Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Ρωσική μουσική μέσω Γερμανίας στα Χανιά!

Το όνομα της χορωδίας “Χρόνια Πολλά” παραπέμπει στην ελληνική ευχή! Μία ευχή, η οποία στα ρώσικα ηχεί ως “Mnogaja Leta”. Είναι μία γερμανική χορωδία δωματίου, η οποία τραγουδά ρώσικα τραγούδια!! Και ονομάζεται έτσι: “Mnogaja Leta”! Σκοπεύει μάλιστα να επισκεφθεί τα Χανιά κατά το επόμενο έτος και να δώσει μία συναυλία στο Ωδείο Χανίων και μία στην Καθολική Εκκλησία!
Hταν το έτος 2006, όταν σ’ ένα μικρό χωριό του δυτικού γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας – Παλατίνου (Rheinland -Pfalz), στο Ράιν-τσάμπερν (παλαιό ρωμαϊκό οικισμό) ιδρύθηκε μία πρωτοποριακή Χορωδία.
Η ιδρύτρια της χορωδίας αυτής, η κυρία Oλγα Σάρτισσον (το γένος Χορντέβα) κατάγεται από την παλαιά Ρωσία. Δημιούργησε λοιπόν μία Χορωδία, η οποία τραγουδά ρωσική εκκλησιαστική μουσική από τρεις διαφορετικούς αιώνες, κλασική ρωσική και λαϊκή μουσική γνωστών Ρώσων μουσικοσυνθετών, όπως των Πάβελ Τσεσνόκοβ και Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόβσκι!
Τραγουδιούνται επίσης έργα της Λευκορωσίδας μουσικοσυνθέτριας Ειρήνης Ντενίσοβα τα οποία ανήκουν στην σύγχρονη εκκλησιαστική Μουσική. Τα έργα αυτά είναι γραμμένα τόσο στη ρωσική όσο και στη  γερμανική γλώσσα.
Ο ψάλτης Έμπερχαρντ Ράινεκε (Eberhard Reinecke) θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Χορωδίας “Χρόνια Πολλά” στα Χανιά κατά τις εκδηλώσεις στο ερχόμενο έτος.
Το περιεχόμενο μάλιστα των στα ρωσικά παρουσιαζόμενων ασμάτων, θα μεταφρασθεί στα ελληνικά!
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες μελωδίες.
Οι τραγουδιστές και οι τραγουδίστριες κατάγονται από διαφορετικές περιοχές του δυτικού Παλατίνου της Γερμανίας. Υπό την αιγίδα της Δημοτικής Χορωδίας του Ράιν-τσάμπερν (έτος ίδρυσης 1847) τη χορωδία θα διευθύνει η κυρία Ολγα Σάρτισσον. Οι πρόγονοι της οποίας, πιθανόν, προέρχονται από τους Γερμανούς, οι οποίοι μετοίκησαν στη Ρωσία, στην περιοχή του ποταμού Βόλγα επί Αικατερίνης της Μεγάλης.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αρκετοί Ρώσοι γερμανικής καταγωγής, μετοίκησαν στη Γερμανία. Μεταξύ αυτών και η κα Ολγα Σάρτισσον (το γένος Χορντέβα), η οποία δεν ξέχασε ποτέ τον γενέθλιο τόπο της.
Μ’ αφορμή τον εορτασμό για τα 1000 χρόνια από την ίδρυση του Καθεδρικού Ναού στην πόλη Σπάιερ (Speyer), κοντά στο Ράιν-τσάπερν, ίδρυσε μία χορωδία το 2006, η οποία συμμετείχε στις εκδηλώσεις αυτές (Σπάιερ 1006 – 2006). Τα Χανιά θα επισκεφθεί η χορωδία αυτή, για πρώτη φορά, το έτος 2019, με πρωτοβουλία του τραγουδιστή Έμπερχαρντ Ράινεκε.
Το χανιώτικο φιλόμουσο κοινό είναι εγκάρδια προσκεκλημένο στις μουσικές αυτές εκδηλώσεις!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα