Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Συμπτώσεις ή μήπως ελλείψεις…

Η αστεία πλευρά των συμπτώσεων ή “νόμων” όπως αποκαλούνται κοροϊδευτικά, έχει τις ρίζες της στην έλλειψη οργάνωσης, προετοιμασίας και προβλεπτικότητας.

Eλλείψεις, παραλείψεις που οδηγούν σε καθυστερήσεις, άγχη και λάθη παρατηρούμε σε υπηρεσίες, καταστήματα, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Ευτυχώς, όχι παντού και όχι πάντοτε. Υπάρχουν όμως σε μικρές και μεγάλες διοργανώσεις, κι έτσι εθιζόμαστε να τις θεωρούμενες “σχεδόν”  φυσιολογικές. Η καθυστέρηση στην έναρξη μιας εκδήλωσης ονομάζεται ακαδημαϊκό τέταρτο. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή σπάνια ένα μάθημα αρχίζει στην ώρα του, όπως δηλώνουν μαθητές. Σε άλλες περιπτώσεις είναι η έλλειψη (ή κατάληψη) καθισμάτων, εντύπων, υλικών, μικροφωνικής. Όλα τα συνηθίσαμε. Ευτυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις. Το προηγούμενο Σάββατο η μεγάλη εκδήλωση για τα παιδιά στο Πολυτεχνείο δεν είχε καθυστερήσεις, ούτε ελλείψεις προσωπικού-εθελοντών, ούτε ελλείψεις υλικών και γραφικής ύλης. Δεν υπήρχαν συμπτώσεις λαθών…
Οι νόμοι των συμπτώσεων
Να ξεχαστούμε είναι ανάγκη, να κάνουμε διάλειμμα και να δούμε την αστεία πλευρά και την σοβαρή πλευρά ενός κειμένου που αλίευσα στο διαδίκτυο. Τα σχόλια δικά μου:
•“Ο νόμος των μηχανικών επισκευών” μας λέει ότι μόλις τα χέρια σου γεμίσουν γράσο και λάδια, τότε αρχίζει να σε φαγουρίζει η μύτη σου ή να σε κυνηγάει μια σφήκα.
• “Ο νόμος της βαρύτητας” υπαγορεύει ότι όταν ρίξεις μια βίδα, θα κυλήσει σε σημείο που δύσκολα την βρίσκεις. Συμβαίνει ιδιαίτερα συχνά, σε όσους δεν μπορούν να σκύψουν.
• “Ο νόμος των πιθανοτήτων” προβλέπει ότι η πιθανότητα να σε παρατηρούν γείτονες ή περαστικοί είναι ευθεία ανάλογος με την βλακεία της πράξης σου.
• “Ο νόμος των τυχαίων αριθμών” είναι δάκτυλος των εταιρειών τηλεφωνίας και κανονίζει κάθε φορά που παίρνεις λάθος αριθμό να μην είναι ποτέ κατειλημμένο το τηλέφωνο.
• “Ο νόμος της διαφοροποίησης” προβλέπει κάθε φορά που αλλάζεις σειρά σε μια ουρά, τότε αυτή που άφησες, κινείται ταχύτερα.
• “Ο νόμος του λουτρού” ρυθμίζει μόλις γεμίσεις σαπουνάδες, να κτυπήσει το τηλέφωνο στην άλλη άκρη του σπιτιού.
• “Ο νόμος της συνάντησης” υπαγορεύει ότι η πιθανότητα να συναντήσεις ένα γνωστό ή γνωστή αυξάνει δραματικά όταν συνοδεύεις κάποιο ή κάποια που δεν θέλεις να σε δουν μαζί.
Ιδιαίτερα, όταν είσαι στην άκρη του κόσμου και δεν μπορείς να δικαιολογήσεις την παρουσία σου…
• “Ο νόμος του αποτελέσματος” ενεργοποιείται όταν προσπαθείς να πείσεις ένα άτομο ότι μια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή είναι χαλασμένη, τότε αυτή θα δουλέψει. Σε πολλές περιπτώσεις η συσκευή δεν ήταν καν στην πρίζα.
• “Ο νόμος του θεάτρου” οργανώνει έτσι τους θεατές, ώστε αυτοί που κάθονται στη μέση της σειράς να φθάνουν τελευταίοι και αφού έχει κτυπήσει το 3ο κουδούνι.
Επιπλέον, οι ίδιοι θα σηκωθούν από τις θέσεις τους μερικές φορές και θα φύγουν πριν καλά-καλά τελειώσει η παράσταση.
• “Ο νόμος του καφέ” είναι ο πιο απαίσιος γιατί συνωμοτεί εναντίον της ξεκούρασης σου. Μόλις αποφασίσεις να κάνεις άλλο ένα διάλειμμα για καφέ, κάποιος προϊστάμενος ή πελάτης θα σου ζητήσει να κάνεις το πιο βαρετό πράγμα της ημέρας.
• “Ο νόμος της εμφάνισης” είναι απογοητευτικός. Βλέπεις σε μια βιτρίνα ένα ελκυστικό κομμάτι. Πας μετά από 1-2 μέρες και το μέγεθος σου δεν υπάρχει. Επιπλέον, ό,τι ρούχο υπάρχει στο μέγεθος σου δεν βλέπεται.
• “Ο νόμος της επάρκειας αγαθών” προβλέπει ότι μόλις βρεις ένα προϊόν που σε εξυπηρετεί, είτε θα σταματήσουν να το παράγουν, είτε το κατάστημα δεν θα το πουλά. Στην περίπτωσή μας θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.
• “O νόμος της υγείας” ενεργοποιείται συχνότερα. Δεν αισθάνεσαι καλά, σε πείθουν να κλείσεις ραντεβού κι όταν έλθει η ώρα να πας στο ιατρείο αισθάνεσαι περδίκι.
Αν δεν κλείσεις ραντεβού, έ τότε μπορεί και να τινάξεις τα πέταλα.
Ο νόμος αυτός δεν ισχύει αν κλείσεις ραντεβού μετά από 3-5 μήνες σαν ασφαλισμένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Συμπερασματικά
Έχουμε, τουλάχιστον, τρεις επιλογές:
• Να δούμε το αστείο πρόσωπο των “νόμων” και να τους δεχθούμε σαν περίεργες συμπτώσεις.
• Να ανακαλύψουμε το υπονοούμενο μήνυμά τους και να τους αποδεχθούμε σαν δεδομένους.
• Να τους ερμηνεύσουμε σαν κάλεσμα αλλαγής σε νοοτροπίες και συνήθειες.

• Επικοινωνία polygnosi@gmail.com   facebook: polygnosi
*Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Μ.Edu., συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’,
‘Θυμάμαι εύκολα’, ‘Μελετώ αποτελεσματικά’.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα