Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Σαν πολλούς “φασίστες” δεν γεμίσαμε;

26 χρόνια έχουν περάσει από όταν μαθητές από κάθε σχολείο του νομού, κατευθύνονταν συνοδεία εκπαιδευτικών στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά για να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία.
Βλέπετε, το 1992 αυτή ήταν η “εθνική γραμμή” και τα συλλαλητήρια είχαν τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης, η οποία με την αστεία εξωτερική της πολιτική συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη διαιώνιση μιας διένεξης με τα Σκόπια η οποία τότε φάνταζε εύκολο να λυθεί, με ευνοϊκούς για την Αθήνα όρους.
Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, και τα σημερινά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία αντιμετωπίζονται με κριτική στάση από εκπαιδευτικούς, φορείς αλλά και πολλούς συμπολίτες μας εδώ στα Χανιά.
Προφανώς και είναι αστείο να θεωρεί κάποιος ότι με καταλήψεις στα σχολεία θα αλλάξει η εξωτερική πολιτικής της κυβέρνησης. Εξίσου προφανές είναι ότι στις κινητοποιήσεις αυτές θα συμμετέχουν και ακροδεξιοί. Αυτό ίσχυε και το 1992 και θα ισχύει πάντα.
Από εκεί και πέρα όμως, είναι πολύ ανησυχητική η ευκολία με την οποία κολλάμε την ταμπέλα του φασίστα σε παιδιά που είτε κάνουν χαβαλέ, είτε όντως διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία άλλωστε διαφωνεί η πλειοψηφία των Ελλήνων όπως αποτυπώνεται στα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων μηνών.
Να τα δούμε λοιπόν πιο ψύχραιμα τα πράγματα και ν’ αναλογιστούμε πως αν όλοι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, ο καθένας από το “μετερίζι” του, τα παιδιά στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, θα αναπτύξουν την κριτική ικανότητα ώστε να ξεχωρίζουν τον πατριώτη από τον πατριδοκάπηλο και τον φασίστα. Ας το κάνουμε λοιπόν αυτό κι ας σταματήσουμε να “χαρίζουμε” κόσμο στην ακροδεξιά.

2 Comments

  1. Αγαπητέ, κύριε Παρασκευά Περάκη, με το άκρως ουσιαστικό και ενθαρρυντικό συνάμα άρθρο σας θίγετε με ορθή και δικαία κρίση σπουδαία ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πατρίδας μας. Εμείς οι κάπως προχωρημένης ηλικίας Έλληνες πολίτες με τις πολλές εμπειρικές γνώσεις [βιώματα δύσκολα από την εποχή της Κατοχής ως και σήμερα] είμαστε πολλύ ανήσυχοι και βέβαια θλιμμένοι ως τα μύχια της ψυχής μας. Τα πράγματα στην όμορφη πατρίδα μας -δυστυχώς- είναι πολύ άσχημα και ο χώρος των σχολίων δεν επαρκεί να αναλύσουμε και εκθέσουμε σοβαρές καταστάσεις που άπτονται της πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής ζωής της συντριπτικής ζωής των Ελλήνων πολιτών. Συνακόλουθα, ελπίζω σύντομα να επανέλθω με σχετική εργασία [άρθρο] μου στα “Χ.Ν.” Η Δικαιοσύνη, αυτός ο πυλώνας του δημοκρατικού Συντάγματος δέχεται καθημερινώς ανεπίτρεπτες επεμβάσεις στο έργο της -αφήστε τις άδικες επιθέσεις- η Ελληνική Παιδεία έχει ολοκληρωτικά τρωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες -εξαιτίας της πολιτικής και ιδεολογικής κηδεμονίας, ενώ, στο ανύπαρκτο -ιδιαίτερα για μας τους Μακεδόνες- “Μακεδονικό” ζήτημα μίλησε κι εξήγησε ο γνωστός Καθηγητής κ. Μάζης, ότι η Ελλάδα “ΑΥΤΟΚΤΌΝΗΣΕ”.
    Αγαπητέ κ. Παρ. Περάκη, ειλικρινά, δεν περίμενα από διανοούμενους ανθρώπους αλλά και νέους πολιτικούς να έχουν χαρακτηρίσει την απίστευτη [δεν θέλω να την χαρακτηρίσω όπως αρμόζει] Συμφωνία των Πεσπών από “ΑΡΙΣΤΗ ΩΣ ΚΑΛΗ”. Στενοχωριέμαι γιατί δεν πρόκειται περί απλής ιστορικής άγνοιας, αλλά περί ηθελημένης βούλησης: Τί έχουμε να πούμε για τους αμέτρητους σκοτωμένους Έλληνες Κρήτες αγωνιστές που άφησαν τα ιερά κόκκαλά τους από τις Πρέσπες ως την τέως λίμνη των Γιαννιτσών – Λουδία, Στρυμώνα και Νέστο ποταμό, μόνο και μόνο να κρατήσουν τον τρομοκρατημένο Ελληνισμό της Μακεδονίας κοντά στα ιδανικά και τα εθνολογικά στοιχεία της μητέρας Ελλάδας, μαχόμενοι με ελάχιστα εφόδια απέναντι σε τρεις οργανωμένους και πανίσχυρους αντίπαλους: Τον πανίσχυρο Τούρκικο στρατό, την ισχυρή Ρουμάνικη Προπαγάνδα και, βέβαια, τα Βουλγαρικά κομιτάτα. Και μεις να χαρακτηρίζουμε ακροδεξιούς και φασίστες τα νέα μας που διαδηλώνουν την αγάπη τους στην Ελληνική Μακεδονία. Υπάρχει μία περριρέουσα ατμόσφαιρα -φαίνεται απόκρυφη- ολοκληρωτικής τρομοκρατίας προς τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Ελπίζω να τα πούμε όλα, γιατί χανόμαστε κάθε μέρα που περνά, όπως πρόσφατα στο Εκκλησιαστικό Ραδιόφωνο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος με μεγάλη αγωνία είπε. Και να μην ξεχνάμε, ότι οι πρόσφατες [2016] προφητικές δηλώσεις του έντιμου και παλαίμαχου Έλληνα πατριώτη Κομμουνιστή Τάκη Λαζαρίδη για την Ιδεολογική και Πολιτική κυριαρχία και κηδεμονία της “ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ” στην πατρίδα μας ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΑΝ στο έπακρο. Τόσο λίγοι σε τόσους πολλούς!! Ελπίζω να αντιδράσουμε με όπλα την αποφασιστικότητα και το θάρρος μας, αγάπη και τον σεβασμό μας στο ελεύθερο κι
    ανεκτίμητο ανθρώπινο πρόσωπο, μέσα στην αγαπητική κοινωνία της Εκκλησίας του Θεάνθρωπου Χριστού. Με φιλική εκτίμηση Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ

  2. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην πρώτη παράγραφο -μέσον- αντί: “συντριπτικής ζωής”, το όρθόν “συντριπτικής πλειοψηφίας” Γ. Καραγεωργίου ΧΑΝΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες