Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Σε απόγνωση μαθητές και εκπαιδευτικοί για την απλήρωτη μαθητεία των ΕΠΑΛ

Διαμαρτυρία χθες στα Χανιά

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε απλήρωτοι» δήλωσαν οι 120 μαθητές και οι 25 εκπαιδευτικοί που μετέχουν στο πρόγραμμα μαθητείας των ΕΠΑΛ στα Χανιά, που χθες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν χθες έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα μαθητείας των ΕΠΑΛ.

Τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς επισήμαναν πως ο θεσμός της μαθητείας είναι πολύ καλός αλλά δεν είναι δυνατόν να μην έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ παρότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.
Στα πλαίσια της μαθητείας το σχολείο βρίσκει εργασία στους μαθητευόμενους σε διάφορους εργοδότες. Εκεί μαθαίνουν τη δουλειά και πληρώνονται με ένα ποσό 535 ευρώ το μήνα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
H επόπτρια εκπαιδευτικός στη μαθητεία κ. Φαίδρα Καραδήμα εξηγώντας το πρόβλημα σημείωσε πως «ενώ το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη και ουσιαστικά τα μαθήματα και οι εργασίες των μαθητευόμενων άρχισαν από τον Οκτώβριο- Νοέμβριο οι μαθητές δεν έχουν πληρωθεί! Εκτός από το να μάθουν και κάτι παραπάνω οι μαθητές το κάνουν για βιοποριστικούς λόγους. Επίσης δεν έχουμε πληρωθεί και εμείς οι εκπαιδευτικοί και δεν υπάρχει η ενημέρωση, ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πληρωθούμε. Έχουμε βρεθεί σε αδιέξοδο οι μαθητές μας ρωτούν συνέχεια πότε θα πάρουν τα χρήματα τους γιατί τα έξοδα τρέχουν, τους ζουν οι οικογένειες τους, πληρώνουν για τα μεταφορικά, τα έξοδα μετακίνησης τους, τα πάντα!»
Μια εκ των μαθητών η κ. Σταυρούλα Κουτσουκλάκη τόνισε πως «είμαστε όμηροι αυτοί της κατάστασης, το Υπουργείο απαγορεύει σε εμάς που είμαστε στη μαθητεία να κάνουμε άλλη δουλειά για τα προς το ζην και την ίδια ώρα δεν μας πληρώνει. Ενώ έχουν διατεθεί κονδύλια από την Ε.Ε. και τα έχουν διαθέσιμα δεν τα δίνουν στην ώρα τους. Δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε για τα δεδουλευμένα και πότε θα πληρωνόμαστε γενικώς. Είμαστε αγανακτισμένοι γιατί προσπαθούμε να παλέψουμε για κάτι καλύτερο».
«Στηρίζω το θεσμό χρόνια που είναι πραγματικά πολύ καλός. Η μαθητεία δίνει επίπεδο “5” στους μαθητευόμενους, σαν να τελειώνουν τα παιδιά το ΙΕΚ. Είναι ένα θεσμός που αναβαθμίζει το πτυχίο» επισήμανε ο εκπαιδευτικός στο πρόγραμμα της μαθητείας κ. Κώστας Σαμπάνης που ζήτησε οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους.
«Σας κατανοώ απόλυτα , φυσικά θα πρέπει να πληρώνεστε όταν πρέπει. Συντάσσουμε ένα κείμενο και θα το διαβιβάζουμε μαζί με τις εγγραφές διαμαρτυρίες σας. Μακάρι να ήταν δικό μας το θέμα ώστε να μπορούμε να το λύσουμε εσωτερικά» απάντησε ο ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αμπελάς, στην αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών που τον συνάντησαν στο γραφείο του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα