Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Σχέδια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην αλιεία λόγω Brexit

Την Παρασκευή, ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κ. Καρμένου Βέλα, υπέβαλε μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην αλιεία σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «οι πράξεις που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο, συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου, σε χρόνο ρεκόρ. Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ συμπαραστέκεται στους αλιείς της, ο Επίτροπος εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην αλιεία σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Το πρώτο μέτρο ετοιμότητας τροποποιεί τον κανονισμό για την βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών στόλων, με στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για τη συνέχιση της αμοιβαίας αλιευτικής πρόσβασης από σκάφη της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα της άλλης πλευράς κατά τη διάρκεια του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει τέτοια πρόσβαση στα σκάφη της ΕΕ.
Το δεύτερο μέτρο επιτρέπει στους αλιείς και στους οικονομικούς φορείς των κρατών μελών της ΕΕ να λαμβάνουν αποζημίωση για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, λόγω του Brexit, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας. Αυτό θα συμβάλει στην αντιστάθμιση ορισμένων από τις επιπτώσεις του αιφνίδιου κλεισίματος των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα