Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

“Site” του Κρις Γιανάκου

Την ευκαιρία να γνωρίσει έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες, τον χανιώτικης καταγωγής Κρις Γιανάκο, έχει το κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεση “Site” που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Aξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Κρις Γιανάκος δείχνει αντιπροσωπευτικά έργα από όλη την καλλιτεχνική του διαδρομή στον γενέθλιο τόπο των γονιών του.
Ο πρόεδρος της Πινακοθήκης Γιώργος Βαρουδάκης έκανε λόγο για μια έκθεση εφάμιλλη των σπουδαίων εκθεσιακών γεγονότων που γίνονται στην Αθήνα και διεθνώς, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την εν λόγω έκθεση δημιουργείται ένα νέο εφαλτήριο για το μελλοντικό έργο και την προβολή της Δημοτικής Πινακοθήκης των Χανίων σε μια πορεία που να διαπερνά τα επαρχιακά δεδομένα και ίσως και τα σύνορα της χώρας μας.
«Κρις Γιανάκος, ένα όνομα σύμβολο στο στερέωμα της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης. Πρωταγωνιστικό πρόσωπο εδώ και χρόνια της νεοϋορκέζικης πρωτοπορίας που επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει τη σύγχρονη τέχνη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουδάκης.
Ο Κρις Γιανάκος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο ιστορικό της διοργάνωσης της έκθεσης στα Χανιά αλλά και τις ιδιαιτερότητες της έκθεσης λόγω του περιορισμένου μπάτζετ αλλά και της μορφής του κτηρίου.
Υπογράμμισε ακόμα τη συμβολή των Σοφίας Μαυρουδή, Μπάρμπαρα Νάιτ και της κόρης του Μάγια Γιανάκου, προκειμένου τα έργα να «παντρευτούν» με το κτήριο της Πινακοθήκης.
«Νομίζω ότι ο κόσμος μέσα από την έκθεση αυτή μπορεί να καταλάβει τη δουλειά μου. Πρόκειται για έργα που προέρχονται από αρχιτεκτονικές ιδέες, της αρχαιότητας και σύγχρονες», τόνισε ο κ. Γιανάκος.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Σοφία Μαυρουδή μιλώντας για το έργο του Κρις Γιανάκου τόνισε ότι πρόκειται για ένα «τοποειδικά», που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τον χώρο που εκθέτει ως κομμάτι των έργων. «Στην τοποειδική τέχνη η έννοια του χώρου σε ένα έργο δεν περιορίζεται στα φυσικά στοιχεία αλλά συμπεριλαμβάνει την ιστορία και την ταυτότητα του τόπου», εξήγησε η κα Μαυρουδή.
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επεσήμανε ότι με την έκθεση «Site» η Πινακοθήκη συνεχίζει ένα σπουδαίο έργο που επιτελεί όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ χαρακτήρισε τον Κρις Γιανάκο ως ένα πολύ σημαντικό εικαστικό.  Να σημειώσουμε ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως στις 10 Σεπτεμβρίου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες