Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Σε εταιρείες διαχείρισης «κόκκινα» δάνεια 30 δισ. ευρώ

Κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ πρόκειται να περάσουν,σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του cnn.gr,  στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων έως το 2021. Ήδη οι εταιρείες διαχείρισης δανείων που έχουν λάβει άδειες από την Τράπεζα της Ελλάδος και λειτουργούν στην Ελλάδα, ελληνικών και ξένων συμφερόντων, αριθμούν τις 17 και διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους άνω των 20 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια τα οποία αγόρασαν την προηγούμενη διετία.

Το νέο στοιχείο που χαρακτηρίζει πλέον τη συγκεκριμένη αγορά είναι ότι από εφέτος στις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις δανείων στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες προστίθενται περισσότερα ενυπόθηκα δάνεια όλων των κατηγοριών, ανάμεσά τους και στεγαστικά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της νεοσύστατης Ένωσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) τους, η προοπτική είναι το συνολικό χαρτοφυλάκιό τους να φτάσει έως το 2021 τα 50 δισ. ευρώ με δάνεια που θα αποκτήσουν.

Η εξέλιξη αυτή ωστόσο έχει ανοίξει διάλογο ανάμεσα στις τράπεζες και τον επιχειρηματικό κόσμο για την επόμενη ημέρα, με τις πρώτες να θεωρούν την εξέλιξη αυτή αναγκαία ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην οικονομία και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου να διατυπώνουν ερωτηματικά και ανησυχίες αναφορικά με την εικόνα που θα έχει το επιχειρείν τα επόμενα χρόνια και εάν τελικά θα μπορέσουν όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που θα γίνουν.

Ωστόσο, το δεδομένο ότι η ελληνική αγορά κόκκινων δανείων είναι η 4η μεγαλύτερη σε όγκο στην Ευρώπη, καθώς προσεγγίζει τα 100 δισ. (80 δισ. βρίσκονται στο ενεργητικό των τραπεζών, ενώ περίπου 20 δισ. είναι εκτός ενεργητικού) δεν αφήνει πολλά περιθώρια καθυστερήσεων.

Η λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων εκτιμούν οι τράπεζες ότι θα δράσει εξυγιαντικά. Ο βασικός σκοπός τους είναι να ξεκαθαρίσει την αγορά και να επιτρέψει στις εταιρείες που είναι βιώσιμες να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν την υγιή λειτουργία τους, ενώ παράλληλα να εντοπισθούν όσες εταιρείες πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα