Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Συνέδριο για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας

Στενά συνδεδεμένες στη λογοτεχνία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό για αιώνες παραμένουν η Ελλάδα και η Ιταλία, με συνδετικό κρίκο του ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας.
Αυτά μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν στο  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ελλάδα – Ιταλία: πολιτιστικές σχέσεις (από το 16ο στον 20ον αιώνα)» που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε χθες. Το συνέδριο που ανέλυσε τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας τα τελευταία 400 χρόνια πραγματοποίησε  η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Iδρυμα Καψωμένου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στον Πύργο Αλικιανού.
Στο εξαιρετικά σπουδαίο έργο του καθηγητή  Καθηγητή Κωνσταντίνου Νίκα, διευθυντή Νεοελληνικών Σπουδών στο Istituto Universitario Orientale (Napoli, Ιταλία), εκδότη του δίγλωσσου περιοδικού “Ιταλοελληνικά. Rivista di cultura Greco-moderna” στον οποίο ήταν αφιερωμένο και το συνέδριο αναφέρθηκε ο κ. Ερατοσθένης Καψωμένος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στην ανάγκη διατήρησης του ιδιώματος των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας αναφέρθηκε ο κ. Γ.  Γιάννης Σιδηροκαστρίτης, ενώ επισημάνθηκε η σημασία μιας συγκροτημένης προσπάθειας από την ελληνική πολιτεία και τους φορείς της ώστε να διδάσκεται η διάλεκτος των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας στους νέους της περιοχής για να μην χαθεί.  Το παρήγορο είναι πως οι ελάχιστοι από τους νέους που μιλούν Νέα Ελληνικά στις περιοχές αυτές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιβίωση του ιδιώματος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες