Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Σε συζητήσεις για αέριο από την Αλγερία βρίσκεται η ΔΕΠΑ

Σε συζητήσεις για την προμήθεια πρόσθετων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία βρίσκεται η ΔΕΠΑ, προκειμένου να καλύψει πιθανή έλλειψη εφοδιασμού αλλά και να συνδράμει στον εφοδιασμό γειτονικών χωρών σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Αυτό δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος της εταιρίας Γ. Σπανούδης, προσθέτοντας ότι η ΔΕΠΑ προετοιμάζεται για μια κρίση μικρής διάρκειας, αν και ελπίζει ότι τούτη δεν θα σημειωθεί.
Το κόστος για τις επιπλέον προμήθειες υγροποιημένου αερίου τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο (οπότε η ζήτηση φυσικού αερίου βρίσκεται στο ζενίθ λόγω καιρού) εκτιμάται στα 150 με 200 εκατ. δολάρια. Ανάλογη κρίση αντιμετωπίστηκε τον Ιανουάριο του 2009, οπότε και πάλι οι ανάγκες καλύφθηκαν με επιπλέον εισαγωγές υγροποιημένου αερίου. Στις συζητήσεις που διεξάγονται τώρα περιλαμβάνεται και η τροφοδοσία της βουλγαρικής αγοράς μέσω του υφιστάμενου αγωγού.
Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται εξάλλου και πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιω. Μανιάτη σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είναι μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση πιθανής διακοπής εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο τον χειμώνα, έχει περάσει από τα σχετικά «στρες τεστ» και είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια.
Η Ρωσία, η Ουκρανία και εκπρόσωποι της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη για διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίλυση της κρίσης.

(Πηγή: ΑΠΕ)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα