Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Συγκρούσεις σκαφών με θαλάσσιες χελώνες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Νέος τραυματισμός θαλάσσιας χελώνας λόγω σύγκρουσης με σκάφος στον κόλπο του Λαγανά σημειώθηκε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΑΡΧΕΛΩΝ ««είναι το δεύτερο περιστατικό φέτος και ήταν αναμενόμενο γιατί καθημερινά καταγράφουμε πολλές παραβάσεις, που τις κοινοποιούμε στις αρμόδιες αρχές, αλλά δεν επιβάλλονται κυρώσεις» λέει η Anna Lamaj, υπεύθυνη του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο.
Εν τω μεταξύ, οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τον κόλπο του Λαγανά φέτος, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται και αρκετοί εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους στέλνοντας σχετικά σχόλια στον ΑΡΧΕΛΩΝ.
«Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι ένα σκάφος κινείται στη ζώνη που απαγορεύεται εντελώς η ναυσιπλοΐα (Ζώνη Α) από 1 Μαΐου έως 31 Οκτώβριου. Το ίδιο εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ένα σκάφος που κινείται με ταχύτητα πάνω από το όριο των 6 ναυτικών κόμβων που έχει θεσπιστεί για το υπόλοιπο μέρος του κόλπου (Ζώνες β και Γ)» λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, δικηγόρος, συντονίστρια του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα θέματα προστασίας.
«Η παραβίαση τόσο του ορίου ταχύτητας όσο  και των περιορισμών που διέπουν τις ζώνες της θαλάσσιας περιοχής του ΕΘΠΖ ενέχει κινδύνους για τον τραυματισμό και την όχληση  για τις θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται στον Κόλπο Λαγανά. Η ενημέρωση των επισκεπτών καθώς και η τήρηση τoυ θεσμικού πλαισίου μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργίας ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για την Caretta caretta” λέει η Χαρίκλεια Μινώτου, WWF Ελλάς, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου.
Εκατοντάδες επισκέπτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πλοιάρια για να δουν τις χελώνες Καρέττα στη θάλασσα, στην περιοχή του κόλπου που επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα. Πολλοί από αυτούς συμμετέχουν, χωρίς να το ξέρουν, σε μία μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται τα ζώα, γιατί δεν τηρείται ο κώδικας ορθής συμπεριφοράς για την παρατήρησή τους.
Στην πράξη βλέπουμε όλα τα μέτρα να καταστρατηγούνται. Γύρω στα πέντε σκάφη πλευρίζουν κάθε χελώνα που συναντούν, πολλές φορές μάλιστα τα σκάφη πλησιάζουν κάθε ζώο σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και μένουν εκεί όσο θέλουν.
Και το χειρότερο, άλλα σκάφη παραβιάζουν το όριο ταχύτητας πλεύσης και τραυματίζουν ή και σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του έτους στον κόλπο του Λαγανά. Ειδικότερα, αναφέρουμε ότι η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ και τα μέλη του ΕΘΠΖ έχουν διασώσει στο παρελθόν αρκετές χελώνες της περιοχής από κατάποση αγκίστρων. Από αυτές, τρεις ενήλικες αρσενικές έχουν πολύ ενδεικτικές ιστορίες. Η πρώτη, ο «Αχιλλέας» είχε κακό τέλος μετά από σύγκρουση με ταχύπλοο το 2017. Η δεύτερη, ο «Ηρακλής» βρίσκεται τώρα υπό περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με σοβαρά τραύματα και αναζητούνται πληροφορίες και αποδεικτικό υλικό σχετικά με τον τραυματισμό του, που έγινε μέσα στον Ιούλιο του 2019.
Η τρίτη, ο «Αγησίλαος» μετά από πολύμηνη περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, επέστρεψε στη θάλασσα αποθεραπευμένη στις αρχές Ιουλίου και έσπευσε μέσα σε λίγες ημέρες να καλύψει την απόσταση Αττική- Ζάκυνθος και να βρεθεί πίσω στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Ποια είναι η τύχη που την περιμένει;
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις, ΑΡΧΕΛΩΝ, Medasset και WWF Ελλάς, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν δράση για την εφαρμογή των κανονισμών στο θαλάσσιο χώρο, που αποτελεί περιοχή Προστασίας της Φύσης και την επιβολή κυρώσεων έτσι ώστε η προστασία της θαλάσσιας χελώνας να μην είναι μόνο κατ’ όνομα στόχος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαθέτει αποδεικτικό υλικό σε σχέση με τον τραυματισμό της θαλάσσιας χελώνας τον Ιούλιο του 2019, παρακαλούμε να απευθυνθεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή στον Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.»

 

• Οδηγίες του ΑΡΧΕΛΩΝ προς τους επισκέπτες της Ζακύνθου

Επισκέπτες ΠΡΟΣΟΧΗ! ΧΕΛΩΝΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αν οδηγείς σκάφος στον κόλπο του Λαγανά,
• τήρησε το όριο ταχύτητας των 6 ναυτικών κόμβων εκεί που επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα και απόφυγε την περιοχή απαγόρευσης.
• θυμήσου ότι το ερασιτεχνικό ψάρεμα δεν επιτρέπεται στον κόλπο.

Όταν κάνεις κράτηση για χελωνο-ταξίδι με σκάφος
• ζήτησε να τηρηθεί ο κώδικας συμπεριφοράς για την παρατήρηση των θαλάσσιων χελωνών, που έχει ενστερνιστεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και κατοχυρώσει το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.

Πριν ανεβείς στο σκάφος ενημερώσου για τις καλύτερες πρακτικές
• μέχρι 2 σκάφη παρατήρησης σε ένα ζώο κάθε φορά.
• με πολύ χαμηλή ταχύτητα – λιγότερη από 2 ναυτικούς κόμβους – κατά τη διάρκεια της παρατήρησης.
• τα υπόλοιπα σκάφη να παραμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 45 μ.

Όταν είσαι σε σκάφος και παρατηρείς
• βεβαιώσου ότι επικρατεί ησυχία
• ο μέγιστος χρόνος παρατήρησης είναι 10 λεπτά.
• η προσέγγιση χελώνας στη θάλασσα γίνεται πάντα από πλάι
• πρέπει πάντοτε να τηρείται μία απόσταση 15 μέτρων από το ζώο.

Θυμήσου ότι η θαλάσσια χελώνα ζει ελεύθερη στη φύση
• απόφυγε να την ταΐσεις και να την αγγίξεις.

H ιστοσελίδα του ΕΘΠΖ για το θεσμικό πλαίσιο: http://www.nmp-zak.org/el/node/70

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες