Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Ρωσοβουλγαρικά επεισόδια

Την ασφάλεια της Ευρωατλαντικής περιοχής φιλοδοξεί να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, η διοίκηση του οποίου προτείνει τη συνέχιση της στρατηγικής αντιμετώπισης των προκλήσεων προερχομένων απ’ την ανταγωνιστική παρουσία της Ρωσίας, χωρίς ν’ αποκλεισθεί τελείως η πολιτική “άμυνα και διάλογος”. Το ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελούν Ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΗΠΑ, Καναδά και Τουρκία, δεν απειλείται από άλλον εκτός απ’ την παρουσία της Ρωσίας, η οποία υφίσταται ασφυκτικό κλοιό από χώρες της τέως ΕΣΣΔ, που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η οποία επαγρυπνεί τον τελευταίο καιρό με το τι συμβαίνει στις Βαλκανικές χώρες.
Την τρέχουσα περίοδο ανεφύησαν στον τομέα ασφάλειας του Ευρωατλαντικού Συμφώνου κατασκοπευτικές ρωγμές για λογαριασμό της Ρωσίας σε μια χώρα μέλους του, τη Βουλγαρία. Έξι ύποπτοι κρατικοί παράγοντες, στελέχη του Υπ. Άμυνας συνεληφθησαν απ’ τη Βουλγαρική Αστυνομία κατηγορούμενοι ότι παρέδιδαν διαβαθμισμένα έγγραφα και πληροφορίες σε υπάλληλο της Ρωσικής Πρεσβείας, που αφορούσαν τη Βουλγαρία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε η ανακάλυψη στη Βουλγαρία “δικτύου” συγκέντρωσης πληροφοριών, ο αρχηγός του οποίου συναντούσε σε δημόσιους χώρους αυτούς, που του έδιδαν πληροφορίες. Η σύζυγος του αρχηγού του δικτύου, Ρωσοβουλγαρικής εθνικότητος, ήταν διαμεσολαβητής με υπάλληλο της Ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια έναντι αμοιβής. Οι υπηρεσίες ασφαλείας βασίστηκαν σε κάμερες επιτήρησης και σε καταγραφές συνομιλιών.
Οπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους της Βουλγαρικής δικαιοσύνης πρόκειται για συλλήψεις πρακτόρων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται στρατιωτικοί, ο ένας πρώην στρατιωτικός επιτετραμμένος που προφυλακίστηκαν, πλην ενός, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, λόγω “συνεργασίας” με τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα “capitol” ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσωφ, ύστερα απ’ όσα συνέβησαν εμφανίστηκε προβληματισμένος, ομιλώντας περί παγώματος όλων των Ρωσοβουλγαρικών ενεργειακών συμφωνιών, ακόμα και για το project της κατασκευής του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Η Μόσχα μη θέλοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά εθεώρησε ως μη ουσιώδη τις εξαγγελίες του Μπορίσωφ. Ανακοινώθηκε ότι οι Ρώσοι δεν ανησυχούν για τα έργα που έχουν χρηματοδοτήσει στη Βουλγαρία, ούτε για τη μη ολοκλήρωση του South Stream και ότι τα λεχθέντα έχουν να κάνουν με τα εσωκομματικά του και για εσωτερική κατανάλωση.
Δεν φθάνει που στην τρέχουσα περίοδο τα κράτη έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, να λύσουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναφύονται και Νατοϊκές ιστορίες στη Βουλγαρία. Πρόκειται για υπόγειες καταστάσεις, για τις οποίες ο Γ.Γ. Στόλτενμπεργκ δεν ξέρουμε τι θέση θα πάρει, ή θα τις θέσει κάτω απ’ το χαλί αν αναλογισθούμε και τη δήλωση του Εμμανουέλ Μακρόν, ότι το ΝΑΤΟ είναι “εγκεφαλικά νεκρό”.

Αλλά στην κατασκοπεία ισχύει το ρητό: «Αν δεν μπορείς να τους πιέσεις, μπέρδεψέ τους». Αυτό κάνει ο Ρώσος πρόεδρος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες