Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Σ. Σακοράφα: «Μόνο ο άνθρωπος μπορεί να νικήσει τον πόλεμο»

Οι πόλεμοι, το προσφυγικό, οι κοινωνικές ανισότητες και όλες οι παθογένειες της Ευρώπης βρίσκονται σε απόλυτη προτεραιότητα για το ΜέΡΑ25. Η υποψήφια ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, μιλά σήμερα στα “Χ.ν.” με αφορμή τη δωρεάν διανομή του ντοκιμαντέρ “Σε κατάσταση πολέμου IN A STATE OF WAR” σήμερα με τα “Χανιώτικα νέα”.

Η κα Σακοράφα, μιλά για την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει, για τη «ρεαλιστική ανυπακοή» και για όλες τις άλλες θέσεις της προσπάθειας στην οποία συμμετέχει στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη.

 

•Πώς προέκυψε το ντοκιμαντέρ “Σε κατάσταση πολέμου”; Γιατί αποφασίσατε να εστιάσετε στο ζήτημα των εμπόλεμων συγκρούσεων και της προσφυγιάς;
Αφετηρία για την ιδέα της παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ που θα αφορά στο ζήτημα των εμπόλεμων συγκρούσεων και της προσφυγιάς υπήρξε η η εμπειρία μου ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ατελέσφορες συζητήσεις που γίνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ψηφίσματα που υιοθετούνται για ζητήματα τόσο σημαντικά που μας αφορούν και μας επηρεάζουν άμεσα, δυστυχώς δεν φαίνεται να επιδρούν στους Eυρωπαίους πολίτες στον βαθμό που τους αναλογεί. Η ενημέρωση όμως των πολιτών αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Εξάλλου, τίποτα δεν μπορεί να αποτυπώσει πιο πιστά τη φρίκη του πολέμου από την ίδια την εικόνα του. Τίποτα δεν μπορεί να καταδείξει με μεγαλύτερη έμφαση τον παραλογισμό του πολέμου από τα φρικτά αποτελέσματά του. Ο άνθρωπος προσπάθησε να εξηγήσει τον πόλεμο και να αναλύσει τις αιτίες του φιλοσοφικά, πολιτικά, επιστημονικά, με όλα τα μέσα του πολιτισμού του. Δεν κατόρθωσε όμως να τον σταματήσει.
Ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει μονάχα όταν ο πολίτης, ενσυνείδητα, ορθωθεί ανυποχώρητο εμπόδιο απέναντί του. Οταν ως κοινωνία αποφασίσουμε να πολεμήσουμε τον πόλεμο. Με αυτό το ντοκιμαντέρ προσδοκούμε να κάνουμε ακριβώς αυτό. Να δείξουμε την αλήθεια του πολέμου. Την αλήθεια που αποκρύπτει η έλλειψη ενημέρωσης ή η παραπληροφόρηση. Αυτή η αλήθεια που παίρνουν μαζί στον υγρό τάφο τους όσοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τη φρίκη του.
Αυτή η αλήθεια που προσπάθησα επί 5 χρόνια, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, να ακουστεί, απέναντι στις κραυγές της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού.
Απέναντι σε όσους μας προτείνουν αυτόν τον κόσμο σαν οριστικό, δεν θα πάψω στιγμή να παλεύω το όραμά μου για μια κοινωνία δίκαιη και ειρηνική. Δεν θα πάψω στιγμή να πιστεύω ότι μπορούμε εμείς να είμαστε οι νικητές. Γιατί μπορεί ο άνθρωπος στον πόλεμο να είναι πάντα χαμένος, αλλά μόνο ο άνθρωπος μπορεί να νικήσει τον πόλεμο.

 

•Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, σε μια Ευρώπη που απέναντι στους πρόσφυγες έδειξε πολλές φορές το σκληρό της πρόσωπο. Θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικοί χειρισμοί στο ζήτημα αυτό;
Εχω τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν τις ευθύνες της Ενωσης στη δημιουργία και συντήρηση αυτής της χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστικής κρίσης. Σήμερα, η κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει στα ελληνικά νησιά παραμένει εγκληματική.
Χρέος μας είναι να υποστηρίξουμε μια μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη, συντονισμένη και ανθρωποκεντρική στρατηγική και κοινή πολιτική μετανάστευσης. Το έχω τονίσει επανειλημμένα, η μόνη λύση για το τέλμα στο οποίο έχει έρθει η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό είναι να καταστεί πρωτίστως ουσιωδώς δίκαιη: δηλαδή, να βασίζεται σε ασφαλείς δρόμους για τους πρόσφυγες αλλά και μια υποχρεωτική, αυτόματη μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτούντων άσυλο, με ένα σταθερό, προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού που θα αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης στα κράτη – μέλη πρώτης υποδοχής αλλά και βάση για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τους αιτούντες άσυλο. Επιτέλους πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε η Ευρώπη να επανασυνδεθεί με τις αξίες της και το ιστορικό της εκτόπισμα, να ξαναβρεί την ταυτότητά της, μετατρέποντας σε προϊστορία τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και τον φασισμό.

 

•Η αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών, αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση της ακροδεξιάς ρητορικής στην “Γηραιά Ήπειρο”. Πώς μπορεί να ανασχεθεί αυτό το φαινόμενο;
Οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της αδιέξοδης λιτότητας ενισχύουν την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το εκρηκτικό μείγμα και την παραπληροφόρηση σχετικά με το προσφυγικό οξύνει το πρόβλημα. Προϋπόθεση για να ανακτήσουν οι λαοί μας τη δημοκρατική κυριαρχία τους είναι ο τερματισμός του μύθου ότι στην Ευρώπη συγκρούονται Νότος και Βορράς. Η μεγάλη μάχη είναι μεταξύ προοδευτικών και αντιδραστικών δυνάμεων, μάχη με το αυταρχικό κατεστημένο αλλά και με τους ξενοφοβικούς ακροδεξιούς. Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης είναι αυτές που με τις πολιτικές που ακολούθησαν απαξίωσαν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, ευτέλισαν τους δημοκρατικούς θεσμούς και φτωχοποίησαν τη χώρα μας για να σώσουν τις γαλλογερμανικές τράπεζες. Επομένως, το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι να μη φοβηθούμε αυτούς που μας πουλάνε τον φόβο για να συνεχίσουν να μας δυναστεύουν. Είναι η «επανασύσταση» των δημοκρατικών θεσμών και η «επαναλειτουργία» της Δημοκρατίας. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη για να παραμείνει ενωμένη είναι ένα νέο συμβόλαιο με τους πολίτες, ένα πρόγραμμα για μια Νέα Ενωμένη Ευρώπη. Ο Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους Ευρώπη θέλει να έχει τα επόμενα χρόνια. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη αν συνεχίσει να αποδομείται με αυτό τον τρόπο σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει. Ούτε καν με αυτήν τη μορφή. Στο ερώτημα αυτό πιστεύουμε ότι απαντάμε ως ΜέΡΑ25. Εναντιωνόμαστε στην πράξη στις πολιτικές που εφαρμόζονται, προτείνουμε και συνδιαμορφώνουμε με όλους τους ευρωπαίους συμπολίτες μας, με το DiEM25 και την Ευρωπαϊκή Άνοιξη ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ώστε να ξεφύγουμε από το ψεύτικο δίλημμα Ακροδεξιά ή Νεοφιλελευθερισμός.

 

•Στις εκλογές αυτές, “συστρατεύεστε” με τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υποψήφια ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25. Τι διαφορετικό πρεσβεύει η προσπάθειά σας αυτή, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές αυτές και τοποθετούνται στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς;
Κατ’ αρχήν το ΜέΡΑ25 αποτελεί τμήμα ενός πανευρωπαϊκού κινήματος, του DiEM25. Πρόκειται για μια νέα πανευρωπαϊκή προσπάθεια συνειδητών πολιτών που αναζητούν
από κοινού λύση στα οξυμένα προβλήματα της Ευρώπης και των χωρών της. Μόνο ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της δίχως σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας μπορεί να καταργήσει τη χρεοδουλοπαροικία δίνοντας ανάσα στη χώρα μας και ελπίδα στην Ευρώπη. Στην κατεύθυνση μιας Ενωμένης Ευρώπης των λαών, πολίτες από όλη την Ευρώπη συντάχθηκαν και συγκρότησαν την “Ευρωπαϊκή Άνοιξη”. Το κίνημα ενώνεται πάνω στο κοινό όραμα για την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης, αλληλεγγύης και ευημερίας λέγοντας όχι στην Ευρώπη της αδιέξοδης λιτότητας. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο το Diem25 μέσω της Ευρωπαϊκής Ανοιξης, κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με συνδυασμούς σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Το ΜέΡΑ25 ενσαρκώνει μια πραγματικά προοδευτική Ευρώπη που μάχεται εναντίον εκείνων που, στο όνομά της, την αποδομούν. Το ΜέΡΑ25 εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα τους ριζοσπάστες ευρωπαϊστές που πρεσβεύουν το: «Μέσα στην Ευρώπη. Εναντίον αυτής της ολιγαρχικής Ευρώπης!» Στόχος όλων μας στο ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και στο DiEM25 στην Ευρώπη είναι να παλέψουμε ενάντια στο πανευρωπαϊκό Μνημονιακό Τόξο αλλά και στις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρώπη διαλυμένη, ξενοφοβική και αντιδραστική. Είμαστε η προοδευτική Ευρώπη που μάχεται!

 

•Βρεθήκατε στην Κρήτη και στο νησί μας θα ολοκληρώσετε την προεκλογική σας εκστρατεία, με την κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Ηράκλειο. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες του νησιού, εν όψει της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής;
Η Κρήτη είναι για μένα η δεύτερη πατρίδα μου. Εδώ έκανα τη μεγαλύτερή μου επίδοση ως αθλήτρια. Εδώ περνάω τα καλοκαίρια μου. Από εδώ έχω κάνει τους πιο στενούς μου φίλους. Το μήνυμα που θέλω να στείλω ειδικά στους Κρητικούς που έχουν παράδοση στις γενναίες αποφάσεις που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας της πατρίδας μας είναι: Σας προσκαλούμε σε διαρκή ανένδοτο αγώνα για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα. Οι λαοί της Ευρώπης μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την προοπτική σε πραγματικότητα. Είναι η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, αφήνοντας πίσω προδομένες ελπίδες και χαμένες προσδοκίες. Οσοι νέοι και νέες βιώνουν το πιο σκληρό οικονομικό αποκλεισμό. Οσοι χτες επέλεξαν τη στάση της αποχής και άφησαν άλλους να γράφουν ιστορία. Όλοι μαζί να επαναπατρίσουμε την ελπίδα! Στις 26 του Μάη πρέπει να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Ξεπερνάμε τεχνητούς φόβους και ψεύτικα διλήμματα γιατί θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα τώρα και δεν τους χαρίζουμε ούτε το παρόν μας ούτε το μέλλον μας.
Στις 26 του μήνα σπέρνουμε τον σπόρο της Ρεαλιστικής Ανυπακοής και της Ανατροπής!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα