Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σημαντικές απώλειες

Πρόσφατα ο ελληνικός πολιτισμός είχε απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό του. Εφυγαν από τη ζωή, σχεδόν ταυτόχρονα, σημαντικοί Ελληνες καλλιτέχνες με πολύ μεγάλο έργο και προσφορά ο καθένας στον τομέα του.

Ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλης, ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.
Ο “Ιταλός” της Arte Povera Γιάννης Κουνέλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936, ανήκει σ’ εκείνους τους καλλιτέχνες που  έδωσαν των οματιών τους προκειμένου να βρουν το δρόμο τους. Από νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου έζησε σχεδόν όλη του ζωή. Το έργο του χαρακτηρίζεται πρωτοποριακό και αυτό γιατί αξιοποίησε τα πιο ευτελή υλικά, αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί ως σίδερα, όπως παλιά κρεβάτια, ράγες, μεταλλικά πλέγματα, ξύλα, παλιά έπιπλα, κουφώματα… εντάσσοντάς τα στο εικαστικό του σύμπαν, τους έδινε μια άλλη διάσταση -χρήση, κάνοντας έργα τέχνης.
Έφθασε στην κορύφωση της εικαστικής του πρότασης, όταν οργάνωσε μια έκθεση στη Ρώμη με άλογα!! όπου είχε τεράστια επιτυχία. Γενικά το έργο του είχε πάντα κάτι πρωτότυπο, δίνοντας έμφαση ακόμα και στους χώρους. Μάλιστα το 1994 παρουσίασε μια έκθεση σε φορτηγό πλοίο στον Πειραιά.
Ο Δημήτρης Μυταράς, ο πολύχρωμος ζωγράφος, γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1934. Πνευματικό τέκνο του Γιάννη Μόραλη και του Σπύρου Παπαλουκά με σπουδές στο Παρίσι. Στα έργα του τα έντονα και καθαρά χρώματα. Επίσης είχε και στο θέατρο σημαντική παρουσία ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο θέατρο τέχνης στο ΚΘΒΕ και στο Εθνικό. Συμμετείχε σε αρκετές εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά και σε άλλες εκθέσεις. Στη γενέτειρά του την Χαλκίδα, ίδρυσε το Εργαστήρι Τέχνης, με πολύ μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας κυρίως εκπαιδευτικό έργο στην γύρω περιοχή. Ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Νίκος Κούνδουρος, ο σκηνοθέτης των μεγάλων έργων με καταγωγή από τα Χανιά. Ο πρωτοπόρος του ελληνικού κινηματογράφου με σημαντικά έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, ίσως όμως όχι και τόσο εμπορικά, όσο άλλων σκηνοθετών.
Με τον κινηματογράφο ο Νίκος Κούνδουρος καταπιάστηκε μετά την “θητεία του” στην Μακρόνησο, όπου με πενιχρά μέσα και με απίστευτες τεχνικές δυσκολίες, κατάφερε να φτιάξει έργα που είναι ο ορισμός του ελληνικού σινεμά: Μικρές Αφροδίτες, Ο Δράκος, Οι Παράνομοι, Μπορντέλο, 1922, Μπάιρον, η Μπαλάντα ενός δαίμονα, Τα τραγούδια της φωτιάς, ταινίες που παρουσιάστηκαν σε φεστιβάλ, όπως αυτά του Βερολίνου, της Βενετίας, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Κάποια από αυτά τα έργα υπάρχουν στην ταινιοθήκη  της Γαλλίας καθώς και της Νέας Υόρκης.
Για κάποια χρόνια ο Νίκος Κούνδουρος ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Συνολικά έκανε 11 ταινίες, υπήρξε δε και πολύ καλός ζωγράφος. Είχε σπουδάσει στην ΑΣΚΤ ζωγραφική και γλυπτική.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα