Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Σκέψεις…… από μία εθελόντρια

– Καλά τα λες, σχολίασε η φιλενάδα το προηγούμενο κείμενό μου για τον εθελοντισμό στον καιρό της κρίσης. Σ’ αυτό, αναφερόμουν στην ευκολία με την οποία το επίσημο κράτος αποχωρεί από τις υποχρεώσεις του και τις αφήνει, στην ουσία τις παραχωρεί, με πολύ χαρά σε εθελοντικές οργανώσεις και δομές.
Και το ωραίο είναι ότι από τη μια μεριά αποποιείται των ευθυνών του και από την άλλη βάζει συνέχεια τρικλοποδιές σ’ αυτούς που αναλαβαίνουν το έργο του. Λες και θέλει να μας τονίσει το γεγονός, ότι ναι μεν αυτό δεν μπορεί, αλλά ούτε και άλλοι είναι καλύτεροί του. Και με τον τρόπο αυτό δημιουργεί χάος, γιατί διαλύεται η όποια, δύσκολα κατακτημένη, εμπιστοσύνη προς δομές που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει εργασία, υπηρεσίες και βοήθεια στον κοσμάκη.
Και καλά το κράτος. Αλλά και όλοι αυτοί οι νεόκοποι καινούργιοι εθελοντές και υποστηρικτές του εθελοντισμού! Φαίνεται ξαφνικά ότι πολλοί ανακάλυψαν την Αμερική. Αυτό από μόνο του είναι πολύ ωραίο και πολύ ελπιδοφόρο, γιατί σε κάνει να σκεφτείς ότι οι άνθρωποι δεν έχουμε χαλάσει, τελείως. Οτι, ακόμα και τώρα, έχει μείνει μέσα μας ένα ψήγμα ανθρωπιάς και αλτρουισμού. Μετά όμως, επειδή οι καιροί μας έχουν κάνει δύσπιστους και καχύποπτους αρχίζουμε να κοιτάμε, τι κρύβεται κάτω από το χαλί. Και αυτό που βρίσκουμε δεν μας αρέσει πάντα. Γιατί μαζί με τους καλοπροαίρετους και τους ιδεολόγους υπάρχουν και αυτοί που βρίσκουν στον εθελοντισμό και τις δομές του πρόσφορο έδαφος για ανέλιξη. Πού βρίσκουν τον τρόπο να παρεισφρήσουν και να τον χρησιμοποιήσουν για δικούς τους σκοπούς και οφέλη. Οχι δηλ. γιατί πιστεύουν στην ιδέα, αλλά γιατί διαβλέπουν ότι θα έχουν από την πράξη αυτή κάποια ανταπόδοση. Κάτι τέτοιο όμως από μόνο του αντίκειται στην έννοια του εθελοντισμού σύμφωνα με την οποία «ο εθελοντής προσφέρει, με τη θέλησή του, χωρίς να περιμένει οικονομικά ή άλλου είδους ανταλλάγματα για την πράξη του αυτή».
– Ποια είναι η χρυσή τομή; προβληματιστήκαμε. Πού είναι το όριο; Μέχρι ποιο σημείο είσαι εθελοντής και μετά γίνεσαι αριβίστας;
– Δεν δικαιώνεται η πράξη αυτή καθ’ αυτή, εκ του αποτελέσματος; Δηλαδή αν κάποιος προσφέρει βοήθεια αποτελεσματική και συνεπή έχει σημασία για ποιο λόγο το κάνει;
– Είναι σωστό που τα κόμματα έχουν μπει τώρα τελευταία κι αυτά στο χορό και προωθούν εθελοντικές δομές στους τομείς που πονάνε την κοινωνία περισσότερο;
Αυτοί ήταν μερικοί από τους προβληματισμούς που τέθηκαν στην πολύ σοβαρή συζήτησή μας για ένα θέμα που μας καίει και μας νοιάζει πολύ. Που δεν το βλέπουμε επιπόλαια, αλλά πολύ σοβαρά. Γιατί πιστεύουμε στο πράγμα αυτό, πιστεύουμε στην ιδέα αυτή. Και θέλουμε να την υπηρετούμε όσο μπορούμε καλύτερα.
Σίγουρα ο εθελοντισμός είναι σαν ενέργεια και σαν πράξη θαυμαστός. Και πάντα έχει να κάνει με τον καλύτερο εαυτό του ανθρώπου και τις ψηλότερες αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη.
Σίγουρα ο εθελοντισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
– Μπορούμε άραγε, να τον διαφυλάξουμε και πως;
– Και βέβαια μπορούμε να το κάνουμε. Με τη δουλειά του ο καθένας. Με δράσεις ουσιαστικές και αποτελεσματικές, όχι για το θεαθήναι, που περιχαρακώνουν ο έργο μας, διαφυλάττουν την ιδέα του εθελοντισμού και την κρατούν ψηλά στην συνείδηση του κόσμου.
Μπεμπ. Α.

ΓΙΑΤΡΟΙ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΓτΚ)
Οι ΓτΚ συνέχισαν τους δωρεάν εμβολιασμούς στο 4 ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ Αγίας Βαρβάρας στις 2 – 3 Νοεμβρίου.
Η 20η δράση εμβολιασμών και παιδιατρικής φροντίδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, που οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να φέρουν τα παιδιά τους στην Κινητή Παιδιατρική Μονάδα που βρίσκονταν, στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας.
Χώρος Διεξαγωγής: 4ο ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ Αγίας Βαρβάρας, Σίφνου 18.
Oι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της Vodafone συνεχίζουν την υλοποίηση προγράμματος δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και περίθαλψης παιδιών που το έχουν ανάγκη και εντείνουν τη δράση της Κινητής Παιδιατρικής Μονάδας με περισσότερες επισκέψεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Συλλογή Φαρμάκων από τους υπαλλήλους
του Ο.Τ.Ε. για τους Γιατρούς του Κόσμου

Μια ακόμη δράση συμπαράστασης στο έργο των Γιατρών του Κόσμου ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στα γραφεία της Περιφέρειας του Ο.Τ.Ε. στο Ηράκλειο, που οι υπάλληλοι του οργανισμού παρέδωσαν μεγάλη ποσότητα φαρμάκων για τις ανάγκες του ιατρείου των Γιατρών του Κόσμου στην Κρήτη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο κ. Ελευθέριος Παναγιωτάκης, Διευθυντής Τεχνικής Περιφέρειας Κρήτης και Νήσων, ο κ. Ιωάννης Βλαχάκης, Υπ/ντης Συντονισμού και Ελέγχου, ο κ. Νικόλαος Μητροκώστας, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Κρήτης και Νήσων, καθώς και πλήθος εργαζομένων του Ο.Τ.Ε. Ο κ. Παναγιωτάκης μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημαντικότητα του έργου που επιτελούν οι Γιατροί του Κόσμου, αλλά και την ευθύνη όλων των πολιτών να σταθούν επάξια στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, ενώ ο κ. Βλαχάκης αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση και το υψηλό αίσθημα αλληλοβοήθειας που επιδεικνύουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του Ο.Τ.Ε. σε τέτοιου είδους σκοπούς που αν μη τι άλλο στοχεύουν στο να κρατήσουν ζωντανή την κοινωνία. Ο κ. Ηλίας Κυριακόπουλος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Κρήτης των Γιατρών του Κόσμου, αφού ευχαρίστησε την μεγάλη οικογένεια του Ο.Τ.Ε. για την προσφορά της, τόνισε ότι τα σημερινά “χαμόγελα” όλων αυτών που προσφέρουν από το υστέρημα τους για το συνάνθρωπο ισοδυναμούν με χιλιάδες χαμόγελα ελπίδας και αισιοδοξίας ανθρώπων που χρήζουν βοηθείας. Eνας αγώνας που δεν τελειώνει ποτέ, ένας αγώνας ζωής που δε σταματά, γιατί όπου υπάρχουν άνθρωποι βρισκόμαστε για να στηρίξουμε επί τω πρακτέο την προσπάθεια τους για ζωή, την προσπάθεια τους για αξιοπρέπεια κάνοντας την ελπίδα πράξη!

Ευχαριστήριο
για την εθελοντική αιμοδοσία
στο Γ.Ν. Χανίων

Με αρκετά μεγάλη προσέλευση πολιτών ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία που συνδιοργάνωσαν οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με την Eνωση Προστασία Καταναλωτών Κρήτης στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων κατά το διάστημα 21 – 23 Οκτωβρίου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσοι αφιέρωσαν λίγο από τον χρόνο τους για να κάνουν μαζί μας την Ελπίδα πράξη. Η ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.

Τα στατιστικά ιατρείου από 29 Οκτωβρη
εως 1 Νοεμβρίου είναι
ΑΙΓΥΠΤΟΣ    1
ΑΛΒΑΝΙΑ    5
ΑΛΓΕΡΙΑ    3
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    2
ΕΛΛΑΔΑ    20
ΜΑΡΟΚΟ    14
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    2
ΠΟΛΩΝΙΑ    1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    1
ΡΩΣΙΑ    1
ΣΕΡΒΙΑ    1
ΣΥΡΙΑ    1
ΣΥΝΟΛΟ    52

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες