Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Ρωσικός στρατώνας: Κοίτα κάτι συμπτώσεις

Πώς να καταχωρήσω τόσα γεγονότα-τόσες απόπειρες;
(Μιχάλης Κατσαρός)


Eχουν το συνήθειο τα ζωάκια της στήλης, όταν δυσκολεύονται να βρουν λόγια να σχολιάσουν τοπικά ή κεντρικά γεγονότα να ξεκινούν «πατώντας» στους συνειρμούς από ποίηση ή στίχους τραγουδιών που τα γεγονότα τους δημιουργούν.
• Σας αραδιάζω, λοιπόν,  και για τούτο το θέμα, τα γεγονότα που τρέχουν ιλιγγιωδώς να προλάβουν να ολοκληρωθούν ένα μήνα πριν την ημερομηνία της επίσημης προκήρυξης των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Διότι μετά απαγορεύονται να λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο.
• Γεγονός Α) Τις προάλλες , 15 Απριλίου μάθαμε ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης εντάχθηκε στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης Χανίων στο πλαίσιο του ΕΠ «ΚΡΗΤΗ 2014-2020» το έργο «Αποκατάσταση του Δυτικού τμήματος των Ενετικών τειχών της Παλαιάς Πόλης Χανίων με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θα αποκατασταθεί -λέει- στατικά και μορφολογικά τμήμα των Ενετικών τειχών της Παλαιάς Πόλης.
Ιστορικό
• Συνειρμός: Μα εκεί πάνω δεν είναι ο Ρώσικος στρατώνας που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κρήτης το 2012 μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο καθώς το ερειπωμένο κτήριο ήταν/είναι κηρυγμένο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού; Η προκήρυξη αποκατάστασής του είχε δυο σκέλη: 1ο) Η αποκατάσταση κόστους 238.000 Ευρώ και 2ο) Ο εξοπλισμός κόστους 19.000 ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο «Κέντρο αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων», στο οποίο θα υπάρχει και θα λειτουργεί εργαστήρι εκμάθησης και αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως π.χ. μαχαιροποιία και υποδηματοποιία.
• Και παρά το γεγονός ότι το έργο όφειλαν να το ολοκληρώσουν και να το λειτουργήσουν εντός του 2015 (όπως το παλιό νοσοκομείο) ειδάλλως ο δήμος Χανίων έπρεπε να επιστρέψει τα λεφτά στην ΕΕ, το παράπηγμα παρέμεινε μέχρι και το 2016 στα τσιμέντα. Η στήλη κάθε χρόνο επισκεπτόταν τον χώρο φωτογράφιζε και φυσικά έχει καταγράψει εδώ στα Χανιώτικα Νέα όλα τα στάδια… στασιμότητας από το 2014 έως και πέρυσι 2018.
• Κάπου εκεί στο 2017-18 η τότε αντιδήμαρχος πολιτισμού κα Βαρβάρα Περράκη είχε ανακοινώσει ότι είχε συσταθεί μια επιτροπή  παραλαβής του έργου. Και ότι συζητά με επαγγελματίες, βιοτέχνες και ΕΒΕΧ ώστε να βρεθεί ποιοι μπορούσαν να αναλάβουν μαζί με το δήμο Χανίων την λειτουργία του καινοτόμου κέντρου ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ παραδοσιακών επαγγελμάτων και εργαστηρίου αυτών με έμφαση στην υποδηματοποιία και μαχαιροποιία. Ως γνωστόν η κυρία Περράκη παραιτήθηκε. Και δεν είχαμε εδώ από τότε ουδέν νεώτερον.
Παραχώρηση!
• Γεγονός Β) Ωσπου, εμβρόντητος ο Ραν ταν πλαν, είδε στις 18-4-19 να ανακοινώνεται σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (Δ.Σ.Χ) για ΣΗΜΕΡΑ 21-4-19 , και ότι το 21ο θέμα ήταν «Παραχώρηση χρήσης κτηρίου πρώην Ρώσικου Στρατώνα, καθώς και περιβάλλοντα χώρου για 5 έτη στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας με την επωνυμία «Κοινό Κρητών» (εισηγητής Καζάκος)»
• Παραχώρηση; Δηλαδή, ούτε λέξη για ενοικίαση, ούτε λέξη για καινοτομία Αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων, ούτε εργαστήρια υποδηματοποιίας ή μαχαιροποιίας… πράμα! Πώς; Αφού η χρήση του κτηρίου “αναβίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων” δεν μπορεί να αλλάξει λόγω ΕΣΠΑ.
• Τι εστί, ΚΟΙνΣΕΠ “Κοινό Κρητών”;;;  Δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει ο Ραν ταν πλαν, ρωτά: Μην την είδατε μην την απαντήσατε αυτήν την Κοιν-σΕπ κοινωνικής ωφέλειας; Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα, πότε ιδρύθηκε ποιοι την αποτελούν; Φυσιολογικά πράματα δηλαδή.
• Γεγονός Γ) Και ιδού. Την ίδια μέρα (18-4-19) ανακοίνωσης της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ.Χ -τι σύμπτωση κι αυτή- διαβάζουμε  στην εφημερίδα άρθρο υπογραφόμενο από τον εκπρόσωπο  και ιδρυτικό μέλος μιας άλλης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που λέγεται “Πεμπτουσία” (Δράσεις και αποδράσεις στη Φύση) και ο οποίος –τι σύμπτωση πάλι κι αυτή- υπογράφει και ως ιδρυτικό μέλος της ΚοινΣΕΠ “Κοινό Κρητών” (Τέχνες και Πολιτισμός). Δηλαδή της ΚοινΣΕΠ στην οποία παραχωρείται για πέντε χρόνια ο Ρώσικος στρατώνας των ενετικών τειχών.
• Το άρθρο επιχειρούσε να μας πληροφορήσει για το τι προβλέπει ο νόμος  για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις  με τίτλο: «ΚοινΣΕπ – Κοινωνική επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη. Δημιουργώντας μια Βιώσιμη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση». Βέβαια αναφερόταν -για δικούς του λόγους(;) στον αρχικό νόμο του 2011 και όχι στον 4430/2016 ο οποίος αντικατάστησε το σύνολο των άρθρων του Νόμου του 2011.
• Γεγονός Δ) Αναζητήσαμε την εισήγηση της Δημοτικής αρχής για το μείζον αυτό θέμα. Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει εισήγηση. Το Δ.Σ. Χανίων καλείται να πάρει απόφαση παραχώρησης δημοτικής περιουσίας, έργου ενταγμένου στο ΕΣΠΑ με ειδικές χρήσεις και προδιαγραφές λειτουργίας, με ειδικό χαρακτήρα χωρίς να έχει την εισήγηση. Ώστε κάθε δημοτικός σύμβουλος να μελετήσει το νόμο, να αναζητήσει τις δράσεις της άγνωστης ΚοινΣεπ, τα μέλη, της  κλπ
• Βέβαια το «χωρίς εισήγηση» συμβαίνει συχνά. Σοβαρά θέματα έρχονται χωρίς εισήγηση. Ή έρχονται με ένα φύλλο χαρτί (όπως το μείζον θέμα της Δημοτικής Αγοράς  προχθές που μιλούσε για ετοιμορροπία και όχι για αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς).
• Γεγονός Ε) Διαβάσαμε έντονη αντίδραση από την Διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Χανίων, για την σημερινή  συζήτηση στο Δ.Σ.Χ. της παραχώρησης. Όπου μεταξύ άλλων γράφει: «Ποιος ο λόγος της παραχώρησης του κτηρίου αυτού σε μία ΚοινΣΕπ ενώ έχει ζητηθεί, ανακατασκευαστεί και χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με σκοπό να δοθεί στους επαγγελματίες για να φιλοξενήσει ένα πρότυπο Κέντρου Αναβίωσης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων. Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τα μικροπολιτικά παιχνίδια της νυν Δημοτικής Αρχής με σκοπό την αλίευση ψήφων σε βάρους του Χανιώτη Επαγγελματία, του Χανιώτικου λαού»
Ερωτηματικά
• Αλλά υπάρχουν και δικά μας ερωτηματικά: Πώς παραχωρείται ένα ιστορικό μνημείο πάνω στα τείχη σε μια άγνωστης δράσης ή σε νέα Κοιν-ΣΕπ; Ετσι απλά; Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι ακόμα και αν η αντιπολίτευση καταψηφίσει, παραμονές εκλογών θα το περάσει με την δική της, εναπομείνασα μετά τις παραιτήσεις πλειοψηφία; Οπως προχθές που το θέμα της δημοτικής αγοράς πέρασε με μόλις 18 ψήφους, έναντι 49 δημοτικών συμβούλων;
• Παραχώρηση, χωρίς ενοίκια; Μήπως και χωρίς λειτουργικά έξοδα; Μήπως και χωρίς να πληρώνει φωτισμό, νερό κ.λπ; Αυτά δεν πρέπει να τα γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι; Δεν θά ’πρεπε να έχουν χρόνο και εισήγηση για να μελετήσουν το νόμο;
• Παραχωρείται σε μία άγνωστη και πάντως μάλλον νεοϊδρυθείσα  «επί τούτου» ΚΟΙΝ-ΣΕΠ όπως γράφει «με θλίψη» στα κοινωνικά δίκτυα και η παραιτηθείσα από την παράταξη της δημοτικής αρχής πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία  Βαρβάρα Περράκη; «Κι αν δεν κάνω λάθος» συνεχίζει, «ο ένας εκ των υπόλογων, είναι υπάλληλος του Δήμου Χανίων!!».
• Δηλαδή, ουσιαστικά καταγγέλλει ότι δημιουργήθηκε μια ΚοιΝ-ΣΕΠ για να της παραχωρηθεί ο Ρώσικος στρατώνας και ο ανεκτίμητος περιβάλλων χώρος του. Κάτι που μάλλον είναι αληθές , αφού όσο και να ψάξαμε στο Γενικό Μητρώο του υπουργείου εργασίας για τις ΚοιΝ-ΣΕΠ, η μόνη Κοιν-ΣΕΠ που βρήκαμε με τον ίδιο εκπρόσωπο είναι η «Πεμπτουσία» που έχει μόλις 5 μέλη! Και η οποία “Πεμπτουσία” δηλώνει διεύθυνση οδός Μονής Γουβερνέτου (ανύπαρκτη;) Χαλέπα και ως δραστηριότητα «Υπηρεσίες διαχειριστών περιηγήσεων» και όχι «δράσεις και αποδράσεις στη Φύση» όπως γράφει στο δημοσίευμα της 18-4-19.
• Αλλά μην απορείτε. Συνήθως αυτές οι Κοιν-ΣΕΠ, έχουν μόνο τόσα! 5 μέλη!
• Πώς να καταχωρήσω, λοιπόν, όλα τα παραπάνω γεγονότα;
• «Πώς θέλετε», κατά που λέει και ο ποιητής Κατσαρός, «να οχυρώσω τις λεγεώνες μου/ σε πονηρά κατάστιχα και σε ντουλάπια/ πώς θέλετε να μπω μες στα τετράγωνα; Παραμένω εν πλήρει συγχύσει αθώος» να αναρωτιέμαι:

Συμπτώσεις είναι;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Στο νοσοκομείο Χανίων παιδάκι 4 ετών που έπεσε από μεγάλο ύψος

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης παιδάκι που έπεσε από μεγάλο ύψος ( από μπαλκόνι) στα Χανιά. Το αγοράκι 4 ετών υποβλήθηκε σε...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα