Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

”Σάρκα και οστά” παίρνει το Μουσείο Μικρασιατών στα Χανιά

Στον εξοπλισμό του Μουσείου Έρευνας και Κέντρου Πολιτισμού Μικρασιατών στα Χανιά στην Σφακίων 25, προχωρά η Αδελφότητα Μικρασιατών που για τον σκοπό αυτό διοργανώνει εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης στα ”Κανάρια” στις 7.30 το απόγευμα την ερχόμενη Δευτέρα.

Η εκδήλωση που γίνεται παραμονή του προστάτη της Αδελφότητας Αγ. Πολυκάρπου, περιλαμβάνει Μικρασιάτικες μελωδίες από την Χορωδία Μικρασιατών Χανίων με την συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου Αροδαμός.
‘Ηδη αρκετοί Μικρασιάτες έχουν προσφέρει κειμήλια από την Μικρά Ασία ή έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να προσφέρουν ώστε το Μουσείο να αποτελέσει μια μικρή εικόνα του Μικρασιάτικου πολιτισμού.
Η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων κα Στέλλα Γκοζάνη- Χαριτάκη κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης καθώς και την κα Άννα Νικολουδάκη για την παραχώρηση του χώρου στην Σφακίων προκειμένου να χρησιμοποιείται ως Σπίτι-Μουσείο των Μικρασιατών.
Η κα Γκοζάνη κάλεσε τους Μικρασιάτες οι οποίοι έχουν κάποιο κειμήλιο από τις Αλησμόνητες Πατρίδες να τα εμπιστευθούν στην Αδελφότητα για να τοποθετηθούν στο Μουσείο Έρευνας και Κέντρου Πολιτισμού. « Να μας βοηθήσουν ώστε αυτό το Σπίτι να πάρει ”ψυχή” και να αποτελέσει μια μικρή εικόνα του Μικρασιάτικου πολιτισμού έτσι ώστε όταν θα έρχεται κάποιος εδώ να μπορεί να ”ταξιδεύει” με τον νου στις Αλησμόνητες πατρίδες, είτε πρόκειται για έγγραφα βαπτίσεων, κοινωνικών εκδηλώσεων, κειμήλια, φωτογραφίες, κεντίδια κ.α» επεσήμανε η κα Γκοζάνη-Χαριτάκη η οποία έκανε λόγο για ένα μεγάλο όνειρο που τώρα αρχίζει να ”παίρνει σάρκα και οστά”. Παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους Μικρασιάτες, τα προηγούμενα Δ.Σ της Αδελφότητας καθώς και την οικογένεια της για την υποστήριξη αυτού του οράματος ενώ κάλεσε τους νέους, Μικρασιάτικης καταγωγής να ” αγκαλιάσουν ” το Μουσείο.
Από την πλευρά της η κα Μαράκη- Τσίκα, που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της Αδελφότητας, τόνισε ότι το Μουσείο Μικρασιατών είναι ένας χώρος « τιμής, μνήμης μέσα από τον οποίο ο επισκέπτης θα ”ταξιδεύει” στο παρελθόν, θα θυμάται τον Μικρασιάτη παππού, την γιαγιά, την μητέρα. Η μνήμη με τον συνειρμό φέρνει πολλές αναμνήσεις, κι αυτό είναι το σπουδαίο. Φεύγοντας από τις εκδηλώσεις του Μουσείου οι επισκέπτες θα είναι σαν να παίρνουν ”αποσκευές” μαζί τους. Για μας η Κρήτη είναι η πατρίδα που γεννηθήκαμε αλλά η Μικρασία παραμένει η πατρίδα της ψυχής μας και είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας».
Η κα Καλαιτζίδου- Ποντικάκη, μέλος της Αδελφότητας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην 99χρονη μητέρα της Κρήτη Ποντικάκη- Καράλη η οποία σήμερα είναι από τους ελάχιστους εν ζωή πρόσφυγες της Μικρασίας που βρίσκονται στα Χανιά. « Αυτό το Μουσείο είναι το όνειρο της μητέρας μου όπως και όλων των Μικρασιατών, έτσι ώστε όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι να μάθουν, οι παλιότεροι να θυμηθούν την ιστορία τους και να είναι υπερήφανοι γι΄ αυτόν. Να μεταλαμπαδεύσει αυτό το Μουσείο τον Μικρασιάτικο πολιτισμό που έδωσε ”φώτα” και υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού».
Τέλος ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Κυριάκος Μπαλής, η καταγωγή του οποίου είναι από τον Κιρκιτζέ της Σμύρνης, εξέφρασε την συγκίνηση του που ένα όραμα των Μικρασιατών σιγά σιγά υλοποιείται έτσι ώστε όπως σημείωσε: « τα παιδιά μας , οι επόμενες γενιές, να μπορέσουν να βρουν κάτι που θα τους θυμίζει στον μέλλον την καταγωγή, την ιστορία και τον πολιτισμό τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα