Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

“Συμβιώνω με τα ζώα” – ένα καινοτόμο πρόγραμμα σε σχολεία του Αποκόρωνα

Πρακτικές συμβουλές για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε απέναντι σε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα είχαν την ευκαιρία να λάβουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλυβών μέσα από το πρόγραμμα “Συμβιώνω με τα ζώα” το οποίο παρουσίασαν την Πέμπτη οι άνθρωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα πρόκειται να παρουσιαστεί σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αποκορώνου στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την καλλιέργεια του σεβασμού απέναντι στα ζώα. “Ο Δήμος Αποκορώνου εδώ και 1,5 χρόνο έχει ξεκινήσει δράσεις που έχουν να κάνουν με τα αδέσποτα στην περιοχή μας. Έχει συστήσει την Επιτροπή που προβλέπεται από τον νόμο, έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο όπου στειρώνει, τσιπάρει και περιθάλπτει τα ζώα, ενώ χρηματοδοτούμε την αγορά τροφής την οποία τοποθετούμε σε ταΐστρες που έχουμε εγκαταστήσει για τα αδέσποτα. Το σημαντικότερο όμως είναι η εκπαίδευση των παιδιών, που αποτελούν τους αυριανούς πολίτες, για το πως πρέπει να συμβιώνουν με τα ζώα”, τόνισε σχετικά ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ενώ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα ως δείκτη πολιτισμού ενός τόπου.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αγγέλα Μπαρτζιώκα έδωσε στα παιδιά πρακτικές συμβουλές για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν αδέσποτα ζώα.

“Για παράδειγμα όταν ένα παιδί περπατάει στον δρόμο και συναντήσει ένα ξένο ή αδέσποτο σκυλί το οποίο έχει απειλητικές διαθέσεις, δηλαδή γαβγίζει ή δείχνει τα δόντια του, τότε το παιδί το πρώτο που δεν πρέπει να κάνει είναι να τρέξει. Κι αυτό διότι τα σκυλιά είναι ζώα που έχουν μάθει να κυνηγάνε θηράματα και όταν δουν κάτι να τρέχει πάνε να το πιάσουν χρησιμοποιώντας αρχικά τα μπροστινά τους πόδια ή τα δόντια τους προκειμένου να συγκρατήσουν το θήραμα. Γενικό συμπέρασμα είτε είμαστε σε ποδήλατο, είτε σε μηχανή, είτε τρέχουμε είναι ότι δεν πρέπει ποτέ όταν δούμε ένα αδέσποτο σκυλί να τρέξουμε. Πρέπει να καθίσουμε ακίνητοι, να μην το κοιτάμε στα μάτια και αφού έρθει και μας μυρίσει αυτό θα φύγει κι εμείς θα μπορέσουμε με πολύ αργά βήματα να απομακρυνθούμε χωρίς κίνδυνο”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Μπαρτζιώκα.

Επίσης, συμβούλεψε τα παιδιά να μην πλησιάζουν αδέσποτα ή άλλα σκυλιά που δεν γνωρίζουν αλλά εφόσον θέλουν να γνωριστούν, παρουσία πάντα των γονιών τους, να αφήσουν το σκυλί να έρθει προς αυτά. “Σε αυτή την περίπτωση από μακριά απλώνουμε το χέρι μας και αν θέλει το σκυλί θα έρθει να μας μυρίσει. Μόνο τότε ασχολούμαστε με το ζώο. Αν δεν έρθει δεν το αναγκάζουμε”, σημείωσε. Επιπλέον, τόνισε ότι ένα σκυλί το χαϊδεύουμε πάντα κάτω από τον λαιμό και ποτέ πάνω από το κεφάλι καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλητική κίνηση, όπως επίσης ως απειλητικό μπορεί να ερμηνευτεί για τα σκυλιά το κοίταγμα στα μάτια.

ΖΩΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Εξίσου σημαντικό δίνει το πρόγραμμα “Συμβιώνω με τα ζώα” στο κομμάτι των προϋποθέσεων για την απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς. “Αυτό που προσπαθούμε να πούμε στα παιδιά είναι ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδι. Αν κάποιο παιδί θέλει ένα ζωάκι πρώτα από όλα θα πρέπει να το συζητήσει με όλη την οικογένεια και όλη η οικογένεια να αποφασίσει ότι μπορεί να χειριστεί ένα ζώο. Ο λόγος είναι ότι το ζώο δεν το παίρνει κανείς ούτε για ένα μήνα ούτε για ένα χρόνιο αλλά για τουλάχιστον 15 χρόνια”, επεσήμανε σχετικά η κα Μπαρτζιώκα μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Τέλος, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη αναφερόμενη στην εφαρμογή του προγράμματος το οποίο “τρέχει” η Ομοσπονδία τα τελευταία 6-7 χρόνια στην Κρήτη και πλέον έχει επεκταθεί η παρουσίασή του και στην υπόλοιπη Ελλάδα τόνισε ότι ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί στα παιδιά η έννοια του σεβασμού απέναντι στα ζώα.
“Θέλουμε να τα διδάξουμε την ενσυναίσθηση και να καταλάβουν τα παιδιά ότι και τα ζώα είναι απολύτως συναισθανόμενα πλάσματα. Νομίζουμε πάντως ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει πάρα πολλά και το κλίμα στην πόλη και τον Νομό μας σιγά – σιγά αλλάζει και βελτιώνεται προς το καλύτερο”, σχολίασε η κα Μπομπολάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα