Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σ. Σακοράφα: «Εγιναν οικονομικά εγκλήματα σε βάρος τοπικών κοινωνιών»

Την υποχρέωση να διεκδικήσουν οι πολίτες την Ευρώπη που τους αξίζει, επισημαίνει στα “Χ.ν.” η Σοφία Σακοράφα, καταγγέλοντας παράλληλα τα οικονομικά εγκλήματα που έχουν συντελεστεί στη χώρα μας σε βάρος των τοπικών κοινωνίων.

Τα "Χ.ν." συνομίλησαν με την κα. Σακοράφα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, λίγο μετά την παρουσίαση των θέσεων του ΜέΡΑ25 στα περιφερειακά ελληνικά ΜΜΕ
Τα “Χ.ν.” συνομίλησαν με την κα. Σακοράφα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, λίγο μετά την παρουσίαση των θέσεων του ΜεΡΑ25 στα περιφερειακά ελληνικά ΜΜΕ

Στον απόηχο της παρουσίασης των θέσεων του ΜεΡΑ25 στο ευρωκοινοβούλιο στo Στρασβούργο με προσκλεκλημένα περιφερειακά ελληνικά ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και τα “Χ.ν.”, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή ξανά, λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα.
Αυτή τη φορά, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τοπικά ζητήματα, όπως τα αιολικά πάρκα αλλά και στον απολογισμό της διετίας ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων.

•Η αίσθηση που έμεινε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσατε με τον κ. Βαρουφάκη, είναι ότι το βασικό αίτημα αφορά μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό το μήνυμα να το ενστερνιστούν πολίτες που ζουν σε μια ευρωπαϊκή καθημερινότητα, με λιτότητα, ρατσισμό, ξενοφοβία και αδιαφορία απέναντι στο προσφυγικό δράμα;

Η Ευρώπη είμαστε εμείς. Είμαστε οι πολίτες της. Δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει αξίες και αρχές, μεταξυ των οποίων είναι η αλληλεγγύη, η ευημερία των πολιτών, το κοινωνικό κράτος.
Εμείς λοιπόν, έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε ώστε αυτό που λέγεται Ευρώπη να αλλάξει. Να αγωνιστούμε ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα από τα μέσα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να την αλλάξουμε γιατί η δύναμη βρίσκεται στην Ενωση και όχι στη διάλυση. Αν διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον όλων μας.
Καθένας θα είναι μόνος του μέσα σε ένα παγκόσμιο σύστημα το οποίο -όπως κι εσείς περιγράψατε- δεν προοιωνίζεται καθόλου ευοίωνο για τους πολίτες.
Στη σκληρή λοιπόν επίθεση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που ζούμε αυτή τη στιγμή, το μόνο που μπορούμε να αντιτάξουμε είναι πραγματικά η δική μας η δύναμη. Οτι είμαστε εδώ, υπάρχουμε, αγωνιζόμαστε, παράγουμε τον πλούτο και δικαιούμαστε μέρους αυτού.

•Αναφέρεστε συχνά σε ενεργειακά ζητήματα και ιδιαίτερα σε αυτά των ανανεώσιμων πηγών. Αυτό απασχολεί και θα απασχολήσει στο μέλλον πιο έντονα την Κρήτη. Βλέπουμε όμως για παράδειγμα στα αιολικά πάρκα να υπάρχουν φανατικά υπέρμαχοι και φανατικά πολέμιοι. Δεν υπάρχει μια μέση κατάσταση, μια μέση λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές;

Η απουσία πλήρους ενημέρωσης πολιτών αλλά και πολιτικών είναι αυτή που προκαλεί την κατάσταση των δύο άκρων που περιγράψατε, την απουσία δηλαδή μιας μέσης κατάστασης στο ενεργειακό ζήτημα.
Όσον αφορά τα αιολικά πάρκα είμαι υπέρ, αρκεί να γίνονται οργανωμένα και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
Αν πάρω όμως το τι γίνεται σε περιοχές όπως την Εύβοια αυτή τη στιγμή, εκεί μιλάμε για καταστροφή του περιβάλλοντος, υπέρ μιας μορφής ενέργειας η οποία ναι μεν παροδικά μπορεί να δίνει μια ενεργειακή “ανάσα” αλλά το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον είναι τεράστιο. Επιμένω λοιπόν στην ανάγκη σωστής ενημέρωσης των πολιτών και αυτοδιοικητικών για να παίρνουν με καθαρό μυαλό αποφάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της περιοχής.

•Ενα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε έντονα τα Χανιά ήταν αυτό της πώλησης του αεροδρομίου Χανίων στη Fraport, κάτι για το οποίο προσωπικά ήσασταν ξεκάθαρα αντίθετη από την πρώτη στιγμή. Δύο χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση και με το αεροδρόμιο Χανίων φέτος να κλείνει με αρνητικό πρόσημο επιβατικής κίνησης τη χρονιά, πως σχολιάζετε την κατάσταση;

Ημουν εξαρχής αντίθετη με αυτό το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το οποίο έγινε στη βάση μιας συμφωνίας με την τρόικα.
Συμφωνία που κατά παράδοξο τρόπο περιελάμβανε και τα κερδοφόρα περιφερειακά αεροδρόμια όπως αυτό των Χανίων. Δεν πουλήθηκε κάτι που δεν είχε όφελος ή προοπτική.
Αντίθετα πουλήθηκε δημόσιος πλούτος και μάλιστα πουλήθηκε σε δημόσια εταιρεία καθώς είναι γνωστή πλέον η μετοχική σύνθεση της Fraport. Αυτό σημειωτέον είναι αντίθετο με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Με λίγα λόγια, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πουλήθηκε με τον τρόπο που πουλήθηκε, μια κερδοφόρα επιχείρηση όπως το αεροδρόμιο Χανίων, με αυτό το τίμημα και μάλιστα δανείζοντας τη Fraport από ελληνικές τράπεζες. Αυτό ήταν το παράλογο κατά τη γνώμη μου. Κάποιοι λοιπόν, πρέπει κάποτε να απολογηθούν σε αυτή τη χώρα για τα οικονομικά εκγλήματα που έχουν κάνει, εις βάρος και των τοπικών κοινωνιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα