Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Συμπαντική αγάπη και άνθρωπος

Αφορμή  για την παρούσα εργασία στάθηκε το σπουδαίο  κι αξιόλογο άρθρο της κας Ρόζας Τζιγκουνάκη “ΑΓΑΠΗ: όταν τα δυο άκρα συναντιούνται  σε  μια μοναδική λέξη…”, στα “Χ.Ν.” της 11-08-2018. Η αρθρογράφος, σαφέστατα, εκδηλώνει το ελεύθερο, το ευαίσθητο, το αισιόδοξο κι ενθουσιαστικό του χαρακτήρα της καθώς και το αληθινό ανθρώπινο πρόσωπό της.

Με λογοτεχνική –θα έλεγα- μαεστρία, η αρθρογράφος παρέθεσε επιστολή του μεγαλύτερου φυσικού επιστήμονα του εικοστού αιώνα Άλμπερτ  Αϊνστάϊν προς τη θυγατέρα του Λίζερλ  Αϊνστάϊν  και αφορούσε τις φιλοσοφικές του απόψεις πάνω στις συμπαντικές διαστάσεις της ΑΓΑΠΗΣ. Θα  προσπαθήσουμε  με κάθε συντομία να αναφερθούμε στο Απόλυτο μέγεθος της ΑΓΑΠΗΣ, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή και ορίζεται από σημαντικά πρόσωπα της Ιστορικής πραγματικότητας, αλλά και από απλούς συνανθρώπους μας.

ΩΣΤΟΣΟ, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των αγαπητών αναγνωστών και φίλων των «Χ.Ν.» θα παραθέσουμε τα πιο κρίσιμα και σπουδαία αποσπάσματα της επιστολής του μεγάλου Α. Αϊνστάϊν:

1.- «Όταν πρότεινα τη θεωρία της σχετικότητας, ελάχιστοι με κατάλαβαν και αυτό που θα αποκαλύψω τώρα θα συγκρουστεί με την παρανόηση και την προκατάληψη του κόσμου».

2.- « Υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή δύναμη που, μέχρι σήμερα, η επιστήμη δεν έχει βρει επίσημη εξήγηση για αυτήν. Είναι μια δύναμη που περιλαμβάνει και διέπει όλους, είναι πίσω από κάθε φαινόμενο που λειτουργεί στο σύμπαν και δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί από εμάς. Αυτή η παγκόσμια δύναμη είναι η  ΑΓΑΠΗ.»

3.- « Όταν  οι επιστήμονες ερεύνησαν για μια ενοποιημένη θεωρία του σύμπαντος, ξέχασαν την πιο ισχυρή αόρατη δύναμη: Η αγάπη είναι φως, που φωτίζει αυτούς που δίνουν και λαμβάνουν. Η αγάπη είναι βαρύτητα, επειδή κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται έλξη για άλλους. Η αγάπη είναι δύναμη, διότι πολλαπλασιάζει το καλύτερο που έχουμε, και επιτρέπει στην ανθρωπότητα να μην σβήσει στον τυφλό εγωισμό της.  Η Αγάπη ξεδιπλώνει και αποκαλύπτει. Για την αγάπη ζούμε και πεθαίνουμε. Αγάπη είναι ο Θεός και Θεός είναι η Αγάπη(!!)»

4.- « Η δύναμη αυτή εξηγεί τα πάντα και δίνει νόημα στη ζωή…»

5.- « Αν θέλουμε το είδος μας να επιβιώσει, αν θέλουμε να βρούμε το νόημα της ζωής, αν θέλουμε να σώσουμε τον κόσμο και κάθε ον με αισθήσεις που κατοικεί σε αυτόν, η αγάπη είναι η μία και μοναδική απάντηση..»

6.- « Ωστόσο, κάθε άτομο φέρει μέσα του μια μικρή αλλά ισχυρή γεννήτρια αγάπης της οποίας η ενέργεια περιμένει να απελευθερωθεί».
Με απόλυτο σεβασμό στο ελεύθερο, το διαφορετικό, το αναντικατάστατο κι ανεκτίμητης αξίας ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς σχόλια, θα παραθέσουμε κι άλλες γνωστές απόψεις ή ορισμούς της ΑΓΑΠΗΣ:

Για συναισθηματικούς και προσωπικούς λόγους ξεκινώ με τον αείμνηστο συμμαθητή και φίλο μου στο Γυμνάσιο Βεροίας, τον αξεπέραστο Καθηγητή Αρχιτέκτονα και τον μεγαλύτερο σύγχρονο εικαστικό καλλιτέχνη Ευθύμη – Μάκη Βαρλάμη: « Διδάχθηκα και μυήθηκα μέσα στην Εκκλησία της Ορθοδοξίας, ιδιαίτερα μέσα στο μυστήριο της Αγάπης. Το μυστήριο της Αγάπης είναι ο Χριστός, δηλαδή το Άπειρο και το Απόλυτο. Οι εμπειρίες που έκανα στη ζωή μου είναι ότι οι άνθρωποι φοβούνται να πλησιάσουν το Απόλυτο, δηλαδή δεν διαλέγουν τον δρόμο της Αγάπης. Ο Χριστιανισμός –ιδιαίτερα η Ορθοδοξία- δεν είναι ψευδαισθήσεις, ούτε μια μοιρολατρική και τυπολατρική θρησκεία, είναι η πιο δυναμική στρατηγική  που μπορεί κάθε άνθρωπος να τη βιώσει, ιδιαίτερα η νεολαία μας που πολλές φορές ξεγελιέται σε μια τεχνολογία επίκαιρη που δεν έχει κανένα όραμα, κανένα πρόσταγμα, καμιά χαρμόσυνη είδηση, παρά μόνο την αναφορά μας στον ανόργανο κόσμο, στον νεκρόφιλο υλισμό..»

2.- Ο διεθνούς φήμης Καθηγητής Θεολογίας και Ορθόδοξος Επίσκοπος Διοκλείας [Λονδίνο] ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ  ΓΟΥΕΑΡ, όπως και ο δικός μας Καθηγητής Θρησκειολογίας – Κοινωνιολογίας Μάριος Μπέγζος, αναφέρονται στο μυστήριο ανθρώπινο πρόσωπο και στη σύζευξη – πάντρεμα της Αγάπης με το έτερο Απόλυτο και δίδυμο μέγεθος της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ [απόλυτο μέγεθος της αυτοσυνειδησίας, της φωνής της συνείδησης, της δύναμης της ελεύθερης απόφασης, του δικαιώματος και της ικανότητας της ηθικής εκλογής – επιλογής], που ενώνει όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και τους οδηγεί στην πνευματική – συναισθηματική τους ωρίμανση.

3.- Η Αγία Γραφή μας βεβαιώνει: «Ο Θεός  αγάπη  εστίν [Ιωάν. 4, 16]» Δεν μας λέει ότι ο Θεός έχει αγάπη, ότι δηλαδή η αγάπη είναι ένα προσόν, μια ιδιότητα του Θεού. Μας βεβαιώνει ότι αυτό που είναι ο Θεός είναι η ΑΓΑΠΗ.

4.- Ο γνωστός Θεολόγος Καθηγητής – Κοινωνιολόγος Χρήστος Γιανναράς στο βιβλίο του «Αλφαβητάρι της πίστης», αναφερόμενος στην προσωπική Ύπαρξη του Θεού γράφει: « Ο Θεός είναι άπειρος και απεριόριστος, -υπέρ το πού- , γιατί ο προσωπικός τρόπος της υπάρξεώς του είναι η αδιάστατη κοινωνία της αγάπης: υπάρχει ως ΑΓΑΠΗ, όχι ως αυτόνομη ατομικότητα, γι’ αυτό και δεν αντι-τίθεται δημιουργώντας απόσταση και επομένως μετρητά μεγέθη..»

5.- Ο χαρισματικός Καθηγητής Σταύρος Σ. Φωτίου, αναλύοντας την περικοπή του αποστολικού κειμένου του Απ. Παύλου που αναγιγνώσκεται κατά την τελετή του γάμου των μελλονύμφων, δίνει απίστευτα τέλειο κι αξιοθαύμαστο ορισμό της αληθινής κι ανυπόκριτης αγάπης: «ΑΓΑΠΗ είναι η έμπονη, η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣΤΙΚΗ  ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ –όχι το απλό συναίσθημα-, η προσωπική κίνηση ΑΥΤΟΕΞΟΔΟΥ, το σπάσιμο του ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΥ, η ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗ  στον αγαπώμενο συνάνθρωπό μας: καθένας κάνει στον άλλο δώρο την ύπαρξή του, υπάρχει επειδή ΑΓΑΠΑ, ο άλλος είναι η ζωή του…»

6.- Στα παιδικά μας χρόνια και στα καμπίσια «ψωμοτόπια» μας της Ερατεινής Ημαθίας, οι ηλικιωμένοι συγχωριανοί συμβούλευαν κάθε τόσο: «Μην τσακώνεστε, να αγαπάτε και να τούς συμπαραστέκεστε τους άλλους.. (!!)»

7.- Πριν από κάμποσα χρόνια, τυχαία παραβρέθηκα στο κέντρο της πόλης των Χανίων, όπου κάποιο τοπικό τηλεοπτικό συνεργείο έπαιρνε στους δρόμους συνέντευξη με θέμα τί είναι η ΑΓΑΠΗ; Ένας νεαρός πετάχτηκε κι αυθόρμητα έδωσε την απάντησή του: «Να, αγάπη είναι η σχέση που έχω με την κοπελιά μου..(!!)»

8.- Η παραπάνω αναφορά είναι επιλεκτική κι όχι αποκλειστική και είναι η ώρα να καταλήξουμε στον υπέροχο και πλήρη Ύμνο της Αγάπης x Η Αγιογραφική Αγάπη είναι που «μένει». Είναι η τελείωση του ανθρώπινου χαρακτήρα. Η μεγαλύτερη κι αποτελεσματικότερη δύναμη και ενέργεια μέσα στο Σύμπαν. Η πεμπτουσία της φύσεως του Θεού, που μπορεί να γίνει κτήμα όλων των ανθρώπων του πλανήτη μας. Αλλά, και το πιο αποτελεσματικό όπλο της Χριστιανικής Εκκλησίας: Ακατανίκητο, Αθάνατο, Αιώνιο.

Στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή του [Κεφ. ΙΓ΄, 1-8] ο Απόστολος Παύλος υμνεί την Αγάπη και βεβαιώνει τη δυναμική της:

1.- «Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον»

2.- «Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ [γνωρίσω] τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε  όρη μεθιστάνειν [μετακινώ], αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.»

3.- «Και εάν ψωμίσω [διαθέσω] πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι»

4.- «Η αγάπη μακροθυμεί [έχει μεγαλοψυχία – ανεκτικότητα], χρηστεύεται [είναι χρήσιμη κι εξυπηρετική], η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται [δεν έχει περηφάνεια κι αυθάδεια], ου φυσιούται [δεν ξιππάζεται]»

5.- « Ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται [δεν εξερεθίζεται εναντίον άλλου], ου λογίζεται το κακόν.»

6.- «Ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία»

7.- «Πάντα στέγει [σκεπάζει – καλύπτει], πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει»

8.- «Η αγάπη ουδέποτε  εκπίπτει [δεν ξεπέφτει ποτέ και είναι αιώνια»
Τις ευχαριστίες και τα θερμά μας συγχαρητήρια στην συνεργάτιδα των «Χ.Ν.» κ. Ρόζα Τζιγκουνάκη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα