Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ρουτίνα… οι πλημμύρες στη Σούδα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κάτω Σούδα τον χειμώνα με τις δυνατές νεροποντές, ήρθαν για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο τη Δευτέρα, όταν δρόμοι αλλά και σπίτια πλημμύρισαν, από την καταιγίδα που έπληξε την πόλη μας. Kάτοικοι της περιοχής μίλησαν στα “Χ.Ν.” για την κατάσταση που βιώνουν σχεδόν κάθε χειμώνα, για το τι φταίει, καθώς και τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναδούμε ανάλογες… τρικοκοσμικές εικόνες.

 

Τα συνεργεία του Δήμου Χανίων

Από τον Δήμο Χανίων υποστηρίζουν πως τη Δευτέρασυνεργεία τόσο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. όσο και της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου επενέβησαν εκτάκτως σε εκατοντάδες περιπτώσεις, προκειμένου να αποτρέψουν την πρόκληση δυσάρεστων καταστάσεων για τους συμπολίτες μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεργεία της Δ.Ε.Υ.ΑΧ. επενέβησαν χθες σε 51 καταγεγραμμένες έκτακτες περιπτώσεις, που αφορούσαν αποφράξεις φρεατίων, αγωγών, καθαρισμούς καναλιών, αντλιοστασίων, ελέγχους ομβρίων, δικτύων αποχέτευσης, κ.α., σε όλο το εύρος του Δήμου Χανίων. Παράλληλα, τεχνικά συνεργεία επενέβησαν εγκαίρως και προχώρησαν σε καθαρισμούς δρόμων, ελέγχους ρυακιών, τοποθετήσεις υποβάσεων, ελέγχους στεγών σε σχολεία, καθαρισμούς καταπτώσεων σε δρόμους, κ.α.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί από φερτά υλικά σε τμήμα του Κλαδισού ποταμού, στη Σούδα, την Πελεκαπίνα και τον Σταλό. Από τον Δήμο Σημειώνεται, ότι και χθεςσυνεχίστηκε η καταγραφή των ζημιών της κακοκαιρίας από τις Υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου αυτές να αποκατασταθούν άμεσα.

 

Σταμάτης «Στο ίδιο έργο θεατές»

«Κάθε χρόνο με την πρώτη δυνατή νεροποντή, κάποια σημεία της Κάτω Σούδας πλημμυρίζουν από τα νερά. Αυτό οφείλεται τόσο στις κακοτεχνίες των δρόμων, στα φρεάτια και τα χαντάκια που και φέτος δεν καθαρίστηκαν, ενώ ο ποταμός του Μορώνη που περνάει κάτω από το γεφυράκι δίπλα στη θέση “Κεραία”, έχει κλείσει περίπου στο 80% από τα χόρτα και τα καλάμια που υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν, καθώς και από μπάζα και διάφορα άλλα υλικά, που τον έχουν στενέψει και σε πλάτος. Επίσης έχει τοποθετηθεί μια σωλήνα ομβρίων με μικρή διάμετρο που δεν μπορεί να “διώξει” όλα τα νερά.

Ετσι σε μια έντονη νεροποντή, τα νερά πλημμυρίζουν το οδόστρωμα και κάποιες από τις γύρω περιοχές της Κάτω Σούδας».

 

Χρήστος «Ο Καλλικράτης δεν είναι πανάκεια»

«Κανένα συνεργείο από την τωρινή Δημοτική Αρχή δεν έχει έρθει να καθαρίσει τα φρεάτια και τα χαντάκια και το αποτέλεσμα το βλέπουμε κάθε χειμώνα και ιδιαίτερα στις δυνατές μπόρες. Πριν χρόνια όταν δεν υπήρχε ο Καλλικράτης, ο δήμαρχος της Σούδας φρόντιζε για τον καθαρισμό όλων των φρεατίων. Τώρα δυστυχώς τίποτα. Αν δεν ληφθούν μέτρα και γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και στην επόμενη δυνατή νεροποντή, πάλι τα ίδια θα κουβεντιάζουμε».

 

 

Μαρινέλα  «Τεράστιος όγκος της βροχής»

«Τον τεράστιο όγκο νερού που έπεφτε για αρκετές ώρες, δυστυχώς δεν μπόρεσαν τα φρεάτια και τα χαντάκια να απορροφήσουν με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά σημεία των δρόμων εδώ στη Κάτω Σούδα, ενώ παρατηρήθηκε και έντονο μποτιλιάρισμα από αυτοκίνητα που δεν μπορούσαν να περάσουν λόγω της ποσότητας νερού που υπήρχε στον δρόμο. Ακουσα ότι τα φρεάτια των ομβρίων είχαν φράξει από διάφορα μπάζα και υλικά, δεν είχαν καθαριστεί από κάποιο συνεργείο το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μη βρίσκουν διέξοδο στο οδόστρωμα. Αν είχαν καθαριστεί, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

 

Νίκος «Αμεση ανάγκη για νέα έργα»

«Η Κάτω Σούδα βρίσκεται όπως δηλώνει και το όνομά της κάτω, δηλαδή χαμηλά σε σχέση με τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι. Το αποτέλεσμα είναι με μικρή ή μεγάλη νεροποντή τα νερά να καταλήγουν εδώ στη Κάτω Σούδα. Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αγωγοί ομβρίων, κατά μήκος του δρόμου που έχει κατακευαστεί καθώς επίσης ότι οι αγωγοί που υπάρχουν επί της οδού Ελλης ίσως και να μην επαρκούν στο να απορροφήσουν τον όγκο του νερού, να αντικρίζουμε εικόνες όπως αυτές που είδαμε την Δευτέρα. Λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής χρειάζονται περισσότερα έργα, αλλά και καθαρισμός και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων».

 

Σταύρος «Τα ημιτελή έργα και η αδιαφορία δημιουργούν τα προβλήματα»

«Ενα σημαντικό έργο που ξεκίνησε πριν από χρόνια και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, είναι ο αγωγός ομβρίων υδάτων αυτό που ονομάζουμε “Τριών Ιεραρχών”. Ο αγωγός ξεκινάει από τα Τσικαλαριά με σκοπό να διασχίσει την Κάτω Σούδα και τη γέφυρα του Μορώνη στον Βλητέ και να καταλήξει στη θάλασσα. Το ρυάκι τώρα που υπάρχει μετά τον αγωγό, δεν έχει τις διαστάσεις που πρέπει, ενώ με τα χρόνια έχει κλείσει από χόρτα, κλαδιά και άλλα υλικά που υπάρχουν μέσα σ’ αυτό. Το αποτέλεσμα είναι όλα τα νερά της βροχής από τα Τσικαλαριά, και την πάνω Σούδα να περνάνε από τον αγωγό αυτό ο οποίος δεν μπορεί να διώξει όλα τα νερά στη θάλασσα. Ετσι μεγάλος όγκος νερού χύνεται στα χωράφια και πλημμυρίζουν οι γύρω περιοχές της Κάτω Σούδας». Δύο ακόμα προβλήματα που αναζητούν λύση επεσήμανε ο κ. Σταύρος λέγοντας ότι «στο γεφυράκι που βρίσκεται στη θέση “Κεραία” από τη μεριά της θάλασσας, η περιοχή αυτή με τα χρόνια και λόγω των μπαζών που έχουν εναποθετηθεί, έχει ανέβει περίπου 70 εκατοστά. Ετσι τα νερά της βροχής δεν βρίσκουν διέξοδο προς τη θάλασσα και επιστρέφουν στους δρόμους και τα σπίτια της Κάτω Σούδας. Αν μέσα σ’ αυτά τα προβλήματα,προσθέσουμε και το γεγονός ότι κανένα φρεάτιο στη Κάτω Σούδα δεν έχει καθαριστεί φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, τότε νη μην αναρωτιόμαστε για το τι φταίει και πλημμυρίζουμε σε κάθε δυνατή μπόρα». Εξάλλου τη δυσαρέσκεια του για την αδιαφορία των εκλεγμένων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο κ. Σταύρος τονίζοντας ότι «κάνενα μέλος από την Τοπική Κοινότητα Σούδας και του Δημοτικού Συμβουλίου δεν εμφανίστηκε τις ώρες της νεροποντής στη Κάτω Σούδα για να δουν τι συμβαίνει».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα