι εγώ τουλάχιστον θεωρώ ότι είναι υψίστης σημασίας είναι οι επισκέψεις μαθητών σχολείων. Από τα μικρά των παιδικών σταθμών με λαμπερά ματάκια που θέλουν να βάλουν στον κουμπαρά μας ένα λεπτό για τα «ζωγραφιστά» παιδάκια μέχρι τους οργισμένους εφήβους. Που μέχρι το τέλος της συνάντησής μας γίνονται προβληματισμένοι έφηβοι. Γιατί νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Να διδαχθούν οι νέοι άνθρωποι, εμπράκτως για τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Να συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος γίνεται ομορφότερος όταν τον μοιράζεσαι με τον διπλανό σου.
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν βάζαμε πλάτη όλοι. Μα οι εθελοντές γιατροί και λοιπό προσωπικό, μα οι φίλοι που στηρίζουν την οργάνωση με οποιονδήποτε τρόπο. Με φάρμακα, με τρόφιμα, με δωρεές από το υστέρημά τους. Με το να διαθέτουν στην οργάνωση, ανυστερόβουλα την εργασία, τις δεξιότητες και τον χρόνο τους. Με το να μας δίνουν χώρο στα έντυπά τους. Με το να μας δίνουν χρόνο στις ραδιοσυχνότητές τους. Ο κάθε ένας μας βάζει το λιθαράκι του. Κι ο κάθε ένας μας προσφέρει το κατά δύναμιν στο κοινωνικό σύνολο.
Μπεμπ. Α.

Η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του τμήματος Χανίων των “Γιατρών του Κόσμου” που έγινε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς έδωσε την ευκαιρία στους εθελοντές, τους φίλους και υποστηρικτές της οργάνωσης να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερωθούν για τις δράσεις της οργάνωσης, να γευτούν εκτός από σπιτικά εδέσματα, τη νοστιμότατη πίτα δωρεά του ζαχαροπλαστείου “Μοντέρνο” και να απολαύσουν υπέροχα μουσικά ακούσματα από συγκρότημα “Νοστωδία” που αφιλοκερδώς μας κράτησε συντροφιά… Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον ταξίαρχο Νικόλαο Χιονή για τη δωρεά παραχώρηση της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς, Σχη Βουρδουμπά Κ., το προσωπικό της Λέσχης που μας φιλοξένησε με φροντίδα και ζεστασιά, το ζαχαροπλαστείο “Μοντέρνο” που δημιούργησε για εμάς δωρεάν τη γευστικότατη πίτα, το συγκρότημα “Νοστωδία” με τους αξιόλογους μουσικούς, ανθρώπους, που μας χάρισαν αφιλοκερδώς υπέροχες στιγμές μουσικής, στους εθελοντές που με αφοσίωση διατηρούν ζωντανή τη παρουσία της οργάνωσης στην πόλη μας και σε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, που μας στηρίζετε στο έργο μας κάνοντας πράξη το όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.
Ε.Μ.

Μαθητές του 1 Γυμνασίου Χανίων συνοδευόμενοι από τον καθηγητή κ. Νίκο Ντουκάκη επισκέφτηκαν το πολυϊατρείο μας την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και ζήτησαν να ενημερωθούν για τις δράσεις των “Γιατρών του Κόσμου” που θα δημοσιεύσουν στη σχολική εφημερίδα τους.

Τα στατιστικά του πολυϊατρείου από 10/2/2014 έως 14/2/2014
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ
ΑΛΒΑΝΙΑ    5
ΑΛΓΕΡΙΑ    1
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ    1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    21
ΓΕΩΡΓΙΑ    2
ΕΛΛΑΔΑ    27
ΚΥΠΡΟΣ    1
ΜΑΡΟΚΟ    8
ΜΠΑΚΓΛΑΝΤΕΣ    1
ΟΥΚΡΑΝΙΑ    1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    2
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    5
ΡΩΣΙΑ    1
ΣΕΝΕΓΑΛΗ    1
ΣΕΡΒΙΑ    2
ΣΥΡΙΑ    3
ΣΥΝΟΛΟ    82

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες