Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ρηνανίας – Βεστφαλίας, RWI, στην πρόσφατη έκθεσή τους για τις διεθνείς εξελίξεις. «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο πεδίο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, αλλά και σε άλλα διαρθρωτικά ζητήματα εκπλήττοντας πολλούς», επισημαίνει στο μικρόφωνο της “Deutsche Welle” ο καθηγητής Βιμ Κέστερς, μέλος του προεδρείου του οικονομικού Ινστιτούτου RWI. Ο Γερμανός καθηγητής Μακροοικονομίας υπογραμμίζει ότι η Αθήνα «κατάφερε να σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και σύμφωνα με τις προγνώσεις του RWI, η χώρα θα έχει φέτος θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της». Θετικές είναι οι προγνώσεις του ινστιτούτου και αναφορικά με την εξέλιξη της απασχόλησης (στο 27,1% η ανεργία για το 2014 και 25,9% για το 2015). «Φέτος και του χρόνου θα σημειωθεί υποχώρηση της ανεργίας. Θεωρούμε θετική αυτή την εξέλιξη και θα πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για την πρόοδο και τον λαό της που επωμίζεται αυτά τα βάρη», επισημαίνει ο Βιμ Κέστερς.

Ο Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχισθούν καθώς όπως τονίζει «μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία». Ο Βιμ Κέστερς θεωρεί πρόωρη ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της και αναμένεται η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας. Τα μηνύματα είναι ωστόσο ενθαρρυντικά, λέει ο Γερμανός οικονομολόγος και εξηγεί: «Σε γενικές γραμμές, στην πρόσφατη έκθεσή μας, είμαστε αισιόδοξοι. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, προβλέπουμε για φέτος ανάπτυξη με θετικό πρόσημο, βέβαια πάρα πολύ μικρή, στο 0,1%, ωστόσο, για το 2015, εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξεως του 1,8%. Όλα δείχνουν ότι η παρούσα ύφεση στην ευρωζώνη δεν θα επηρεάσει καθοριστικά την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

ΚΡΥΦΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ;

Στο μεταξύ, ένα άγνωστο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2010, πριν ακόμα η χώρα αποκλεισθεί από τις διεθνείς αγορές και οδηγηθεί τελικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” ο διάσημος Ελβετός τραπεζίτης δρ Γιόζεφ Άκερμαν. Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Deutsche Bank επιβεβαιώνει πως στις αρχές του 2010, όταν ακόμη το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν στα επίπεδα των 350 μονάδων, είχε καταρτίσει ένα σχέδιο δανεισμού που θα έδινε πολύτιμο χρόνο και χρήμα στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Το σχέδιο αυτό τελικά δεν ευοδώθηκε λόγω της υπαναχώρησης της Γερμανίας. Όπως αναφέρει, το σχέδιο αυτό είχε ως στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα και να απαλύνει την κρίση του δημόσιου χρέους και για την υλοποίησή του προέβλεπε την υποστήριξη της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, καθώς οι διασώσεις τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων ήταν ακόμη νωπές, μπροστά στις επερχόμενες σημαντικές περιφερειακές εκλογές (Μάιο 2010) το Βερολίνο εμφανίστηκε τελικά απρόθυμο να συμμετάσχει στο σχέδιο. Αξιολογώντας τα όσα έχουν μεσολαβήσει από τότε, ο Ελβετός τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε δραματικές συνθήκες. Αναφορικά με το μέλλον θεωρεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις εθνικές μεταρρυθμίσεις, να άρει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη προσοδοθηρία. Μεταξύ άλλων ο Άκερμαν υπογραμμίζει πως η αμοιβαιοποίηση του χρέους στη ζώνη του ευρώ είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για μια σταθερή νομισματική ένωση, ενώ υποστηρίζει πως οι επιπτώσεις των προγραμμάτων χορήγησης φθηνής ρευστότητας (TLTRO) και αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) της Ε.Κ.Τ. στην πραγματική οικονομία θα είναι περιορισμένες. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η ευθύνη ξεκάθαρα επαφίεται στις κυβερνήσεις για να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επανεκκινήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες