Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Σεπτέμβρης, μια νέα αφετηρία για τους μαθητές

Kάθε μήνας του χρόνου είναι μοναδικός! Τι Γενάρης, τι Μάρτης, τι Ιούλης,  τι Σεπτέμβρης! Καθένας από τους μήνες σηματοδοτεί και κάτι όμορφο, κάτι ξεχωριστό, κάτι ιδιαίτερο! Και δεν εννοούμε τις ασχολίες ή τις συνήθειες ή τα έθιμα του τόπου μας! Με αυτά που συνήθως καταπιάνονται οι άνθρωποι και κάνουν τη ζωή τους ρου τινα!
Θυμήθηκα τώρα ότι ακόμα και τα σχολικά εγχειρίδια είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε χρόνος, εποχές ή μήνες  και δραστηριότητες των μαθητών να συμβαδίζουν! Ακόμα θυμάμαι τον παλιό χάρτη με το χρόνο, τις εποχές και τους μήνες! Ως μουσειακό έκθεμα, μόνο, μπορεί να διακοσμήσει τον τοίχο ενός Σχολείου! Θυμάμαι ήταν όλα σε ένα αυστηρό πλαίσιο που σου όριζε ότι αυτό το μήνα, οπωσδήποτε θα κάνεις αυτό!
Ο Σεπτέμβρης είναι ο πρώτος μήνας της σχολικής χρονιάς, μήνας περισυλλογής, μήνας που αποπνέει αισιοδοξία για τι ξεκινά κάτι καινούριο! Ένας μαθητής αρχίζει μια νέα τάξη, με νέα μαθήματα, με διαφορετικούς εκπαιδευτικούς, με περισσότερη ωριμότητα!
Ταυτόχρονα  ξεκινάει με νέα όνειρα, νέες ελπίδες, νέο όραμα, νέους στόχους! Επιπλέον ο ψυχικός του κόσμος είναι περισσότερο αναπτυγμένος, διαθέτει περισσότερη αυτοπεποίθηση, προσπαθεί να γίνει πιο αυτόνομος και ανεξάρτητος!
Ο Σεπτέμβρης, ένας μήνας με τεράστιες ευκαιρίες που σε οδηγεί να σκεφτείς παραπάνω, να δεις τα λάθη και τις παραλείψεις της περυσινής χρονιάς και να προσπαθείς να μην τα επαναλάβεις! Σε προτρέπει να είσαι πιο συμμετοχικός, πιο κοινωνικός, πιο δημιουργικός, πιο διαλλακτικός, πιο εξωστρεφής! Σου δίνει, επίσης, τη δυνατότητα μέσα από την πληθώρα των λαμπερών και ακριβών, σχολικών ειδών να γίνεις περισσότερο «ψαγμένος», να επιλέξεις τα απολύτως απαραίτητα για σένα και να κατανοήσεις ότι οι πανάκριβες σχολικές τσάντες, τα επώνυμα ρούχα και παπούτσια δεν κάνουν το μαθητή!
Η σύνεση, η απλότητα, η κριτική ικανότητα, η αυτοσυγκράτηση, η επιλογή του απαραίτητου και ωφέλιμου, πηγάζουν, κυρίως, από το σπίτι και την οικογένεια! Η διαφήμιση και η προσφορά χιλιάδων σχολικών ειδών προς τέρψιν των βιοτεχνιών και των εμπόρων, γίνονται, ίσως, η αφορμή να σε κάνουν να σκεφτείς και το διπλανό παιδί, που δεν έχει πατρίδα, στέγη, τροφή, νερό, ενώ οι τσάντες με τα πολύχρωμα λαμπιόνια, είναι γι’ αυτό το παιδί άπιαστο όνειρο!
Ο μήνας Σεπτέμβρης σου απλώνει το χέρι για να σε οδηγήσει σε νέους, διαφορετικούς δρόμους, εκεί όπου υπάρχει αγάπη, αλληλεγγύη, ευγενής άμιλλα! Εκεί όπου γίνεσαι πιο δυνατός, πιο ισορροπημένος, πιο δημιουργικός! Εκεί όπου θα πρέπει να αντιμετωπίζεις μόνος σου καταστάσεις δύσκολες, χωρίς να σε υποβαστάζει το χέρι της μητέρας σου! Καλή αρχή, φίλε μου!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα