Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Συνήγορος του Πολίτη: Υπάρχουν διαδικασίες για να ψηφίσουν οι 18χρονοι

Το νομοθετικό σύστημα προβλέπει διαδικασίες για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των νέων εκλογέων στις προσεχείς εκλογές, δηλώνει η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, με αφορμή την αδυναμία των 18χρονων να ψηφίσουν στις 25 Ιανουαρίου.

Το πρόβλημα αφορά περίπου 100.000 νέους εκλογείς, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, θέμα που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση με εκατέρωθεν καταγγελίες.

Όπως αναφέρει το in.gr σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «οι γεννηθέντες το 1997, οι οποίοι δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων που τηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει του ότι η διαδικασία σύνταξης των ονομαστικών καταστάσεων από τους δημάρχους θα λάβει χώρα την 1η έως και τέλος Φεβρουαρίου του 2015, δεν θα ψηφίσουν στις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

Ο Συνήγορος του Πολίτη ως ανεξάρτητη Αρχή, υπογραμμίζει ότι για την επίλυση του ζητήματος προβλέπονται οι νόμιμες διαδικασίες, αρκεί να κινητοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί. «Δεν είναι θέμα παρανομίας, είναι ένα πρόβλημα το οποίο καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί» υπογραμμίζει η κ. Σπανού.

Διευκρινίζει δε ότι το πρόβλημα δημιουργείται γιατί ο νόμος προβλέπει μεν την ψήφο των εκλογέων στην ηλικία των 18 ετών, η ενημέρωση, όμως, των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα όταν γίνονται εκλογές στις αρχές του έτους να μην είναι συμπληρωμένοι οι κατάλογοι με τους νέους ψηφοφόρους.

Αυτό προβλέπεται από τον νόμο, σημειώνει η κ. Σπανού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα ζήτημα, διότι αφενός προβλέπεται η ψήφος, αφετέρου δεν είναι τεχνητά εφικτό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα