Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Συνέδριο για την συμβολή του Τύπου στην Επανάσταση 1821

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του συνεδριου για τη συμβολή του Τύπου στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821” στο Μουσείο Τυπογραφιας, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Μουσείο Τυπογραφίας για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”. Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης ) και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι ομιλίες κατα την πρώτη ημέρα ανέλυσαν τον ρόλο των Ελληνικών τυπογραφείων κατά την επανάσταση του 1821, ενώ ειδική αναφορά έγινε  για την τυπογραφία στην Κρήτη την περίοδο της επανάστασης αλλά και για την ελευθερία του Τύπου πριν και κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας.
Κατά τη δεύτερη μέρα αύριο Κυριακή , με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, θα γίνει παρουσίαση έρευνας που αναζητά τον αντίκτυπο της επανάστασης του ’21 στο σήμερα και παρουσίαση των δύο νέων εκδόσεων του Μουσείου Τυπογραφίας:
“Η Τυπογραφία στα χρόνια της εθνεγερσίας 1821 – 1828”, του Αντώνη Παπαντωνόπουλου και “Το ιστορικό δημοτικό τραγούδι της Κρήτης για το 1821 / Ιστορική ρίμα – ριζίτικο τραγούδι”, του Σταμάτη Αποστολάκη.

 Τη σημερινή συνεδρία συντονισε ο Γιάννης Φίλης, πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ομιλητές ήταν :

– Λεονώρα Ναβάρη, βιβλιογράφος, βιβλιογράφος, ιστορικός του βιβλίου: “Η Κρήτη και η τυπογραφία κατά την επανάσταση του ’21: το αυτοσχέδιο πιεστήριο του Τομπάζη”

– Ειρήνη Σολομωνίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριος, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα: “Ελληνικά τυπογραφεία στην Επανάσταση: εκδόσεις από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης”

– Αντώνης Σκαμνάκης, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ: “Προεπαναστατικός και Επαναστατικός Τύπος-Ελευθερία του Τύπου και Λογοκρισία πριν και κατά τη διάρκεια της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα