Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Σε έλλειψη η γραβιέρα και στα Χανιά!

Σε έλλειψη βρίσκεται η γραβιέρα της Κρήτης. Μάλιστα, εγκυμονείται ο κίνδυνος να “εξαφανιστεί” το δημοφιλές αυτό προϊόν τόσο στα Χανιά όσο και στο υπόλοιπο νησί, μέχρι την παραγωγή νέων ποσοτήτων κατά την νέα γαλακτοκομική περίοδο.

Σύμφωνα με τυροκόμους, οι λόγοι για αυτήν την έλλειψη είναι δύο:
• Η μειωμένη παραγωγή γάλακτος λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών που έχει οδηγήσει στη μείωση των κοπαδιών.
• Η αγορά μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος από την Κρήτη, από τυροκομικές βιομηχανίες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκτιμάται ότι οι ποσότητες που έχουν μεταφερθεί στην πάνω Ελλάδα φτάνουν το 30% της παραγωμένης ποσότητας της Κρήτης.
Οπως είπε στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος των τυροκόμων των Χανίων, Σπύρος Μπαλαντίνος, «ήδη δεν υπάρχει επάρκεια στην γραβιέρα» με κίνδυνο να ξεμείνει η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα! Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει επάρκεια του προιόντος στα τυροκομεία ενώ πρώτη χρονιά, φέτος, έφυγε τόσο μεγάλη ποσότητα γάλακτος από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα: ο σύλλογος τυροκόμων υπολογίζει την ποσότητα στο 30% της παραγωγής του νησιού. Ετσι, υπάρχει μειωμένη ποσότητα γάλακτος για μεταποίηση στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, πρόβλημα αποτελεί και το υψηλό κόστος των ζωωτροφών, λόγω του οποίοου αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν μειώσει τα κοπάδια τους και ως εκ τούτου. «Ζούμε την τέλεια καταιγίδα», μας είπε ο κ. Μπαλαντίνος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Στο μεταξύ, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την προστασία της γραβιέρας Κρήτης Π.Ο.Π., προχώρησαν 25 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη. Οπως αναφέρουν, «οι αλματώδεις αυξήσεις στις ζωοτροφές, εκτίναξαν το κόστος παραγωγής, οδηγώντας αρκετούς κτηνοτρόφους στη μείωση των κοπαδιών τους, καθώς αδυνατούσαν να καλύψουν τα έξοδα για το σύνολο των ζώων τους. Ωστόσο, η μείωση των αιγοπρόβειων κοπαδιών της Κρήτης, δημιουργεί φόβους για ενδεχόμενη μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος, με άμεσο κίνδυνο για την επάρκεια στην παραγωγή των ντόπιων τυροκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα της γραβιέρας Κρήτης, που αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π». Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει με ποιους τρόπους σκοπεύει να διασφαλίσει την προστασία της γραβιέρας Κρήτης Π.Ο.Π., αλλά και να ενισχύσει τους παραγωγούς κρητικού γάλακτος ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής και να μην κινδυνεύσει η επάρκειά του για την παραγωγή των κρητικών προϊόντων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα