Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Ποιές περιοχές της πόλης των Χανίων επηρεάσθηκαν από το σεισμό των 4,9 Ρίχτερ

Μετά την σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ οι σεισμολόγοι εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην  περιοχή του Ν. Χανίων, αποδίδοντας το τεκτονικό φαινόμενο στην διέγερση του ρήγματος κοντά στο Σφηνάρι της Κισάμου.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι μικρής έντασης σεισμοί, θα συνεχιστούν για – τουλάχιστον- μία ακόμη εβδομάδα, όπως επεσήμανε στα Χανιώτικα νέα ο Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωφυσικής & Σεισμολογίας στο ΤΕΙ Κρήτης και  Επισκέπτης Καθηγητής, Φυσικής Εσωτερικού της Γης, University College London, UK,  Δρ. Φίλιππος Βαλλιανάτος

 

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

Ποιές όμως περιοχές της πόλης των Χανίων επηρεάσθηκαν περισσότερο από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ;

Δείτε παρακάτω τον χάρτη κατανομής της σεισμικής επιτάχυνσης ( shake map) στην  πόλη των Χανίων από τον σεισμό.

Ο χάρτης έχει δημιουργηθεί από τις μετρήσεις των επιταχυνσιογράφων που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στην πόλη των Χανίων, το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με την έδρα UNESCO  Φυσικής της Στερεάς Γης.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαλλιανάτος, η σεισμική επιτάχυνση είναι ένα μέτρο της δύναμης που δέχτηκαν τα κτήρια της πόλης των Χανίων σε κάθε περιοχή. Τα εδαφικά χαρακτηριστικά της πόλης των Χανίων δεν είναι ίδια παντού, διότι τα χαρακτηριστικά της εδαφικής ενίσχυσης μέσα στην πόλη κατανέμονται διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή.

Για παράδειγμα οι περιοχές που είναι με κόκκινο χρώμα στον χάρτη, δέχτηκαν την μεγαλύτερη σεισμική επιτάχυνση.

Πού οφείλεται αυτό;

Ο συντελεστής σεισμικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο, καθορίζεται από το πόσα ιζήματα ή άλλα γεωλογικά υλικά υπάρχουν κάτω από κάθε περιοχή, τι δομή εδάφους έχει, ποια είναι η γεωλογική της σχέση, ποια είναι η κατανομή σεισμικών ταχυτήτων.

Όταν κάτω από μια περιοχή υπάρχουν ιζήματα ή άλλα γεωλογικά υλικά, η εδαφική κίνηση ( μετά από σεισμό) πολλαπλασιάζεται. Αυτός ο πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας απεικονίζεται για τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στον συγκεκριμένο χάρτη:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα